Lekere Stedentrip in Nederland: De Mooiste Steden voor een Onvergetelijke Reis
juli 11, 2025
De leegloop in Nederlandse dorpen is een steeds groeiend probleem dat vooral voorkomt in het noorden van het land. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn veel kleine dorpen in de jaren 2011 tot 2021 flink gekrompen, terwijl grote steden, met name in de Randstad, sterk zijn gegroeid. De trend van de leegloop wordt vooral veroorzaakt door de afname van de bevolking, de vergrijzing en het wegtrekken van jongeren naar de steden. Dit leidt tot een tekort aan voorzieningen en een dalende leefbaarheid in veel dorpen. De gevolgen zijn zichtbaar in de vermindering van winkels, scholen, zorg en andere gemeenschappelijke faciliteiten.
De leegloop in Nederlandse dorpen is het zichtbaarst in het noorden van het land. In Groningen, Friesland en Drenthe krompte de bevolking in 67 procent van de kernen. In Oost-Groningen was de daling van het inwonertal zelfs fors, soms meer dan 10 procent in tien jaar tijd. In Drenthe trof de krimp niet alleen de kleine dorpen, maar ook grotere plaatsen zoals Emmen en Coevorden. De sterkste krimp vond plaats in de gemeente Eemsdelta in Groningen, waar het aantal inwoners in 2025 ruim 17 procent minder was dan in 1995. Ook in de Limburgse gemeenten Simpelveld, Kerkrade, Meerssen, Landgraaf en Gulpen-Wittem nam het aantal inwoners met meer dan 10 procent af.
De trend van de leegloop wordt vooral veroorzaakt door het wegtrekken van jongeren naar de steden voor werk of studie. Deze groep is vaak niet meer bereid terug te keren naar de dorpen, waardoor de bevolking in veel dorpen blijft dalen. Daarnaast wordt de gemiddelde grootte van huishoudens kleiner, wat bijdraagt aan de afname van het aantal inwoners. Dit heeft gevolgen voor de voorzieningen: minder inwoners betekent minder klanten voor winkels en minder kinderen voor scholen. Als die verdwijnen, wordt het dorp nog minder aantrekkelijk om in te wonen.
De oorzaak van de leegloop in Nederlandse dorpen is een combinatie van factoren. In kleine dorpen vertrekken meer mensen dan er nieuw bijkomen. De jongeren trekken weg voor werk of studie en keren niet altijd terug. Tegelijkertijd worden huishoudens gemiddeld kleiner, waardoor het inwonertal verder daalt. Daarnaast is de vergrijzing een belangrijke factor. Het CBS voorspelt dat vergrijzing een groeiende oorzaak zal zijn van natuurlijke krimp in de toekomst. Ondanks de afname van het aantal inwoners nam het aantal huishoudens in veel dorpen minder af, aangezien huishoudens gemiddeld kleiner worden.
De leegloop wordt ook beïnvloed door het ontbreken van voorzieningen zoals winkels, scholen en zorg. In veel dorpen verdwijnen deze voorzieningen, omdat er simpelweg te weinig mensen overblijven. In sommige dorpen verdwijnen voorzieningen als supermarkten en scholen, waardoor de dorpen minder aantrekkelijk worden. De situatie is bijvoorbeeld zichtbaar in het Friese dorp Veenwouden, waar de afgelopen jaren voorzieningen verdwenen of onder druk komen te staan. Het dorp van 3500 inwoners ligt in Noordoost-Friesland wat sinds 2015 een krimpgebied is.
De gevolgen van de leegloop in Nederlandse dorpen zijn zichtbaar in de afname van voorzieningen, de afname van de bevolking en de vermindering van de leefbaarheid. In dorpen waar de bevolking terugloopt en de vergrijzing toeneemt, staan voorzieningen zoals ouderenzorg onder druk. Hier zijn steeds minder huisartsen, is thuiszorgpersoneel moeilijk te vinden en moeten ziekenhuisafdelingen sluiten. In veel dorpen verdwijnt de zorg, waardoor de ouderen moeilijker toegang krijgen tot hun noden. Ook in de lokale voetbalclubs merken ze de leegloop van het dorp. Ze zien hun ledenaantal krimpen en zijn drie jaar geleden gefuseerd met twee andere clubs in omliggende dorpen om de teams te kunnen vullen.
De situatie in het Zeeuwse dorp Cadzand is een voorbeeld van de leegloop. Afgelopen jaar hebben 48 mensen zich uitgeschreven uit het dorp, waardoor het dorp officieel nog maar 689 inwoners telt. Naast vertrekkende inwoners, kopen steeds meer mensen een woning in Cadzand als tweede huis of vakantiehuis. Daardoor staan volgens inwoner Jan Voerman tientallen woningen vaker leeg dan gevuld. In de zomer is het een vakantiedorp, maar 's winters een spookdorp. Soms staan er zelfs geen buren meer omdat het huis naast hun verhuurd wordt. Het begint meer een vakantiedorp te worden dan kustdorp en dat kan gewoon niet.
Om de leegloop in Nederlandse dorpen tegen te gaan, is er een combinatie van maatregelen nodig. Eén van de belangrijkste factoren is het aanboren van nieuwe bewoners. Door dorpscoöperaties, woningbouw en betere voorzieningen wordt geprobeerd nieuwe bewoners aan te trekken. In Veenwouden zijn dorpsbewoners bijna 20 jaar bezig met de komst van een dorpshuis. Terwijl iedereen klaar staat om te bouwen, trekt de gemeente Dantumadeel een streep door de plannen. De gemeente kampt met financiële tekorten en voor het dorpshuis is geen geld. De dorpsbewoners laten het er niet bij zitten en organiseren protestacties in het dorp. Met zo’n 150 boze dorpelingen gaan ze naar het dorpshuis om hun woede te uiten.
Een ander belangrijk onderdeel is het aanboren van de jongere generatie. Om de leefbaarheid van het dorp te behouden is het belangrijk dat inwoners die zich verbonden voelen met het dorp er blijven wonen. Alleen door die betrokkenheid is men geneigd een stapje extra te zetten en zich vrijwillig in te zetten voor bijvoorbeeld de plaatselijke sportvereniging, brandweer, dorpsraad of evenementen. Jongeren kunnen bijdragen aan het behoud van ‘noaberschap’ en houden het verenigingsleven in stand. Zo blijft men elkaar ontmoeten, kijkt men naar elkaar om en blijft het karakter van het dorp overeind.
De leegloop in Nederlandse dorpen is een steeds groeiend probleem dat vooral voorkomt in het noorden van het land. De trend van de leegloop wordt vooral veroorzaakt door de afname van de bevolking, de vergrijzing en het wegtrekken van jongeren naar de steden. De gevolgen zijn zichtbaar in de vermindering van winkels, scholen, zorg en andere gemeenschappelijke faciliteiten. Om de leegloop tegen te gaan, is een combinatie van maatregelen nodig, waaronder het aanboren van nieuwe bewoners en het aanboren van de jongere generatie. Door betere voorzieningen en een betere communicatie tussen dorpsbewoners en overheden kan de leegloop in Nederlandse dorpen worden tegengewerkt.