Leuke Nederlandse Instagram-teksten voor een betere visuele communicatie
juli 11, 2025
Fietsen is een populair vervoersmiddel in Nederland en Duitsland, vooral voor korte afstanden en toeristische reizen. Tijdens het fietsen is het belangrijk om de juiste route te kiezen, zowel voor veiligheid als comfort. In dit artikel worden de belangrijkste fietsroutes en apps besproken die je kunt gebruiken bij het plannen van een reis van Nederland naar Duitsland en omgekeerd. De informatie is gebaseerd op de bronnen uit de gegeven bronnenlijst.
Er zijn meerdere fietsroutes die Nederland en Duitsland verbinden, waaronder de zogenaamde "smokkelroute". Deze route heeft een historisch verleden en is in het najaar van 2023 geopend als een nieuw fietsknooppunt. De smokkelroute herinnert aan de periode van het smokkelen tussen Nederland en Duitsland, waarin waren zoals jenever, koffie en boter werden gesmokkeld. In 1985 kwam met het wegvallen van de grenscontroles door het Schengenverdrag een eind aan het smokkelen. De nieuwe fietsknooppunt route is een herinterpretatie van deze historische route, die ook deel uitmaakt van het CittaSlow-netwerk.
De smokkelroute is een van de knooppuntroutes die worden aangeboden door diverse organisaties. Bijvoorbeeld, de route tussen Neuhede (Bourtange) en Hasselbroek (Sellingen) wordt aangeboden als een nieuw fietsknooppunt. Daarnaast is er ook sprake van een wens voor een verbinding richting Over den Dijk, zodat er twee lussen kunnen ontstaan met oversteek van Nederland naar Duitsland en andersom. De route zou ook kunnen worden aangevuld met bezienswaardigheden zoals Boekweitveen en bierbrouwerij Westerwolde.
Een andere bekende route is de Leemculeroute, die begint in Hattem en loopt naar verschillende bestemmingen. Deze route heeft een lengte van 46,8 km en is geschikt voor fietsers die een rustige, landelijke omgeving zoeken. De route wordt aangeboden door Paul_sr en is beschikbaar via de Fietsknoop-app.
Voor het plannen van je fietsroute zijn er verschillende apps beschikbaar, waaronder de ANWB Eropuit, Fietsknoop, Route.nl, Komoot en Strava. Deze apps helpen je bij het samenstellen van een route, het vinden van praktische informatie zoals oplaadpunten en fietsenstallingen, en het delen van je route met vrienden.
De ANWB Eropuit-app biedt meer dan 350 kant-en-klare fiets- en wandelroutes in Nederland. Je kunt ook je eigen route van A naar B samenstellen. De app geeft handige meldingen, zoals fietsservicepunten. Je kunt zelfs, wanneer je je fiets verzekerd hebt bij de ANWB Blijven Fietsen Verzekering, direct de opsporingsdienst inschakelen zodat je fiets snel gevonden wordt. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
Fietsknoop is een handige fietsnavigatie-app voor op de fiets. Je deelt en plant je routes met je fietsvrienden of deelt het met bekenden op Facebook en Twitter. Naast de knooppunten vind je hier ook tips voor leuke tussenstops, informatie over oplaadpalen voor elektrische fietsen en de locaties van gemeentelijke fietsenstallingen. De kaart draait mee met de route die je fietst, zodat het moeilijk is om nog te verdwalen tijdens een fietstocht in de lentezon. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
Route.nl is een andere handige app om mee op pad te gaan. Je kunt je eigen route vanaf jouw startpunt plannen met de 100.000 gratis fietsroutes in Nederland, België en Duitsland. Je kunt praktische en toeristische informatie op jouw route vinden en de kaarten ook offline gebruiken. De kaart draait met je mee, waardoor het volgen van de route extra makkelijk wordt. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
Komoot is een populair platform voor fietsers, waar je je eigen route kunt plannen. Je kunt kiezen uit de talloze opties voor ondergrond, moeilijkheidsgraad, afstand en hoogte en stel gemakkelijk jouw ideale route samen. Je geplande route kan je downloaden, zodat je ook zonder internetverbinding toegang hebt tot de kaart. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
Strava is een app voor fanatieke fietsers, hardlopers of buitensporters. Met deze app kun je niet alleen je fietsroute uitstippelen, maar ook zien hoeveel calorieën je hebt verbrand, wat de exacte afstand van je tocht was en of dit ritje je beter afging dan je vorige fietstocht. Daarnaast kun je jezelf uitdagen met challenges die maandelijks in de app worden georganiseerd. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.
In Nederland zijn er veel fietsrouten beschikbaar, waaronder de Leemculeroute, de Kortessem kpn 122 / 54,5 km en de Ternell pn 84. De Kortessem kpn 122 / 54,5 km is een fietsroute van 54,5 km die begint in Kapittelstraat 16, 3720 Kortessem. Deze route is geschikt voor fietsers die een rustige, landelijke omgeving zoeken. De route wordt aangeboden door delcojl en is beschikbaar via de Fietsknoop-app.
De Ternell pn 84 is een andere bekende fietsroute die begint in Ternell en loopt naar verschillende bestemmingen. Deze route heeft een lengte van 63 km en is geschikt voor fietsers die een rustige, landelijke omgeving zoeken. De route wordt aangeboden door delcojl en is beschikbaar via de Fietsknoop-app.
In Duitsland zijn er ook veel fietsrouten beschikbaar, waaronder de Hasseberg blues en de route langs de smokkelroute. De Hasseberg blues is een route die door het dorp Neudersum loopt en een historische betekenis heeft. De route is beschikbaar via de Fietsknoop-app en is geschikt voor fietsers die een rustige, landelijke omgeving zoeken.
De route langs de smokkelroute is een andere bekende fietsroute die begint in Neudersum en loopt naar verschillende bestemmingen. Deze route heeft een lengte van 54,5 km en is geschikt voor fietsers die een rustige, landelijke omgeving zoeken. De route wordt aangeboden door delcojl en is beschikbaar via de Fietsknoop-app.
Fietsen tussen Nederland en Duitsland is een populaire manier om te reizen, zowel voor toeristen als voor lokale fietsers. Er zijn meerdere fietsroutes beschikbaar, waaronder de smokkelroute, de Leemculeroute, de Kortessem kpn 122 / 54,5 km en de Ternell pn 84. Daarnaast zijn er verschillende fietsapps beschikbaar, waaronder de ANWB Eropuit, Fietsknoop, Route.nl, Komoot en Strava, die je helpen bij het plannen van je reis. De keuze voor de juiste route en app hangt af van je voorkeuren, de afstand en het type ondergrond dat je wilt fietsen. Door gebruik te maken van deze tools en routes kun je een veilige en comfortabele fietsreis maken van Nederland naar Duitsland en omgekeerd.