Leeslijst Nederlands: Top 10 boeken voor de literatuurlijst
juli 11, 2025
In Nederland zijn kinderen minder gevoelig voor ernstige vormen van corona dan volwassenen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken en studies, waaronder de COPP-studie, die zich bezighoudt met ernstige gevallen van corona bij kinderen. De gegevens tonen aan dat kinderen bijna nooit heel ziek raken van het virus, maar wel bepaalde risicogroepen kunnen zijn voor ernstige complicaties. Bovendien kunnen kinderen ook Long COVID ontwikkelen, wat invloed kan hebben op hun onderwijs en ontwikkeling. In dit artikel worden de belangrijkste feiten, trends en aanbevelingen over het omgaan met corona bij kinderen in Nederland besproken.
Volgens de COPP-studie is het aantal kinderen dat ernstig ziek raakt door corona extreem laag. De studie, die wordt uitgevoerd door verschillende ziekenhuizen en onderzoeksinstituten, heeft tot januari 2023 kinderen met ernstige corona-klachten en MIS-C (Multisysteemontsteking bij kinderen) opgenomen. Vanaf januari 2023 worden ook kinderen met invasieve groep A streptokokkeninfecties (iGAS) opgenomen, aangezien deze vorm van infectie sinds begin 2022 in opkomst is. De gegevens tonen aan dat kinderen, net als volwassenen, eerdere immuniteit kunnen hebben die hen beschermt tegen ernstige gevolgen van het virus.
Kinderen die een coronabesmetting hebben gehad, kunnen ook Long COVID ontwikkelen. Dit is een verzamelnaam voor langdurige klachten die kunnen optreden na een coronabesmetting, zoals extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke klachten. Bij sommige kinderen kunnen deze klachten de schooltijd en hun ontwikkeling beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat ouders en onderwijsinstellingen rekening houden met deze mogelijke gevolgen.
Voor kinderen met een medisch verhoogd risico op ernstige ziekte door het coronavirus is de coronaprik beschikbaar. De vaccinatie wordt uitgevoerd door de GGD, en de criteria voor kinderen met een verhoogd risico zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De coronaprik helpt om het risico op ernstige ziekte te verlagen, maar geeft geen volledige bescherming. Soms is een enkele vaccinatie niet voldoende, bijvoorbeeld bij kinderen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan of nog nooit een coronabesmetting hebben gehad.
De vaccinatie wordt in Nederland geïmplementeerd via een landelijke campagne, waarbij kinderen vanaf een bepaalde leeftijd de kans krijgen om zich te laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid van kinderen en ouders wordt onderzocht, en er wordt gekeken naar factoren die deze keuze beïnvloeden.
Tijdens de coronapandemie zijn scholen in Nederland meerdere keren gesloten, wat leidde tot onderbrekingen in het reguliere onderwijs. Vanaf maart 2020 werden de scholen gesloten, en de basisscholen gingen opnieuw open op verschillende tijdstippen. De sluitingen leidden tot uitdagingen voor zowel leerkrachten als leerlingen. Scholen moesten snel overschakelen op afstandsonderwijs, wat een grote uitdaging was.
Tijdens de schoolsluitingen werd noodopvang georganiseerd voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kwetsbare leerlingen. Deze maatregel was bedoeld om ervoor te zorgen dat deze kinderen toch onderwijs en begeleiding konden krijgen. De impact van de sluitingen op het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen is onderwerp geweest van diverse onderzoeken.
Bij kinderen met Long COVID kan het nodig zijn om passend onderwijs en zorg te bieden. De Long COVID-klachten, zoals PEM (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) en extreme vermoeidheid, kunnen het volgen van onderwijs beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat ouders en leerlingen met school en andere betrokken deskundigen in gesprek gaan over passend onderwijs. Het Kennispunt MBO Passend Onderwijs biedt informatie over het organiseren van passend onderwijs voor kinderen met specifieke behoeften.
De jeugdarts en ergotherapeut kunnen hier eventueel een rol in spelen. In overleg met de intern begeleider of zorgcoördinator kunnen afspraken worden gemaakt over de zorg op school en de invulling van het onderwijs, rekening houdend met de belastbaarheid en beperkingen van het kind.
Voor ouders is het belangrijk om op te treden bij klachten van hun kind, zowel fysiek als psychisch. Indien een kind last heeft van Long COVID-klachten, is het raadzaam om met de school in gesprek te gaan over passend onderwijs. Ook is het belangrijk om op te treden bij eventuele onderwijsachterstand.
Voor onderwijsinstellingen is het belangrijk om rekening te houden met de impact van Long COVID op de leerling. Er moet worden gekeken naar passende maatregelen, zoals extra begeleiding of aanpassingen in het onderwijs. De onderwijsinstelling moet samenwerken met de ouders en eventuele deskundigen om passend onderwijs aan te bieden.
De impact van corona op kinderen in Nederland blijkt extreem laag te zijn, maar er zijn wel risicogroepen waarin ernstige gevolgen kunnen optreden. De vaccinatie helpt om het risico op ernstige ziekte te verlagen, maar geeft geen volledige bescherming. Bovendien kunnen kinderen Long COVID ontwikkelen, wat invloed kan hebben op hun onderwijs en ontwikkeling. Voor ouders en onderwijsinstellingen is het belangrijk om rekening te houden met deze mogelijke gevolgen en passend onderwijs en zorg aan te bieden.