Kodi-tips voor Nederlandse gebruikers: Optimaliseer je media-ervaring
juli 11, 2025
In Nederland is het intercityverkeer een cruciale component van het openbaar vervoer, met als doel de snelle en efficiënte verplaatsing tussen de belangrijkste steden te waarborgen. Volgens het Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040, dat in 2020 is gepubliceerd, moet er vanaf 2040 iedere tien minuten een intercitytrein rijden tussen negen grote steden. Dit is een van de kernpunten van de toekomstplannen voor het spoorvervoer in Nederland. Daarnaast wordt er ook gekeken naar verbeteringen in de verbinding met Duitsland, met als doel de reistijden te verkleinen en het openbaar vervoer te versterken. In dit artikel worden de actuele dienstregelingen, de toekomstplannen en de betrouwbare bronnen besproken.
In de huidige dienstregeling zijn er verschillende intercitylijnen die tussen de belangrijkste steden in Nederland rijden. De frequentie varieert afhankelijk van het traject, de uren en de dagen. Bijvoorbeeld, de intercity tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal rijdt twee keer per uur, terwijl de intercity tussen Almere Centraal en Amsterdam Centraal ook twee keer per uur rijdt. Er zijn ook nachtlijnen, zoals de intercity tussen Utrecht Centraal en Nijmegen, die één tot twee keer per nacht rijden.
De intercity tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal rijdt twee keer per uur tot circa 21:00 uur. Ook de intercity tussen Eindhoven Centraal en Venlo rijdt twee keer per uur, met een stoptrein tussen Deurne en Venlo. Daarnaast zijn er intercitylijnen die alleen in bepaalde uren rijden, zoals de intercity tussen Zwolle en Coevorden, die alleen in de spitsuren rijdt.
Er zijn ook specifieke dienstregelingen voor bepaalde trajecten. Bijvoorbeeld, de intercity tussen Alkmaar en Haarlem rijdt in de spits in beide richtingen. Hierdoor neemt de reistijd tussen Den Helder en Haarlem in de spits met tien minuten af, maar buiten de spits met vijf minuten toe. Ook de intercity tussen Vlissingen en Amsterdam Centraal stopt eenmaal per uur op alle stations en eenmaal per uur alleen nog maar te Vlissingen, Middelburg, Goes en Bergen op Zoom.
Volgens het Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040 moet er vanaf 2040 iedere tien minuten een intercitytrein rijden tussen negen grote steden. Dit omvat onder meer de Randstad, Breda, Eindhoven, Arnhem-Nijmegen en Zwolle. Deze toekomstplannen zijn bedoeld om het openbaar vervoer efficiënter en betrouwbaarder te maken, met als doel de reizigersvraag te beantwoorden. Het aantal treinreizigers wordt verwacht te stijgen met ongeveer 30 tot 40 procent tegen die tijd, wat betekent dat er meer capaciteit nodig is.
Daarnaast moet de verbinding met het Duitse spoornet sterk verbeterd worden. Dit is een belangrijk onderdeel van de toekomstplannen, aangezien er momenteel nog geen snelle en hoogwaardige verbinding is tussen Nederland en Duitsland. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven is het belangrijk om dit te verbeteren, zodat het openbaar vervoer de CO2-uitstoot kan beperken en de reizigers kan overtuigen om de auto te vermijden.
De informatie over het intercityverkeer in Nederland komt vooral van de NS, NMBS en andere vervoerders. Deze informatie is gebaseerd op de dienstregelingen, de Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040 en andere relevante documenten. De betrouwbare bronnen zijn onder meer:
Het intercityverkeer in Nederland is een cruciale component van het openbaar vervoer, met als doel de snelle en efficiënte verplaatsing tussen de belangrijkste steden te waarborgen. De toekomstplannen voor het spoorvervoer in Nederland zien voor ogen dat er vanaf 2040 iedere tien minuten een intercitytrein rijdt tussen negen grote steden. Daarnaast wordt er gekeken naar verbeteringen in de verbinding met Duitsland, met als doel de reistijden te verkleinen en het openbaar vervoer te versterken. De actuele dienstregelingen en de betrouwbare bronnen zijn van belang om de situatie goed in de gaten te houden.