Inburgeringsexamen in Nederland: Tips en Aanbevelingen voor 2017

Het inburgeringsexamen is een essentieel onderdeel voor iedereen die zich wil inburgeren in Nederland. Het examen bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder leesvaardigheid, luistervaardigheid, schrijfvaardigheid, spreken, kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM), en de module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). In dit artikel worden de belangrijkste tips en aanbevelingen gegeven die relevant zijn voor het voorbereiden op het inburgeringsexamen in Nederland in 2017.

Voorbereiding op het inburgeringsexamen

Om het inburgeringsexamen te halen, moet je op taalniveau B1 kunnen lezen, luisteren, schrijven en spreken in het Nederlands. Daarnaast moet je kennis hebben van de Nederlandse samenleving om het onderdeel Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) te kunnen maken. Het KNM-deel gaat over hoe mensen in Nederland met elkaar omgaan en welke regels er zijn. Daarnaast moet je een participatieverklaring ondertekenen na het volgen van het Participatieverklaringstraject (PVT).

Er zijn veel taalscholen in Nederland die een inburgeringscursus aanbieden. De gemeente waar je gaat wonen, helpt je bij het vinden van een geschikte taalschool. Taalscholen gebruiken lesmateriaal voor de inburgeringscursus. Wil je zelf aan de slag? Boom NT2 biedt lesmethodes voor mensen van verschillende opleidingsniveaus.

Oefenen voor de examens

Er zijn verschillende manieren om te oefenen voor de onderdelen van het inburgeringsexamen. Je kunt gratis oefenexamens downloaden op Inburgeren.nl. Op deze website vind je meerdere oefenexamens voor de onderdelen Lezen, Luisteren, Spreken, Schrijven en voor het onderdeel Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM). Je maakt alle oefenexamens op de computer, behalve voor het onderdeel Schrijven. Het oefenexamen voor het onderdeel Schrijven kun je met pen en papier doen.

Daarnaast kun je de KNM-oefenexamens van Boom NT2 doen. Kijk op de website van Boom NT2 voor examentrainers (niveau B1 en B2). Bij de taalschool kun je de examens in de les oefenen.

Niveaus en voorbereiding

Het verplichte niveau van het inburgeringsexamen is A2. Als je dat haalt, kan je net genoeg Nederlands lezen en spreken om een praatje te maken met de buren, eenvoudige brieven te lezen of een gesprek te voeren met de leerkracht van je kind. Wil je een baan, dan doe je er verstandig aan hoger te reiken. Vraag of je les kan krijgen op niveau B1, dit is het niveau dat de meeste Nederlanders minimaal hebben. Afzakken naar een lager niveau om je inburgeringsexamen te halen kan altijd nog. Wil je nog gaan studeren aan een hogeschool of universiteit, dan heb je niveau B2 nodig.

Kwaliteit van inburgeringscursussen

De kwaliteit van inburgeringscursussen wordt niet eens getoetst. Uit onderzoek van De Correspondent kwam vorige maand nog iets naar voren: zo’n 65 procent van de ondervraagde nieuwkomers had hulp nodig bij het kiezen van een cursus. Circa 20 procent was ontevreden over de gekozen cursus, ruwweg de helft was tevreden. Terwijl het vinden van de juiste cursus zo belangrijk is. Voor de vluchteling die zo snel mogelijk een nieuw bestaan wil opbouwen in ons land. En voor de samenleving omdat het inburgeren zeker 130 miljoen euro aan overheidsgeld kost.

Ondersteuning bij het kiezen van een cursus

De gemeente waar je gaat wonen, helpt je bij het vinden van een geschikte taalschool. Maar het aanbod is groot en de kwaliteit wisselt. Blijkt dat de kwaliteit van de cursussen niet voldoende is, dan kan de gemeente je helpen bij het kiezen van een geschikte cursus. Het is belangrijk om een cursus te kiezen die past bij je niveau en je doelen.

Examen en deelname

Het inburgeringsexamen bestaat uit zeven onderdelen. Je moet voor alle onderdelen slagen. Je kunt de examens van de verschillende onderdelen op aparte momenten doen of je kunt ervoor kiezen om meerdere onderdelen op één dag te doen. Het is belangrijk om goed voor te bereiden op elk onderdeel van het examen.

Participatieverklaring

Na het volgen van het Participatieverklaringstraject (PVT) moet je een participatieverklaring ondertekenen. Met de participatieverklaring geef je aan dat je begrijpt welke waarden belangrijk zijn in Nederland. De gemeente geeft aan DUO door dat je de participatieverklaring hebt getekend. Na ongeveer 3 weken staat in Mijn Inburgering dat je de verklaring hebt getekend.

Examen voor het inburgeren in het buitenland

Voor mensen die in het buitenland willen inburgeren, is er het basisexamen inburgering. Dit examen moet je afleggen bij de Nederlandse ambassade of op het consulaat in je thuisland. In dit examen moet je laten zien dat je Nederlands kunt lezen en spreken op A1-niveau, en dat je kennis hebt van de Nederlandse samenleving.

Examen en geldlenen

Als je een inburgeringscursus volgt, kun je geld lenen van het ministerie van Onderwijs. Alleen als je lessen volgt aan een school met het keurmerk van Blik op Werk, kun je geld lenen van het ministerie van Onderwijs. Dit is belangrijk om te weten bij het kiezen van een geschikte taalschool.

Conclusie

Het inburgeringsexamen is een essentieel onderdeel voor iedereen die zich wil inburgeren in Nederland. Het bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder leesvaardigheid, luistervaardigheid, schrijfvaardigheid, spreken, kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM), en de module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). Het is belangrijk om goed voor te bereiden op elk onderdeel van het examen. Daarnaast is het belangrijk om een geschikte taalschool te kiezen die past bij je niveau en je doelen.

Bronnen

  1. Inburgeringsexamen: Hoe bereid ik me voor op het inburgeringsexamen?
  2. Tien tips om als nieuwkomer een geschikte inburgeringscursus te kiezen
  3. Inburgeringsexamen en andere examens
  4. Voorbereiden op inburgering
  5. Oefenen voor het inburgeringsexamen
  6. Het inburgeringsexamen en andere examens
  7. Aanmelden voor inburgeringsexamen
  8. Inburgeringsexamen doen: inhoud en voorbereiding
  9. Inburgeringsexamen: registratie en voorbereiding

Related Posts