Kleine Mooie Plekken in Nederland: Unieke Locaties voor Rust en Bezienswaardigheden
juli 11, 2025
In Nederland is inburgeren verplicht voor iedereen die van buiten de EU langdurig hier komt wonen. Het proces omvat het leren van de Nederlandse taal, kennis van de Nederlandse maatschappij, en het afleggen van het inburgeringsexamen. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste aspecten van inburgeren, inclusief de verschillende leerroutes, examens en de voorwaarden voor het verkrijgen van ontheffingen.
Er zijn drie belangrijke leerroutes binnen het inburgeringsbeleid: de B1-route, de onderwijsroute, en de zelfredzaamheidsroute. Iedereen die inburgerd, moet examens afleggen om aan de eisen te voldoen. Voor de B1-route moeten deelnemers examens afleggen die de beheersing van de Nederlandse taal tonen en daarnaast het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) afleggen. De examinering voor taal bestaat uit vier deelexamens voor de vier taalvaardigheden: Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken. In de B1-route is het doel dat mensen een zo hoog mogelijk taalniveau bereiken. Mocht iemand niet in staat zijn om B1-niveau te halen voor deze onderdelen, dan kan onder voorwaarden worden afgeschaald naar de A2-examens. Ook kan iemand de examens op een hoger niveau (niveau B2) afleggen.
De onderwijsroute is bedoeld voor jongeren die in Nederland deel nemen aan het hoger onderwijs. Ze leren de Nederlandse taal op niveau B1 of hoger. Na het behalen van het taalschakeltraject (Onderwijsroute) kunnen ze doorstroomen naar een opleiding op minimaal mbo-niveau 2. Voor deelnemers aan de Onderwijsroute zijn er ook andere vakken die onderdeel uitmaken van hun programma, zoals Engels, Loopbaanoriëntatie of Rekenen.
De zelfredzaamheidsroute is bedoeld voor nieuwe inwoner die moeilijkheden ondervinden bij het leren van de Nederlandse taal. Hierin leren ze de taal op een lager niveau (A1), en ze worden voorbereid op deelname aan de Nederlandse maatschappij. Het is belangrijk om te weten dat iedereen die onder de Wet inburgering 2021 valt, in aanmerking komt voor de B1-route, de onderwijsroute, of de zelfredzaamheidsroute.
Het inburgeringsexamen bestaat uit drie onderdelen: spreekvaardigheid, leesvaardigheid en kennis over de Nederlandse samenleving. Nieuwkomers hebben drie jaar de tijd om het inburgeringsexamen te halen en moeten de lessen en de toets zelf regelen. De examens voor de taalvaardigheden en KNM worden op de computer afgenomen op zes verschillende locaties in Nederland, de aanmelding en ook de afname wordt door DUO georganiseerd. Op de examenlocaties vinden zowel de examens op niveau A2, B1, B2 en KNM plaats, de planning en aanmelding kan wel per onderdeel verschillen.
Voor de B1 en B2 examens geldt dat er vaste dagen worden gepland waarop de onderdelen worden geëxamineerd. Voor de onderdelen op A2 niveau en KNM kan een deelnemer door een andere afnamewijze flexibeler kiezen en soms ook meerdere onderdelen op 1 dag inplannen. De examens voor de taalvaardigheden (op niveau A2, B1 en B2) zijn gebaseerd op het Europees Referentiekader (ERK) dat wereldwijd wordt gebruikt voor het aanleren van een vreemde taal.
Voor de voorbereiding op het inburgeringsexamen zijn er oefenexamens beschikbaar via websites zoals www.inburgeren.nl/examen-doen en staatsexamensnt2.nl. Daarnaast zijn er informatiefilms en oefenexamens beschikbaar via deze websites, handig voor de inburgeraar ter voorbereiding op een examen maar ook nuttig voor iemand bij een gemeente, een taalschool of taalvrijwilliger die meer zicht wil krijgen op de examinering en de taalniveaus.
Er zijn situaties waarin een inburgeringsplichtige kan worden ontheven van het afleggen van het inburgeringsexamen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand al voldoende uren cursus heeft gedaan en de examens niet op tijd kan halen. In zo’n geval kan men een ontheffing aanvragen op basis van aantoonbaar geleverde inspanningen (AGI). Voorwaarden voor AGI zijn onder andere dat de inburgeringstermijn minimaal 2,5 jaar geleden is gestart, en dat minimaal 600 uur cursus is gevolgd. Daarnaast moet men minimaal 3 keer geprobeerd hebben om alle examens te halen.
Voor de aanvraag van een ontheffing is het belangrijk om het juiste formulier in te vullen en de verklaring van de school in te sturen. De school moet de verklaring onderwijstijd invullen. Daarnaast moet men ook bewijzen van deelname aan de cursus sturen, zoals het cursuscontract, de aanwezigheidsregistratie of de facturen.
De voorwaarden voor het inburgeren zijn gebaseerd op de Wet inburgering 2021. Iedereen die onder de Wet inburgering 2021 valt, moet in aanmerking komen voor de B1-route, de onderwijsroute, of de zelfredzaamheidsroute. De voorwaarden hangen af van de cursus die men heeft gedaan. Kies uw cursus voor de voorwaarden en om de ontheffing aan te vragen.
Voor de B1-route is het belangrijk om te weten dat het doel is dat mensen een zo hoog mogelijk taalniveau bereiken. Mocht iemand niet in staat zijn om B1-niveau te halen voor deze onderdelen, dan kan onder voorwaarden worden afgeschaald naar de A2-examens. Ook kan iemand de examens op een hoger niveau (niveau B2) afleggen. Voor de onderwijsroute is het belangrijk om te weten dat deelnemers aan de Onderwijsroute ook andere vakken kunnen volgen, zoals Engels, Loopbaanoriëntatie of Rekenen.
In Nederland is inburgeren een belangrijk proces voor nieuwe inwoner die langdurig in het land willen wonen. Het proces omvat het leren van de Nederlandse taal, kennis van de Nederlandse maatschappij, en het afleggen van het inburgeringsexamen. Er zijn drie belangrijke leerroutes: de B1-route, de onderwijsroute, en de zelfredzaamheidsroute. Iedereen die inburgerd, moet examens afleggen om aan de eisen te voldoen. Voor de voorbereiding op het inburgeringsexamen zijn er oefenexamens beschikbaar via websites zoals www.inburgeren.nl/examen-doen en staatsexamensnt2.nl. Er zijn ook situaties waarin een inburgeringsplichtige kan worden ontheven van het afleggen van het inburgeringsexamen, zoals bij AGI. De voorwaarden voor het inburgeren zijn gebaseerd op de Wet inburgering 2021, en het is belangrijk om de juiste voorwaarden en regels te kennen.