Nederlanders in minderheid: De demografische verandering in grote steden

In de afgelopen jaren is de demografische samenstelling van Nederland aanzienlijk veranderd. De massa-immigratie heeft ertoe geleid dat Nederlanders in veel grote steden een minderheid vormen. Dit verschijnsel heeft grote gevolgen voor de samenleving en het beleid. In dit artikel bespreiden we de situatie van Nederlanders in minderheid, met name in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, en de gevolgen hiervan voor de samenleving.

De demografische verandering in grote steden

Volgens bronnen is het aantal Nederlanders in grote steden aanzienlijk gedaald. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft minder dan 46% van de inwoners nog een Nederlandse achtergrond. Dit betekent dat de meerderheid van de bevolking een migratieachtergrond heeft. De omgekeerde wereld is dus in aantocht, waarin Nederlanders zich moeten integreren in een overweldigende chaos van buitenlandse culturen.

Deze demografische verandering heeft gevolgen voor de samenleving. De verhoudingen zijn zo verslechterd dat er nu van Nederlanders wordt verwacht dat ze integreren in de overweldigende chaos van buitenlandse culturen, in plaats van andersom. Dit is een onvermijdelijke ontwikkeling als Nederland blijft stemmen op roekeloze immigratiepartijen zoals de VVD. De cijfers laten zien dat de schade van deze partijen aanzienlijk is geweest.

De rol van migratie in de bevolkingsontwikkeling

De migratie heeft een grote invloed gehad op de bevolkingsontwikkeling in Nederland. De massa-immigratie heeft ertoe geleid dat de samenleving steeds diverser is geworden. De verscheidenheid in Nederland neemt toe, wat leidt tot meer complexiteit in het samenleven. In veel gemeenten neemt de migratiediversiteit steeds verder toe. De migranten die zich in de 21e eeuw in Nederland vestigen, komen uit alle delen van de wereld, verschillen onderling sterk in opleidingsniveau en sociaaleconomische positie, in migratiemotieven en in verblijfsduur en -status.

Amsterdam, Den Haag en Rotterdam behoren tot de meest diverse steden ter wereld waarin minderheden de meerderheid vormen. Ook veel grensgemeenten en randgemeenten rondom de grote steden hebben een zeer diverse samenstelling gekregen. Deze veranderingen hebben hun weerslag op de Nederlandse samenleving.

De gevolgen voor de samenleving

De toenemende diversiteit heeft gevolgen voor de sociale cohesie en economische groei. Uit onderzoek blijkt dat diversiteit niet negatief samenhangt met algemeen vertrouwen en met vrijwilligerswerk, een vorm van burgerparticipatie. Ook blijkt dat veel mensen met een Nederlandse achtergrond verlies van zeggenschap, cultuur en identiteit ervaren door immigratie.

De relatie tussen diversiteit en sociale veiligheid is een bijzondere. Enerzijds hangt een hogere diversiteit samen met een grotere kans op delinquentie, maar bij een bepaald niveau treedt een plafond-effect op: de diversiteit neemt toe, maar de kans op delinquentie niet. Anderzijds blijft het onveiligheidsgevoel bij een hogere diversiteit stijgen.

De relatie tussen diversiteit en economische groei is niet eenduidig. Enerzijds kan diversiteit creativiteit en innovatie stimuleren, maar anderzijds kan het tot communicatieproblemen leiden. Als we kijken naar Nederland als geheel is er op regionaal niveau geen significant verband tussen toenemende diversiteit naar herkomst en economische groei. Dat ligt echter anders als we ons beperken tot de regio’s in West-Nederland. Daar vinden we een significant negatief verband tussen toenemende diversiteit en economische groei.

De rol van gemeenten en overheid

De nadruk op gemeenten komt niet helemaal uit de lucht vallen, want de spil van het nieuwe verscheidenheidsbeleid ligt volgens de WRR op dit overheidsniveau. De rijksoverheid moet in de ogen van de WRR de gemeenten financieel, juridisch en inhoudelijk in staat stellen het nieuwe verscheidenheidsbeleid op te stellen en uit te voeren.

De gemeenten hebben in de afgelopen jaren veel op hun dak gekregen door alle decentralisaties. De WRR onderkent dat, en ook dat een aantal dingen waarvan zij zeggen die zijn belangrijk, bijvoorbeeld betere inburgering of een goede sociale fysieke infrastructuur, dat juist daar de afgelopen jaren structureel op is bezuinigd. Van bibliotheken tot buurtcentra en ook op de inburgering.

De WRR komt met voorstellen rond vier thema's. Een van de thema's is het creëren van ontvangstvoorzieningen voor iedereen. Nu heb je vaak in gemeenten een hele dure expatvoorziening, denk maar aan die in het stadhuis van Den Haag. De WRR zegt dat je een soort ontvangstvoorziening moet hebben waar iedereen terecht kan: de Pool, de Bulgaar, de Roemeen, de kennismigrant, de student, de gezinsmigrant, iedereen. En dat je die mensen helpt om wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving. En ze helpt als het ware in te passen in de Nederlandse samenleving. Gemeenten krijgen weer een belangrijke rol als het gaat om de inburgering.

Conclusie

De demografische verandering in Nederland leidt ertoe dat Nederlanders in veel grote steden een minderheid vormen. Dit heeft gevolgen voor de samenleving, het beleid en de economie. De overheid en gemeenten moeten actief zijn om de nieuwe verscheidenheid te laten werken. Er is behoefte aan een nieuw beleid dat rekening houdt met de verschillen tussen gemeenten en de behoeften van de nieuwe migranten. De toekomst van Nederland hangt af van de manier waarop we met deze verandering omgaan.

Bronnen

  1. Minderheid in eigen land: "Nederlanders integreren niet"
  2. Migratiediversiteit en stedelijk beleid in Europa
  3. Hoeveel autochtonen wonen er in 2070 in Nederland?
  4. Bevolking naar migratieachtergrond

Related Posts