Muggenoverlast in Nederland: Oorzaken, effecten en preventieve maatregelen

De muggenoverlast in Nederland is een veelvoorkomend probleem, vooral in de lente en zomer. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van muggen op de Nederlandse bevolking. Het Grote Muggen Onderzoek, uitgevoerd door Buienradar in samenwerking met Onderzoeksbureau DVJ Insights, heeft interessante inzichten opgeleverd over de reacties van Nederlanders op muggenoverlast. Daarnaast zijn er praktische tips en aanbevelingen beschikbaar om de overlast te beperken. In dit artikel worden de belangrijkste feiten, trends en maatregelen behandeld op basis van de beschikbare bronnen.

Oorzaken en effecten van muggenoverlast

Muggen zijn in Nederland vooral actief in de lente en zomer, wanneer de temperaturen stijgen en de luchtvochtigheid toeneemt. Het onderzoek toont aan dat de muggenoverlast sterk varieert per regio. In het dorp wordt het gezoem van een mug vaker als ergernis ervaren dan in de stad. Dit kan komen door het ontbreken van groen en het groter worden van het aantal muggen in open ruimtes.

De meest voorkomende klachten bij Nederlanders zijn het gezoem van een mug, de jeuk na een muggenbeet en de bulten die daardoor ontstaan. Volgens het onderzoek is 1 op de 5 Nederlanders regelmatig tot vaak wakker geworden door het gezoem van een mug. Bovendien zijn 8% van de Nederlanders ooit ziek geworden door een muggenbeet. Dit is een aandachtspunt, aangezien muggen ziektes kunnen overbrengen, zoals malaria, dengue of andere virale ziektes.

De meest voorkomende reactie op een muggenbult is het zetten van een kruisje op de bult om de jeuk te verminderen. Volgens het onderzoek zetten 2 op de 3 Nederlanders een kruisje op een muggenbult tegen de jeuk. Ook zijn er verschillen tussen leeftijdsgroepen. Jonge volwassenen en volwassenen zetten vaker een kruisje op een muggenbult dan ouderen (66+ jaar). Ook zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen gebruiken vaker zalf, lotion of stick tegen jeuk van een muggenbult dan mannen.

Praktische tips tegen muggenoverlast

Er zijn meerdere praktische maatregelen om de overlast van muggen te beperken. De eerste tip is het plaatsen van horren. Een efficiënte oplossing tegen muggen in je huis is een goed passende hor. Let op: de hor moet wel goed passen, want kieren van meer dan 1,7 millimeter zijn voor muggen al groot genoeg om tussendoor te kruipen.

De tweede tip is het gebruik van anti-muggen middelen. Anti-muggen middelen met 30% tot 50% DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) zijn aanbevolen voor volwassenen en kinderen ouder dan 13 jaar. Deze middelen zijn voor enkele uren effectief. Middelen met een lager percentage DEET bieden bescherming voor een korte periode en dienen vaker toegebracht te worden.

De derde tip is het bedekken van armen en benen. Door een shirt met lange mouwen en een lange broek aan te trekken, kan je steken voorkomen. De vierde tip is het verwijderen van stilstaand water. Verwijder stilstaand water in bakken, kannen, achtergelaten voorwerpen, dakgoten enz. Deze vormen de perfecte omgeving voor de voortplanting van muggen.

Aanbevelingen en maatregelen

De meeste Nederlanders gebruiken het vaakst horren om muggen te weren. Een kwart van de Nederlanders gebruikt soms muggenmelk (of andere antimuggenmiddelen) met DEET om muggen te weren. Mannen gebruiken meer met regelmaat een spuitbus (insecticide/pesticide) dan vrouwen om muggen te weren. Vrouwen gebruiken vaker een verstuiver/citronella-stekker dan mannen om muggen te weren. Vrouwen gebruiken vaker muggenmelk dan mannen om muggen te weren.

Een andere aanbeveling is het gebruik van een muggenradar. De muggenradar toont een kaart met een verwachting van de muggenactiviteit voor vandaag en de komende vijf dagen. De verwachting varieert van 1, geen muggenactiviteit, tot en met 10, muggen zeer actief. De muggenverwachting wordt bepaald aan de hand van diverse weerfactoren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Gedurende de dag kan de overlast van muggen wijzigen. De meeste overlast is doorgaans tijdens de schemering.

Belangrijke feiten over muggen

Muggen zijn de dodelijkste dieren op aarde, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens de WHO gaan er jaarlijks 725.000 mensen dood aan door muggen overgebrachte ziekten. Veel meer dan sterfgevallen door andere dieren zoals slangen (50.000) of krokodillen (1.000). Alleen vrouwelijke muggen bijten! Zowel mannelijke als vrouwelijke muggen voeden zich voornamelijk met fruit en planten nectar, maar de vrouw heeft ook het eiwit uit bloed nodig om haar eieren te ontwikkelen.

Muggen ruiken menselijke adem op een afstand van 30 meter. Muggen worden aangetrokken door menselijke adem, zweet en hitte. Zij hebben receptoren op hun antennes die de vrijgekomen kooldioxide als we uitademen detecteren. Deze pluimen van CO2 stijgen in de lucht en functioneren als paden die de muggen volgen om de bron te vinden.

Conclusie

Muggenoverlast is een veelvoorkomend probleem in Nederland, vooral in de lente en zomer. Het onderzoek toont aan dat de muggenoverlast sterk varieert per regio en dat de reacties van de bevolking op muggenoverlast verschillen per leeftijdsgroep en geslacht. Er zijn meerdere praktische maatregelen om de overlast van muggen te beperken, waaronder het plaatsen van horren, het gebruik van anti-muggen middelen, het bedekken van armen en benen, en het verwijderen van stilstaand water. Bovendien is het belangrijk om te weten dat muggen ziektes kunnen overbrengen, waardoor het belangrijk is om zorgvuldig te zijn met het gebruik van anti-muggen middelen.

Bronnen

  1. Muggenpraktische tips
  2. Muggenonderzoek
  3. Muggenradar
  4. Muggeninteressante feiten
  5. Muggenbulten en ziektes
  6. Muggenoverlast
  7. Google Analytics
  8. Google Analytics
  9. Buienradar
  10. Google Websearch
  11. Google Drive
  12. Google Accounts

Related Posts