Het kleinste dorp van Nederland: unieke kenmerken en aantrekkingskracht
juli 11, 2025
In de strijd tegen het coronavirus heeft Nederland zich sterk gemaakt in het vaccineren van de bevolking. In het kader van de pandemie hebben de overheid en de gezondheidsinstellingen actief gesamenwerkt met verschillende vaccinleveranciers om voldoende vaccins in te kopen. Dit artikel bespreekt de stand van zaken met betrekking tot het vaccineren van de Nederlandse bevolking, met name de vaccinatiegraad en de strategieën die zijn toegepast.
Tijdens de pandemie kocht Nederland in 2020 en 2021 ongeveer 102 miljoen vaccins voor een totaalbedrag van 1,8 miljard euro. Deze aankoop werd gedaan door samenwerking met verschillende leveranciers zoals Pfizer, AstraZeneca, Janssen en andere. De overheid was actief bij de onderhandelingen, ook in Europees verband, en had oog voor publieke doelen. Daarnaast werkte Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië om snel voortgang te boeken. De Europese Unie was nog niet zover, waardoor rijke landen een concurrentiestrijd om de vaccins aank sloegen. Nederland deed daar mee, maar probeerde ook kwetsbare landen te helpen. De Europese Commissie maakte nog een deal met Pfizer voor toekomige vaccins. Meer dan nodig, zo blijkt. Voorzitter Von der Leyen voert de onderhandelingen zelf, het onderhandelingsteam bemoeit zich er nauwelijks mee. Nederland doneert ruim 200.000 vaccins van AstraZeneca aan Suriname: in totaal worden er 23 miljoen injecties aan 21 kwetsbare landen gestuurd. Een eerlijke verdeling over de wereld is het niet, maar het helpt wel een beetje.
De vaccinatiegraad voor volledige COVID-19 vaccinatie is per gemeente weergegeven in een kaart. De vaccinatieopkomst en -graad per gemeente worden berekend op basis van anonieme gegevens van de GGD, gecombineerd met gegevens over gezette prikken uit het centrale vaccinatieregister voor andere uitvoerders van het vaccinatieprogramma. Deze percentages geven inzicht in de vaccinatiecijfers op gemeentelijk niveau. De cijfers laten zien dat er gemeenten zijn waar de vaccinatiegraad lager is dan gemiddeld en gemeenten waar de vaccinatiegraad hoog is.
Tot en met zondag 13 februari 2022 zijn in Nederland naar schatting ruim 24,9 miljoen eerste en tweede vaccinaties van de basisserie toegediend. Daarvan zijn ruim 13,4 miljoen eerste vaccinaties en ruim 11,4 miljoen tweede vaccinaties. Naar schatting heeft nu 89,3% van alle 18-plussers minimaat één vaccinatie van de basisserie ontvangen en heeft 86,4% de basisserie afgerond. Van alle 12-plussers heeft naar schatting nu 87,7% minimaat één vaccinatie van de basisserie ontvangen en heeft 84,8% de basisserie afgerond. Op dit moment heeft 61,1% van alle 18-plussers een boostervaccinatie ontvangen.
In de najaarsronde van 2024 zijn er in totaal 2.513.671 coronaprikken geregistreerd bij het RIVM. Voor 60-plussers is de vaccinatiegraad 46,6%. De vaccinatiegraad verschilt per leeftijdsgroep en regio. De coronaprik was tot en met 6 december 2024 beschikbaar en aangeraden voor mensen vanaf 60 jaar, mensen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kinderen en volwassenen die erg ziek kunnen worden door corona (bijvoorbeeld door een ernstige afweerstoornis) en zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.
De effectiviteit van vaccins tegen corona is wereldwijd gevolgd. De bescherming van de coronavaccins tegen de huidige en nieuwe varianten wordt wereldwiel gevolgd. Als het nodig is, worden de coronavaccins aangepast op basis van deze nieuwe varianten. De bescherming van de coronavaccins is tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan. Tegen deze varianten kunnen antistoffen mogelijk minder effectief zijn.
Net zoals bij andere vaccins, kun je na een prik met een coronavaccin last hebben van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van coronavaccins zijn pijn, roodheid en zwelling op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, temperatuursverhoging en koude rillingen. Veel van deze bijwerkingen komen ook voor bij andere vaccins. De klachten zijn mild en verdwijnen meestal binnen een paar dagen na de prik. Als je vermoedt dat je last hebt van een (mogelijke) bijwerking na de vaccinatie, dan is het aan te raden om dit te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Of neem contact op met jouw huisarts, apotheker of verpleegkundige. Meer informatie over de bijwerkingen van de coronavaccins vind je in de CBG Geneesmiddeleninformatiebank of op de informatiepagina’s over de verschillende vaccins.
Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen al bijna 70 jaar tegen ernstige infectieziekten. Op deze site lees je over de ziekten en waarom vaccineren daartegen belangrijk is. Als je zwanger bent, kun je kanker beschermd worden tegen kinkhoest en griep. Baby en dreumes (0-2 jaar) krijgen verschillende vaccins zoals Rota tegen het rotavirus, DKTP-Hib-HepB tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenzae type b, hepatitis B, pneumococcal (pneu) en BMR tegen bof, mazelen en rodehond. Ook wordt er gekeken naar de effectiviteit van vaccins tegen meningokokken typen A, C, W en Y.
Nederland heeft actief gesamenwerkt met verschillende vaccinleveranciers om voldoende vaccins in te kopen. De vaccinatiegraad is in verschillende gemeenten verschillend, maar in het algemeen is de vaccinatiegraad van de Nederlandse bevolking hoog. De effectiviteit van vaccins tegen corona is wereldwijd gevolgd en als er nieuwe varianten zijn, worden de vaccins aangepast. De bijwerkingen van vaccins zijn mild en verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen ernstige infectieziekten, en de vaccinatiestrategie is gericht op het beschermen van kwetsbare groepen.