Informatie over steden in Nederland met een metro

In Nederland zijn er enkele steden die over een metronetwerk beschikken, wat hen een aanzienlijk voordeel biedt in termen van bereikbaarheid en efficiëntie. De metro in Nederland is vooral een voordeel in grote steden, waar het verkeer vaak druk is. De meest bekende steden met een metronetwerk zijn Amsterdam en Rotterdam. In deze stad zijn er twee steden met een metronetwerk, namelijk Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast zijn er ook plannen voor verdere uitbreiding van het metronetwerk, zoals in de toekomst ook in andere steden.

Steden met een metronetwerk

In Nederland zijn er momenteel twee steden waarin een metronetwerk is uitgebreid: Amsterdam en Rotterdam. Deze steden hebben een uitgebreid netwerk van metrolijnen, waarmee reizigers snel en efficiënt door de stad kunnen reizen. In Amsterdam wordt het metronetwerk vooral gebruikt voor het verplaatsen tussen de verschillende delen van de stad. Het netwerk bestaat uit verschillende lijnen, waaronder lijnen 50, 51, 52, 53 en 54. In Rotterdam is het metronetwerk begonnen met de Noord-Zuidlijn, later omgedoopt naar de Erasmuslijn, en is daarna uitgebreid met de Oost-Westlijn, later omgedoopt naar de Calandlijn. Daarnaast is in 2007 de voormalige Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Den Haag toegevoegd aan het netwerk, onder de naam RandstadRail. Deze lijn rijdt als lijn E.

Amsterdam

In Amsterdam is het metronetwerk al sinds 1977 actief. Het netwerk is in de loop der tijd uitgebreid naar het huidige netwerk bestaande uit de lijnen 50, 51, 52, 53 en 54. Deze lijnen verbinden verschillende delen van de stad met elkaar en maken het mogelijk om snel en efficiënt door de stad te reizen. De lijnen zijn opgebouwd op basis van bestaande spoorwegen, waardoor het netwerk goed aansluit op de bestaande infrastructuur.

Rotterdam

In Rotterdam is het metronetwerk begonnen met de Noord-Zuidlijn, die in 1968 is geopend. Deze lijn, later omgedoopt naar de Erasmuslijn, was de eerste metrolijn van Nederland. In 1982 werd het netwerk uitgebreid met een tweede lijn, de Oost-Westlijn, later omgedoopt naar de Calandlijn. Daarnaast is in 2007 de voormalige Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Den Haag toegevoegd aan het netwerk, onder de naam RandstadRail. Deze lijn rijdt als lijn E. Het metronetwerk in Rotterdam is daardoor een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio.

Andere steden

Naast Amsterdam en Rotterdam is er momenteel geen ander stedelijk gebied in Nederland dat over een volwaardig metronetwerk beschikt. In een aantal grote steden, zoals Utrecht en Den Haag, rijdt wel een sneltrein, die vergelijkbaar is met de bovengronds rijdende metro. In de toekomst zullen er, naast de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, naar verwachting nog een aantal nieuwe verbindingen gemaakt worden. Zo zijn er plannen voor een metrolijn tussen Delft en Dordrecht. RET-directeur Unck maakte in 2017 bekend dat Rotterdam enerzijds te willen verbinden aan Dordrecht en anderzijds aan Delft en Leiden. Om dit te realiseren zouden bestaande treinsporen kunnen worden omgebouwd tot metrosporen.

Toekomstige plannen

Er zijn verschillende plannen voor het uitbreiden van het metronetwerk in Nederland. In Amsterdam is er al jaren een plan voor een Oost/Westlijn in de kast, die van Geuzenveld naar Gaasperplas kan gaan rijden en deze twee uiteinden van de stad met elkaar verbindt. Ook zijn er plannen voorgesteld om deze route vanaf Schiphol via Osdorp naar het Muiderpoortstation te laten rijden, om zo ook Schiphol beter bereikbaar te maken. Op dit moment is het namelijk nog niet mogelijk om de luchthaven per metro te bereiken. Eind 2017 werd er door vrijwel alle politieke partijen in Amsterdam ingestemd met het idee om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Schiphol, maar concrete plannen om dit idee door te voeren zijn er nog niet.

Conclusie

In Nederland zijn momenteel twee steden, Amsterdam en Rotterdam, met een metronetwerk. Deze steden beschikken over een uitgebreid netwerk van metrolijnen, waarmee reizigers snel en efficiënt door de stad kunnen reizen. Daarnaast zijn er plannen voor verdere uitbreiding van het metronetwerk, zoals in de toekomst ook in andere steden. De metro is een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Nederland en speelt een cruciale rol in de bereikbaarheid van de steden.

Bronnen

  1. https://community.ns.nl/op-het-station-17/waarom-hebben-sommige-plekken-zo-ontzettend-veel-stations-83899
  2. https://www.ns.nl/deur-tot-deur/bus-tram-metro.html
  3. https://www.holidu.nl/magazine/beste-openbaar-vervoers-steden-nederland
  4. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/personen/openbaar-vervoer
  5. https://npokennis.nl/longread/7831/ondergronds-reizen-hoe-werd-de-metro-populair
  6. https://wiki.ovinnederland.nl/wiki/Metro
  7. https://wiki.ovinnederland.nl/wiki/MetrostationsinNederland
  8. https://deopenbareruimte.nu/nieuws/50-jaar-metro-nederland-beknopte-geschiedenis

Related Posts