Kleine Historische Steden in Nederland: Een Overzicht van Bezienswaardigheden en Cultuur
juli 11, 2025
In 2019 was het aantal gemeenten in Nederland afgenomen tot 355. Dit betekent dat er in dat jaar vijfentwintig gemeenten minder waren dan voorheen. Dit is een belangrijk cijfer, aangezien het aantal gemeenten in Nederland sterk is beïnvloed door herindelingen, samenvoegingen en grenswijzigingen. De gemeenten in Nederland zijn opgedeeld in verschillende regio’s en hebben een eigen gemeentecode. Deze informatie is van groot belang voor onderzoekers, beleidsmakers en burgers die geïnteresseerd zijn in de gemeentelijke structuur van het land.
In 2019 was het aantal gemeenten in Nederland gelijk aan 355. Dit cijfer is gebaseerd op de informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat op 1 januari 2019 de gemeenten in Nederland heeft geclassificeerd. Het aantal gemeenten is in de loop der jaren gedaald door herindelingen, samenvoegingen en grenswijzigingen. Dit is een proces dat vooral begon in de jaren zestig van de twintigste eeuw en zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. In 2019 was het aantal gemeenten in Nederland gelijk aan 355, wat aantoont dat het aantal gemeenten in Nederland in de loop der jaren is afgenomen.
Het aantal gemeenten in Nederland is in de loop der jaren aanzienlijk gedaald door herindelingen, samenvoegingen en grenswijzigingen. Dit proces begon pas een aantal decennia geleden en is vooral gericht op het verkleinen van het aantal kleine gemeenten. Door herindelingen daalt het aantal kleine gemeenten. Sinds 2019 zijn er meer gemeenten met 25.000 tot 50.000 inwoners dan met minder dan 25.000 inwoners. Door alle samenvoegingen is ook de gemeentelijke oppervlakte sterk vergroot. Dit proces heeft ertoe geleid dat het aantal gemeenten in Nederland in 2019 gelijk is aan 355.
In 2019 zijn er verschillende gemeenten opgeheven en zijn er nieuwe gemeenten gevormd. De opgeheven gemeenten zijn onder meer Bedum, Eemsmond, De Marne, Winsum, Ten Boer, Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn, Dongeradeel, Kollumerland en Nieuwkruisland, Ferwerderadiel, Geldermalsen, Neerijnen, Lingewaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Leerdam, Vianen, Zederik, enz. De nieuwgevormde gemeenten zijn onder meer Het Hogeland, Westerkwartier, Noardeast-Fryslân, West Betuwe, Haarlemmermeer, Vijfheerenlanden, enz. Deze gemeenten zijn ontstaan door de opheffing van eerdere gemeenten en de vorming van nieuwe gemeenten.
Het aantal gemeenten in Nederland varieert per provincie. In 2019 was het aantal gemeenten in Nederland gelijk aan 355, maar dit aantal verschilt per provincie. Zo heeft Noord-Holland 23 gemeenten, Zuid-Holland 23 gemeenten, Overijssel 19 gemeenten, enz. Het aantal gemeenten in Nederland per provincie is van groot belang voor de gemeentelijke structuur van het land.
In 2019 was het aantal gemeenten in Nederland gelijk aan 355. Dit cijfer is gebaseerd op de informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat op 1 januari 2019 de gemeenten in Nederland heeft geclassificeerd. Het aantal gemeenten in Nederland is in de loop der jaren aanzienlijk gedaald door herindelingen, samenvoegingen en grenswijzigingen. Dit proces begon pas een aantal decennia geleden en is vooral gericht op het verkleinen van het aantal kleine gemeenten. Door herindelingen daalt het aantal kleine gemeenten. Sinds 2019 zijn er meer gemeenten met 25.000 tot 50.000 inwoners dan met minder dan 25.000 inwoners. Door alle samenvoegingen is ook de gemeentelijke oppervlakte sterk vergroot. Dit proces heeft ertoe geleid dat het aantal gemeenten in Nederland in 2019 gelijk is aan 355.