Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking woont in de steden?

De vraag of een groot deel van de Nederlandse bevolking in steden woont, is van belang voor het begrijpen van de structuur van de bevolkingsdichtheid in het land. In Nederland is de verstedelijking een aanzienlijk fenomeen, met grote steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam als centra van de bevolking. Uit de bronnen blijkt dat een groot deel van de bevolking in stedelijke gebieden woont, maar de precieze verhouding tussen stedelijke en landelijke woningen is complex en kan variëren per regio.

Bevolkingsdichtheid en stedelijke indeling

In Nederland wordt de bevolkingsdichtheid vaak ingedeeld in stedelijkheidsklassen, zoals zeer sterk stedelijk, sterk stedelijk, matig stedelijk, weinig stedelijk en niet stedelijk. Deze indeling is gebaseerd op het aantal adressen per vierkante kilometer. Hierbij geldt:

  • Zeer sterk stedelijk: 2500 of meer adressen per km²
  • Sterk stedelijk: 1500–2500 adressen per km²
  • Matig stedelijk: 1000–1500 adressen per km²
  • Weinig stedelijk: 500–1000 adressen per km²
  • Niet stedelijk: minder dan 500 adressen per km²

Uit de bronnen blijkt dat Nederland in totaal 24% van de bevolking in zeer sterk stedelijke gebieden heeft, 25% in sterke stedelijke gebieden, 17% in matige stedelijke gebieden, 17% in weinig stedelijke gebieden en 17% in niet-stedelijke gebieden. Dit betekent dat ongeveer 69% van de Nederlandse bevolking in stedelijke gebieden woont, inclusief zowel zeer sterk als sterk stedelijke gebieden.

Bevolkingsdichtheid per regio

De regio’s in Nederland variëren sterk in bevolkingsdichtheid. De provincie Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte met meer dan 1400 inwoners per km². Ook Noord-Holland is sterk bevolkt met meer dan 1100 inwoners per km². In tegenstelling tot dit, is Drenthe de minst bevolkte provincie met gemiddeld 191 inwoners per km². Dit verschil is duidelijk zichtbaar in de bronnen, waarin ook het verschil in bevolkingsdichtheid tussen de regio’s wordt uitgelegd.

De gemeente Den Haag heeft met bijna 6900 inwoners per km² de hoogste bevolkingsdichtheid in Nederland. In 99 van de huidige 342 gemeenten wonen meer dan 1000 personen per km². In deze gemeenten wonen 9,5 miljoen mensen, wat meer dan de helft van alle inwoners van Nederland is. Deze gemeenten vormen dus een groot deel van de stedelijke bevolking.

Bevolkingsgroei in en rond grote steden

De sterkste bevolkingsgroei vond tussen 2016 en 2024 plaats in Flevoland, grote delen van Noord-Brabant, de Randstad, de Veluwe en het westen van Overijssel. In absolute zin kreeg de gemeente Amsterdam de meeste inwoners bij, gevolgd door de andere grote steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze groei gebeurde vooral door toestroom uit het buitenland. Na de vier grote steden kreeg Almere de meeste inwoners bij. In relatieve zin was de bevolkingsgroei het sterkst in de kleinere gemeenten rond de grote steden in de Randstad, zoals Blaricum, Waddinxveen, Diemen en Rijswijk.

Dit wijst erop dat de groei van de bevolking niet alleen in de grote steden plaatsvindt, maar ook in de omgeving van deze steden. Dit fenomeen wordt vaak ‘de Randstad’ genoemd, waarin de grote steden en hun omgeving als een geheel worden beschouwd. Hierbij is ook te zien dat de stedelijke groei vooral wordt beïnvloed door de toestroom van buitenlandse migranten, maar ook door binnenlandse verhuizingen.

Bevolkingsdichtheid en woningen

In Nederland zijn er 8.374.404 huishoudens met een gemiddelde grootte van 2,1 personen. Het land heeft een totale oppervlakte van 4.154.337 hectare, waarvan 3.364.723 hectare land en 789.614 hectare water. De gemiddelde dichtheid van adressen is 2.077 adressen per km². Dit getal is belangrijk voor het begrijpen van de bevolkingsdichtheid en de verdeling van de bevolking over het land.

De woonruimte per gemeente varieert ook sterk. In de provincie Utrecht hebben de gemeenten Veenendaal (38%), Amersfoort (28%) en Nieuwegein (28%) het grootste aandeel woonterrein, terwijl Lopik (2%) en Oudewater (3%) het laagste aandeel hebben. Dit geeft een overzicht van de ruimtelijke verdeling van de bevolking in Nederland.

Samenleving en migratie

Een deel van de bevolking in Nederland bestaat uit migranten of hun nakomelingen. Volgens de bronnen is 27% van de inwoners tussen de 45 en 65 jaar oud. Ook is er een aandeel van 17% van de bevolking die in één van de vier grote steden woont, namelijk Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Dit getal ligt iets lager dan het percentage van de totale bevolking in de grote steden, wat wijst op een relatief klein deel van de bevolking dat in de grote steden woont.

Mensen met een herkomst buiten Nederland wonen relatief vaak in grote steden. Voor mensen met een Surinaamse of Marokkaanse herkomst is dit iets minder dan de helft, terwijl het percentage voor mensen met een Turkse of Nederlands-Caribische herkomst iets meer dan een derde is. Voor mensen met een Indonesische herkomst is dit 17 procent. Dit wijst erop dat de groei van de bevolking in de grote steden vooral wordt beïnvloed door migratie, met name uit landen zoals Suriname, Marokko, Turkije en Indonesië.

Conclusie

Uit de bronnen blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking in stedelijke gebieden woont, met name in de grote steden en hun omgeving. De bevolkingsdichtheid varieert sterk per regio, met Zuid-Holland en Noord-Holland als de meest dichtbevolkte regio’s. De groei van de bevolking in Nederland vindt vooral plaats in en rond de grote steden, wat te maken heeft met zowel binnenlandse als internationale migratie. Het verschil tussen stedelijke en landelijke gebieden is duidelijk zichtbaar, en de bevolkingsdichtheid is een belangrijke maatstaf voor het begrijpen van de verdeling van de bevolking in Nederland.

Bronnen

  1. Staat van Utrecht - Woningdichtheid en woningvoorraad
  2. AlleCijfers - Bevolkingscijfers Nederland
  3. CBS - Mensen met herkomst buiten Nederland
  4. PBL - Prognose bevolking in 2035
  5. AlleCijfers - Ranglijst grootste en kleinste gemeenten
  6. CBS - Bevolking per regio
  7. Landelijke web - Bevolkingsgegevens
  8. Clo.nl - Bevolkingsgroei 2016-2024

Related Posts