De Kleine Gids voor de Nederlandse Sociale Zekerheid 2022: Een Overzicht van Belangrijke Regelingen en Wijzigingen
juli 11, 2025
De bevolkingsgroei in Nederland is een dynamisch proces dat zowel steden als gemeenten aantrekt. In het kader van de interne ruimtelijke ordening, het ontwerp van woningen en de ontwikkeling van gebieden, is het belangrijk om de bevolkingsontwikkelingen van steden en gemeenten in kaart te brengen. In dit artikel worden de gegevens over de bevolkingsgroei in Nederland geanalyseerd, met name de groei in steden en gemeenten, en worden de gevolgen voor de ruimtelijke opbouw en het wonen onderzocht.
De grootste steden in Nederland zien een sterke toename van het aantal inwoners, vooral door migratie en geboorten. In 2025 zijn de top 10 grootste steden als volgt:
Amsterdam is de grootste stad in Nederland, met een snel groeiende bevolking. In 2030 wordt verwacht dat het aantal inwoners de 1 miljoen zal overschrijden, vooral dankzij de aantrekkingskracht van de stad en de toename van immigranten, arbeidsmigranten en internationale studenten. De steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam groeien ook op een gestaag tempo. In 2035 wordt verwacht dat het aantal inwoners van deze steden met 10 tot 26 procent zal toenemen.
De groei in deze steden wordt vooral beïnvloed door migratie. In 2024 groeide de bevolking van Nederland vooral door een toename van immigranten, vooral uit landen als Oekraïne en Syrië. De groei van de stad is daarom niet alleen te verklaren via geboorten, maar ook via de invloed van migratie.
Hoewel de grote steden een sterke toename van het aantal inwoners zien, zijn er ook gemeenten die juist krimpen. In 2035 wordt verwacht dat 54 gemeenten een afname van de bevolking zien, vooral in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Limburg. Deze gemeenten vergrijzen ook sterker, wat leidt tot een toename van het aandeel ouderen.
In de regio’s rondom de grote steden, zoals in de Randstad, is de bevolkingsgroei het grootst. In 2024 groeide de bevolking van Nederland met 3,7 procent, en vooral in de regio’s rondom de grote steden en in Flevoland is de groei het sterkst. De gemeenten die het meeste groeien, zijn onder andere Waddinxveen, Rozendaal, en Wageningen. In absolute aantallen zijn de grote steden de grootste groeiers, met Amsterdam aan kop.
De meest groeiende gemeenten in Nederland zijn:
In absolute getallen groeit Amsterdam het meeste, met 13.181 nieuwe inwoners in 2024. Rotterdam kreeg 6.710 nieuwe inwoners, terwijl 's-Gravenhage 3.382 nieuwe inwoners kreeg. Dit toont aan dat de grote steden de belangrijkste groeikrachten zijn in Nederland.
De bevolkingsdichtheid varieert sterk per regio. In 2023 is de gemiddelde bevolkingsdichtheid in Nederland 533 inwoners per vierkante kilometer. De hoogste bevolkingsdichtheid vind je in Den Haag, met 6.868 inwoners per vierkante kilometer. De minst dichtbevolkte gemeenten zijn de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland, met respectievelijk 23 en 30 inwoners per vierkante kilometer.
De steden hebben over het algemeen de hoogste bevolkingsdichtheid. In de Randstad zijn grote clusters te vinden met een hoge bevolkingsdichtheid. In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland zijn veel gemeenten met een lage bevolkingsdichtheid. Deze regio’s zijn dus vooral minder bevolkt, wat leidt tot ruimere woningen en een andere ruimtelijke opbouw.
De bevolkingsgroei in Nederland wordt verwacht te blijven toenemen, ook in de komende jaren. In 2035 wordt verwacht dat het aantal inwoners in Nederland op 18,9 miljoen zal staan, een toename van 1,3 miljoen ten opzichte van begin 2022. De groei zal vooral plaatsvinden in grote en middelgrote gemeenten, evenals in de randgemeenten rondom de grote steden. In 2035 wordt verwacht dat de bevolking van de grote steden relatief jonger is, wat leidt tot een grotere aantrekkingskracht voor immigranten en internationale studenten.
De groei van de bevolking in Nederland zal vooral plaatsvinden in de centrale delen van het land, terwijl in de periferie grotere gebieden met (steeds meer) bevolkingskrimp te maken zullen krijgen. In de intermediaire zone zijn er eveneens steden met een sterke bevolkingsgroei, zoals Nijmegen en Eindhoven.
De groei van de bevolking heeft ook gevolgen voor de woningbouw. In de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is de vraag naar woningen groter, wat leidt tot een toename van de bebouwde oppervlakte en een groeiende druk op de woningmarkt. De steden hebben ook behoefte aan extra woningen, vooral voor jonge mensen en studenten.
In de regio’s rondom de grote steden, zoals in de Randstad, is de woningbouw op het moment van schrijven actief, en worden er veel appartementen en rijtjeswoningen gebouwd. Dit leidt tot een snelle groei van de bebouwde oppervlakte, wat op zijn beurt weer invloed heeft op de ruimtelijke opbouw en de ruimtelijke ordening.
De bevolkingsgroei in Nederland is een complex proces dat zowel steden als gemeenten aantrekt. De grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zien een sterke toename van het aantal inwoners, vooral door migratie en geboorten. De groei is vooral in de regio’s rondom de grote steden en in Flevoland het grootst. Daarentegen zijn er ook gemeenten die juist krimpen, vooral in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Limburg.
De bevolkingsdichtheid varieert sterk per regio, en de steden hebben over het algemeen de hoogste bevolkingsdichtheid. De groei van de bevolking heeft ook gevolgen voor de woningbouw en de ruimtelijke ordening. De prognose voor 2035 wijst op een toename van de bevolking, met name in de centrale delen van Nederland, terwijl in de periferie grotere gebieden met bevolkingskrimp te maken zullen krijgen.