Hoeveel Nederlanders fietsen er per dag

In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Het land staat bekend om zijn fietsenparadys, met een uitgebreid fietsenweb en een grote groep actieve fietsers. In dit artikel wordt gekeken naar hoeveel Nederlanders er per dag fietsen, waar ze het meest mee fietsen, en wat de gevolgen zijn van dit fietsgedrag. De cijfers en informatie zijn afgeleid uit betrouwbare bronnen zoals het Centraal Statistieke Bureau (CBS), Fietsersbond, en andere onderzoeken over fietsen in Nederland.

Hoe vaak fietsen Nederlanders per dag?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlanders gemiddeld 4,2 keer per week fietsen. In 2020, een jaar met coronamaatregelen, fieten mensen minder vaak, maar in 2022 was het aantal fietsverplaatsingen weer toegenomen. In 2022 maakte de gemiddelde Nederlander 0,75 fietsverplaatsingen per dag. Dit is iets minder dan het gemiddelde van 0,79 in 2018, maar het verschil is relatief klein. In de provincie Utrecht was het aantal fietsverplaatsingen in 2018 het hoogst, met 0,94 per persoon per dag, terwijl in 2022 Overijssel het hoogste aantal had met 0,91 per persoon per dag.

De cijfers laten zien dat het fietsen in Nederland nog steeds een belangrijk onderdeel is van de dagelijkse mobiliteit. In de stad Amsterdam fieten veel inwoners, en ook in andere grote steden zoals Utrecht, Groningen en Nijmegen is het fietsen een veelgebruikt vervoersmiddel. In de regio’s is het fietsgebruik ook sterk, met name bij korte afstanden.

Waar fietsen Nederlanders het vaakst?

De drukste fietspaden in Nederland bevinden zich vooral in steden zoals Utrecht, Amsterdam, Groningen en Nijmegen. In Utrecht zijn de meest gebruikte fietspaden zoals Smakkelaarsveld, Vredenburg, en Jaarbeursplein. In Amsterdam liggen de drukste paden zoals Weesperzijde en De Ruiterkade. In Groningen is de Grote Markt een van de drukste plekken. Deze fietspaden worden vaak gebruikt door inwoners, toeristen en studenten.

In 2016 lag de gemiddelde snelheid van fietsers in Nederland op 15,8 kilometer per uur. In de grote steden wordt er langzamer gefietst, vooral in Amsterdam (14,4 km/h) en Utrecht (14,7 km/h). In Fryslân fietsen mensen met 15,1 km/h het langzaamst, terwijl ze in Zeeland met 16,6 km/h het snelst fietsen.

Wat zijn de meest gebruikte doelen bij fietsen?

De meeste fietsverplaatsingen in Nederland zijn korter dan 3,7 kilometer. Het vaakst wordt er op de fiets voor winkelen, boodschappen doen en voor recreatie gefietst. Bijna 40 procent van de fietskilometers wordt afgelegd om te wandelen, te toeren, of om te sporten en te recreëren. De meeste tijd wordt op de fiets doorgebracht voor recreatieve doeleinden. Van de bijna 16 minuten fietsen op een dag werd bijna de helft van de tijd besteed aan een recreatief doel.

Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?

Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Dat betekent dat iedere Nederlander ruim 1,3 fiets bezit. 1,8 miljoen van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund. Het aantal speedpedelecs ligt iets boven de 14.000. Het aantal elektrische fietsen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, en in 2019 was ruim een kwart van de afgelegde fietsafstand per e-bike.

Hoeveel kilometer fietsen Nederlanders per jaar?

In 2023 fietsten Nederlanders in totaal 19,1 miljard kilometer, gemiddeld 1065 kilometer per persoon. Dit is een stijging ten opzichte van tien jaar geleden, toen we gemiddeld 902 kilometer per persoon fietsten. De stijging komt vooral door de toename van elektrische fietsen.

In 2022 fieten Nederlanders gemiddeld 266 keer per persoon, en fietsten ze gemiddeld 1065 kilometer per persoon. De fiets was de meest gebruikte vervoerwijze in Nederland, met 27 procent van alle verplaatsingen. De fiets was daarnaast goed voor 9 procent van alle reizigerskilometers en 22 procent van de totale reisduur van Nederlanders binnen de landsgrenzen.

Fietsen in de regio’s

Het fietsgebruik varieert per regio. In de stedelijke gebieden wordt vaker gefietst dan in landelijke gebieden. In gemeenten in Midden- en Noord-Nederland is het fietsgebruik het hoogst voor afstanden minder dan 7,5 kilometer (45% of meer). In het zuiden van Nederland is het fietsgebruik het laagst (in de meeste gemeenten onder de 20%).

In de provincie Utrecht zijn er bijna 1,2 fietsen per inwoner. Het percentage huishoudens dat geen fiets bezit is lager dan het Nederlands gemiddelde en op gelijk niveau met Friesland, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Alleen in Drenthe is dit nog lager. De randsteden, waar Utrecht vaak mee vergeleken kan worden, hebben beide een hoger percentage huishoudens dat geen fiets bezit.

Fietsen en duurzaamheid

Fietsen is een duurzame vervoerskeuze die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot, verkeersdrukte en luchtkwaliteit. In de Bikenomics-studie is gebleken dat het fietsen in Amsterdam bijdraagt aan een aanzienlijke besparing van gezondheidskosten en mobiliteitskosten. Daarnaast levert het ook een toegevoegde waarde op voor de kwaliteit van leven.

In Nederland is het aantal elektrische fietsen sterk toegenomen, en ook het gebruik van fatbikes neemt toe. Deze fietsen worden vaak gebruikt als vervanging voor bromfietsen of snorfietsen. In 2021 nam het aantal Amsterdamse huishoudens met een elektrische fiets toe van 29.800 tot 57.000. In 2022 maakte Amsterdammers in totaal 204 miljoen ritten met het openbaar vervoer, maar het aantal ritten met het OV is in 2022 weer toegenomen, vooral door de toename van het aantal elektrische fietsen.

Fietsen en veiligheid

Hoewel fietsen in Nederland veel voorkomt, blijven er ook ongelukken gebeuren. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zijn er jaarlijks ongeveer 10.000 ernstig gewonde fietsers. In 2023 zijn er 270 fietsers om het leven gekomen in het verkeer.

De veiligheid van fietspaden is van groot belang. In de regio’s wordt vaak gewerkt aan het verbeteren van de fietsinfrastructuur om ongevallen te voorkomen. In Nederland zijn er al veel fietspaden, en het aantal fietspaden is gestegen van 29.000 kilometer in 2009 naar 37.000 kilometer in 2023. De fietspaden zijn vooral in stedelijke gebieden goed ontwikkeld, maar ook in landelijke gebieden is er sprake van verbetering.

Conclusie

Fietsen is in Nederland een veelgebruikt vervoersmiddel dat bijdraagt aan het verminderen van verkeersdrukte, luchtkwaliteit en CO2-uitstoot. Het aantal fietsers is in de afgelopen jaren gestegen, en ook het gebruik van elektrische fietsen neemt toe. De fiets is de meest gebruikte vervoerwijze in Nederland, met een aandeel van 27 procent van alle verplaatsingen. In de stedelijke gebieden wordt vaker gefietst dan in landelijke gebieden, en ook het gebruik van fietspaden is toegenomen. Fietsen is dus een belangrijk onderdeel van de mobiliteit in Nederland, en blijft een duurzame keuze voor veel inwoners.

Bronnen

  1. Fietsersbond
  2. Staat van Utrecht
  3. CBS
  4. Alles over sport
  5. Metroniews
  6. Raivereniging
  7. CBS Longreads
  8. Onderzoek Amsterdam

Related Posts