De Kleine Gids voor de Nederlandse Sociale Zekerheid 2022: Een Overzicht van Belangrijke Regelingen en Wijzigingen
juli 11, 2025
In Nederland is de fiets een onmisbaar onderdeel van het verkeersbeeld. Het land beschikt over een van de grootste en meest uitgebreide fietspadennetwerken ter wereld, en het aantal fietsen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2018 was het aantal fietsen in Nederland een van de belangrijkste thema’s in de discussie over duurzame mobiliteit. In dit artikel worden de cijfers en trends van het aantal fietsen in Nederland in 2018 uitgebreid besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
Volgens de bronnen was het aantal fietsen in Nederland in 2018 aanzienlijk. In meerdere bronnen wordt het aantal fietsen op verschillende manieren genoemd. Zo is in een van de bronnen opgemerkt dat Nederland met 23 miljoen fietsen het land is met de hoogste concentratie fietsen per inwoner. Dit cijfer is gebaseerd op onderzoek van de Fietsersbond, BOVAG, RAI en andere instellingen. In 2018 was het aantal fietsen in Nederland dus meer dan 23 miljoen. Dit cijfer laat zien dat Nederland niet alleen het land met de meeste fietsen is, maar ook dat de gemiddelde Nederlander meer dan één fiets bezit.
In een ander deel van de bronnen wordt het aantal fietsen in Nederland in 2018 genoemd als ongeveer 19 miljoen. Dit cijfer is afkomstig uit een artikel dat in 2011 is verschenen, en is daarom mogelijk niet langer actueel. In de bronnen wordt ook opgemerkt dat het aantal fietsen in Nederland in de afgelopen jaren sterk is toegenomen, met een gemiddelde toename van 350.000 exemplaren per jaar. In 2000 waren er nog ongeveer 16 miljoen fietsen, terwijl het aantal in 2018 op 23 miljoen stond.
Het gebruik van de fiets in Nederland in 2018 was vooral gericht op korte afstanden. Volgens gegevens van het CBS is het fietsgebruik bij afstanden van maximaal 7,5 kilometer het hoogst. In gemeenten in Midden- en Noord-Nederland is het percentage fietsgebruik groter dan 45%, terwijl het in het zuiden van Nederland lager is, met gemiddeld minder dan 35%. In de stad Amsterdam zijn er ongeveer 900.000 fietsen, wat meer is dan het aantal inwoners van de stad. In de regio's met veel grote steden zijn er over het algemeen meer fietsen te vinden dan in dunner bevolkte gebieden.
Het gebruik van de fiets is in Nederland een van de belangrijkste vervoermiddelen. In 2018 was de fiets de tweede meest gebruikte vervoerwijze, na de auto. Het gebruik van de fiets is vooral gericht op korte afstanden. Volgens gegevens van het CBS is het fietsgebruik bij afstanden van maximaal 7,5 kilometer het hoogst. In gemeenten in Midden- en Noord-Nederland is het percentage fietsgebruik groter dan 45%, terwijl het in het zuiden van Nederland lager is, met gemiddeld minder dan 35%. In de stad Amsterdam zijn er ongeveer 900.000 fietsen, wat meer is dan het aantal inwoners van de stad. In de regio's met veel grote steden zijn er over het algemeen meer fietsen te vinden dan in dunner bevolkte gebieden.
De fietsverkoop in Nederland in 2018 was een belangrijk onderdeel van de fietsbranche. In 2018 werden er in ons land ongeveer 1 miljoen nieuwe fietsen verkocht, waarvan 75% werd afgezet via het fietsvakkanaal. Bij de vakhandel werd door de consument gemiddeld voor € 1.323 besteed aan de aankoop van een nieuwe fiets. De fietsbranche zag de omzet in 2018 stabiliseren met een stevige omzet van 1,4 miljard euro, ondanks een lichte daling van 3,7% ten opzichte van 2017, waarin de omzet op 1,52 miljard euro lag. Ondanks de lichte afname, ligt de omzet 16,5% hoger dan vóór de coronaperiode in 2019.
De fietsverkoop in Nederland in 2018 werd beïnvloed door verschillende factoren. De belangstelling voor de fiets met elektrische trapbekrachtiging nam aanzienlijk toe. Van 6% aandeel in de totale fietsverkoop in 2007 nam de verkoop van de E-bike in de afgelopen jaren toe naar een aandeel van 42% in 2018. De E-bike is nu de meest verkochte fiets in Nederland en verwacht wordt dat de groei in de verkoop van deze E-bikes de komende jaren nog verder zal stijgen. Naast de stadsfiets komen leveranciers ook steeds meer in de andere segmenten met een E-bike uitvoering, waaronder hybride en MTB.
Hoewel Nederland een fietsland is, blijft fietsdiefstal een probleem. Elk jaar worden er ongeveer een half miljoen fietsen gestolen in Nederland. Hoewel het aantal gestolen fietsen in 2018 met 28% is afgenomen ten opzichte van 2016, bleef de financiële schade gelijk, namelijk rond de 600 miljoen euro. Dit komt voornamelijk omdat dieven steeds vaker duurdere modellen proberen te stelen, zoals elektrische fietsen en speed pedelecs. Om diefstal te voorkomen, is het aan te raden om gebruik te maken van een goed fietsslot met een ART-keurmerk of een fietsverzekering af te sluiten. De overheid heeft ook maatregelen genomen om het probleem van de fietsdiefstal aan te pakken, waaronder het aanbieden van specifieke veiligheidsmaatregelen en het versterken van de toezichtsmaatregelen.
In 2018 was het aantal fietsen in Nederland aanzienlijk, met meer dan 23 miljoen fietsen. Dit cijfer laat zien dat Nederland niet alleen het land met de meeste fietsen is, maar ook dat de gemiddelde Nederlander meer dan één fiets bezit. Het gebruik van de fiets in Nederland in 2018 was vooral gericht op korte afstanden. De fietsverkoop in Nederland in 2018 was een belangrijk onderdeel van de fietsbranche, met een lichte daling van 3,7% ten opzichte van 2017. De belangstelling voor de fiets met elektrische trapbekrachtiging nam aanzienlijk toe. De fietsdiefstal blijft een probleem, maar er zijn maatregelen genomen om dit te beheren. In het algemeen is Nederland een echt fietsland, waarin de fiets een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven.