Fietsroutes plannen met het landelijke knooppuntennetwerk in Nederland
juli 11, 2025
In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte verplaatsingswijzen. Het land staat bekend om zijn uitgebreide fietspaden en het hoge aantal fietsen. Uit de bronnen blijkt dat er in Nederland meer fietsen zijn dan mensen. De meeste schattingen lopen op tot ongeveer 23 miljoen fietsen, wat betekent dat iedere Nederlander ongeveer 1,4 fiets bezit. Dit is uniek in de wereld en duidt op een sterke fietscultuur in het land.
Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er in Nederland 22,8 miljoen fietsen. Dit betekent dat iedere Nederlander ongeveer 1,3 fiets bezit. Dit is uniek in de wereld en geeft aan dat fietsen een van de meest gebruikte verplaatsingswijzen is in het land. Bovendien zijn er 1,8 miljoen elektrische fietsen in gebruik, waarvan het aantal speed pedelecs iets boven de 14.000 ligt. Dit getal duidt op een toenemende trend van elektrische fietsen, die vooral in stedelijke gebieden worden gebruikt.
De schatting van 22,8 miljoen fietsen komt overeen met ongeveer 2,3% van het wereldwijde aantal fietsen. Dit is opmerkelijk, gezien het feit dat Nederland slechts 0,2% van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Nederland kan dus met recht een echt fietsland worden genoemd. Het aantal fietsen in Nederland is de afgelopen jaren gemiddeld met 350.000 exemplaren per jaar toegenomen. In 2000 lag het aantal fietsen nog rond de 16 miljoen, wat betekent dat het aantal fietsen in Nederland gemiddeld met 350.000 exemplaren per jaar is toegenomen.
In Nederland wordt er veel gefietst. In totaal fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. De fiets is dus goed voor bijna een kwart van de verplaatsingen in het land. In 2023 was de fiets met 27 procent van alle verplaatsingen de meest gebruikte vervoerwijze, na de auto (als bestuurder en passagier). Een inwoner van Nederland van 6 jaar of ouder verplaatste zich dat jaar gemiddeld 266 keer met de fiets. Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1065 kilometer en deed daar 96 uur over.
De meeste fietsverplaatsingen zijn korter dan 3,7 kilometer. Het vaakst – meer dan 4 op de 10 keer (44 procent) – werd op de fiets gestapt om boodschappen te doen en te winkelen, en voor uitgaan, sport en hobby. Ook het grootste deel van de kilometers op de fiets (40 procent) werd afgelegd om te toeren en te wandelen en voor het doel uitgaan, sport en hobby. De meeste tijd werd op de fiets doorgebracht voor recreatieve doeleinden zoals toeren en wandelen en uitgaan, sport en hobby. Van de bijna 16 minuten fietsen op een dag werd bijna de helft van de tijd (46 procent) besteed aan een recreatief doel.
Nederland staat bekend om zijn uitgebreide fietspadennetwerk. Er is in totaal ongeveer 37.000 kilometer aan fietspaden in Nederland. Dit is meer dan de schatting van 29.000 kilometer van de Fietsersbond in 2009 en beduidend meer dan het cijfer van 17.000 kilometer van het CBS in 1996. Daarnaast delen fietsers en automobilisten ook nog ongeveer 55.000 kilometer aan wegdek. Ondanks de omvang van het fietspadennetwerk blijft de Nederlandse overheid streven naar het stimuleren van het gebruik van de fiets. Het doel is om het aantal gefietste kilometers per jaar binnen 10 jaar tijd met 20% te laten toenemen. Dit wordt onder andere gestimuleerd door de toenemende beschikbaarheid van OV-fietsen en belastingkortingen voor fietsen van de zaak.
De drukste fietspaden in Nederland bevinden zich in: - Utrecht: Smakelaarsveld, Vredenburg, Jaarbeursplein - Amsterdam: de Ruijterkade, Weesperzijde - Groningen: Grote Markt - Nijmegen: van Diemerbroeckstraat
Deze locaties zijn berucht om hun drukte en zijn belangrijke knooppunten voor fietsverkeer in hun respectieve steden. Het toont de noodzaak van goed onderhouden en veilige fietspaden om de grote aantallen fietsers te kunnen faciliteren.
Het aandeel elektrische fietsen groeit gestaand. Bijna dertig procent van de nieuw verkochte fietsen in Nederland is een e-bike. Dit weerspiegelt een verschuiving in voorkeuren, waarbij meer mensen kiezen voor het gemak en de snelheid van elektrische ondersteuning. Ook bij beslist.nl zijn elektrische fietsen populair. Naast e-bikes zijn ook mountainbikes, stadsfietsen en transportfietsen met brede bagagedrager in trek, vooral bij middelbare scholieren.
De populariteit van e-bikes kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals de toenemende afstanden die mensen moeten afleggen voor werk en school, de verbetering van batterijtechnologie en de bredere acceptatie van e-bikes als een betrouwbare vorm van vervoer. Bovendien biedt de e-bike een milieuvriendelijk alternatief voor auto’s, wat bijdraagt aan een vermindering van de uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden.
In 2021 was het aantal elektrische fietsen in Nederland circa 3 miljoen, wat 13% van alle fietsen in Nederland vertegenwoordigt. Het aantal speed pedelecs ligt iets boven de 14.000. Dit getal duidt op een toenemende trend van elektrische fietsen, die vooral in stedelijke gebieden worden gebruikt.
Helaas worden er in Nederland ook veel fietsen gestolen. Elk jaar worden er ongeveer een half miljoen fietsen gestolen. Hoewel het aantal gestolen fietsen in 2019 met 28% is afgenomen ten opzichte van 2016, bleef de financiële schade gelijk, namelijk rond de 600 miljoen euro. Dit komt voornamelijk omdat dieven steeds vaker duurdere modellen proberen te stelen, zoals elektrische fietsen en speed pedelecs. Om diefstal te voorkomen, is het aan te raden om gebruik te maken van een goed fietsslot met een ART-keurmerk of een fietsverzekering af te sluiten.
Kortom, Nederland is een echt fietsland met een groot aantal fietsen. Met naar schatting 23 miljoen fietsen, is er gemiddeld 1,4 fiets per inwoner. Het aantal elektrische fietsen neemt ook sterk toe, met naar schatting 3 miljoen elektische fietsen in Nederland in 2021. Naast het grote aantal fietsen is er ook een uitgebreid fietspadennetwerk van ongeveer 37.000 kilometer. Nederland blijft zich inzetten om het gebruik van de fiets verder te stimuleren en het aantal gefietste kilometers per jaar te laten toenemen.
Wereldwijd bevindt zich ongeveer 2,3% van alle fietsen ter wereld in Nederland. In vergelijking met andere landen waar fietsen populair zijn, bezit elke Nederlander aanzienlijk meer fietsen. Het is dan ook niet verrassend dat Nederland beschouwd wordt als een fietsland. Het gebruik van elektrische fietsen is de afgelopen jaren sterk toegenomen en zal naar verwachting blijven groeien in de komende jaren.
Ondanks het grote aantal fietsen in Nederland blijft fietsdiefstal een probleem. Elk jaar worden er ongeveer een half miljoen fietsen gestolen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een goed fietsslot met een ART-keurmerk of een fietsverzekering af te sluiten.
Met het uitgebreide fietspadennetwerk en de toenemende beschikbaarheid van OV-fietsen blijft de Nederlandse overheid zich inzetten om het gebruik van de fiets te stimuleren. Het doel is om het aantal gefietste kilometers per jaar binnen 10 jaar tijd met 20% te laten toenemen.