Kaarten met grote steden in Nederland: een overzicht en analyse
juli 11, 2025
In de afgelopen jaren is het aandeel elektrische fietsen in Nederland aanzienlijk toegenomen, wat zichtbaar is in de statistieken en trends die in de bronnen worden gepresenteerd. Deze toename wordt grotendeels toegeschreven aan de toenemende populariteit van de e-bike, de groeiende behoefte aan duurzame mobiliteit, en de toenemende vraag naar gezondheidsvoordelen via fietstochten. In dit artikel wordt gekeken naar de ontwikkelingen in het aantal elektrische fietsen in Nederland, de toename van het gebruik, en de impact op de maatschappelijke en milieuvoordelen.
In 2015 was het aantal elektrische fietsen in Nederland nog relatief beperkt, maar in de jaren die volgden is dit aanzienlijk gestegen. Volgens bron [1] is Nederland in absolute aantallen de derde land in Europa als het gaat om de aanschaf van e-bikes. In 2021 bedroeg het totale aantal elektrische fietsen in Nederland circa 3,4 miljoen. Dit cijfer is sterk toegenomen ten opzichte van vroeger, wat wijst op een markt die zich snel ontwikkelt. Daarnaast telde Nederland begin 2022 ook nog 28.098 speed pedelecs, ruim 9.000 meer dan twee jaar eerder.
Bron [7] geeft aan dat het aandeel elektrische fietsen in de totale fietsverkoop van 6% in 2007 is gestegen naar 42% in 2019. Dit duidt op een sterke groei in de vraag naar elektrische fietsen, wat ook duidelijk is in de stijging van de verkoop van fietsen in het algemeen. In 2019 werden er in Nederland 1.007.000 nieuwe fietsen verkocht, waarvan 75% via het fietsvakkanaal. Het aandeel van fietsen boven de €2.700,- is gestegen van 4 procent in 2017 naar 19 procent in 2021, wat wijst op een stijging van de gemiddelde prijs van fietsen, waaronder ook elektrische fietsen.
Hoewel elektrische fietsen veel voordelen bieden in termen van duurzaamheid en mobiliteit, is er ook onderzoek gedaan naar de invloed op de gezondheid en het verkeersveiligheidsniveau. In bron [3] wordt opgemerkt dat elektrisch fietsen zowel positief als negatief bijdraagt aan de gezondheid, vergeleken met niet-elektrisch fietsen. De fysiologische reacties, zoals hartslag, zuurstofopname en het aantal MET, zijn lager bij elektrische fietsen, maar als mensen langer en vaker fietsen, kan dit gezondheidswinst opleveren.
In bron [4] wordt opgemerkt dat het gebruik van een elektrische fiets vooral te stimuleren is als mensen hierdoor meer bewegen dan dat ze zouden doen zonder elektrische fiets. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het gebruik van elektrische fietsen in relatie tot het dagelijks activiteitenpatroon. Als iemand de fiets inruilt voor een elektrische fiets en dezelfde afstand blijft fietsen, vermindert het inspannings- en activiteitenniveau en is het gezondheidseffect minder.
In Nederland wordt veel gefietst, en dat is ook duidelijk zichtbaar in de cijfers die in de bronnen staan. In 2022 is het fietsgebruik in Nederland in veel gemeenten toegenomen. Volgens bron [4] is het fietsgebruik in veel gemeenten in Midden-Nederland 45% of meer. In het zuiden van Nederland wordt minder gefietst, en het fietsgebruik is het laagst in Zuid-Limburg, waar het minder dan 25% is.
De gemiddelde snelheid van fietsers in Nederland ligt op 15,8 kilometer per uur. In de grote steden wordt langzamer gefietst dan daarbuiten, vooral in Amsterdam (14,4 km/h) en Utrecht (14,7 km/h). In Fryslân fietsen mensen met 15,1 km/h het langzaamst, in Zeeland met 16,6 km/h het snelst. Dit duidt op een verschil in snelheid per regio, wat ook kan bijdragen aan het fietsgebruik.
De elektrische fiets biedt duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van de auto, vooral als de auto wordt vervangen door een elektrische fiets. In bron [3] wordt opgemerkt dat er milieuvoordelen zijn zodra iemand de auto vervangt door een elektrische fiets. Dit kan bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Bovendien is de elektrische fiets goedkoper in de kosten per maand dan de auto, hoewel de niet-elektrische fiets nog goedkoper is. In bron [3] staat dat het gebruik van een elektrische fiets economisch gezien gunstiger is dan de auto, maar ook dat er kosten zijn bij het opladen, storing in de elektronica en vervanging van de accu.
De toename van het aantal elektrische fietsen in Nederland is duidelijk zichtbaar in de cijfers en trends die in de bronnen zijn opgenomen. Het aandeel elektrische fietsen is gestegen van 6% in 2007 naar 42% in 2019. Dit duidt op een sterke groei in de vraag naar elektrische fietsen, wat ook duidelijk is in de stijging van de verkoop van fietsen in het algemeen. De elektrische fiets biedt gezondheidsvoordelen, vooral als mensen hierdoor meer bewegen dan dat ze zouden doen zonder elektrische fiets. Bovendien is de elektrische fiets duurzamer dan de auto, wat bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit.