Hoeveel steden en dorpen telt Nederland?

In Nederland zijn de grenzen tussen steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen vaak niet duidelijk en variëren per regio. De vraag hoeveel steden en dorpen het land telt, is daarom lastig te beantwoorden. De termen worden vaak bepaald door het gevoel van de inwoners, in plaats van door wettelijke criteria. Er zijn 165 steden, maar het aantal dorpen is onduidelijk. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, en het verschil is vaak niet duidelijk. Zo is het in het Friese gebied dat plaatsen als Bartlehiem zowel een gehucht als een buurtschap kunnen worden genoemd, afhankelijk van de context. In de praktijk is het verschil tussen een stad en een dorp vaak niet duidelijk. De bevolkingsgrootte is vaak niet het enige criterium. Er zijn namelijk steden met minder dan 25.000 inwoners, die toch als stad worden aangeduid. Een dorp kan ook groter zijn dan een stad, maar wordt toch als dorp beschouwd.

Aantal steden en dorpen in Nederland

Uit de bronnen blijkt dat Nederland 165 steden telt. Deze lijst bevat namen zoals Arnhem, Assen, 's-Gravenhage, Groningen, Haarlem, 's-Hertogenbosch, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Utrecht en Zwolle. Deze steden zijn geregistreerd op basis van de BAG-gegevens van 2024. Wat betreft dorpen en andere kleinere woonplaatsen, is het lastiger om een duidelijk overzicht te geven. Er zijn namelijk geen officiële cijfers voor het aantal dorpen. De term dorp wordt vaak gebruikt voor kleinere plaatsen die geen stadsrechten hebben en niet als stad worden beschouwd. Echter, de grens is vaak onduidelijk. Zo is het in de gemeente Ede dat er discussies zijn over of het een stad of een dorp is, ook al heeft het ruim 78.000 inwoners. Op basis van de bevolkingscijfers zou Ede een stad moeten zijn, maar het gevoel van de inwoners speelt hierbij een grote rol.

Definities en onduidelijkheden

De termen worden vaak bepaald door het gevoel van de inwoners, in plaats van door wettelijke criteria. Het verschil tussen steden en dorpen is daarom vaak informeel en varieert per regio. In Nederland is het aantal steden en dorpen lastig te bepalen, omdat de grenzen tussen deze begrippen niet duidelijk zijn. Er zijn 165 steden, maar het aantal dorpen is onduidelijk. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, en het verschil is vaak niet duidelijk. Zo is het in het Friese gebied dat plaatsen als Bartlehiem zowel een gehucht als een buurtschap kunnen worden genoemd, afhankelijk van de context.

Woonplaatsen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende soorten woonplaatsen, waaronder steden, dorpen en kleinere plaatsen. Het aantal dorpen in Nederland is een veelgestelde vraag, vooral vanwege de dynamiek van de bevolkingsontwikkeling en de herstructurering van gemeenten. In dit artikel zullen we kijken naar het aantal dorpen en steden in Nederland, welke dorpen het kleinste zijn en hoe deze in de context staan van andere woonplaatsen. De informatie is gebaseerd op gegevens uit het CBS en andere betrouwbare bronnen.

Volgens de gegevens van het CBS zijn er op 1 januari 2024 in Nederland 2501 woonplaatsen in 342 gemeenten. Dit omvat ook steden, dorpen en kleinere plaatsen. Het exacte aantal dorpen is echter niet expliciet vermeld in de gegevens. Wel is duidelijk dat de term ‘dorp’ vaak wordt gebruikt voor kleinere, meestal landelijke woonplaatsen. De definitie van een dorp kan variëren, afhankelijk van de context, maar vaak wordt een dorp aangeduid als een kleinere, meestal agrarische gemeenschap.

Kleine dorpen en onderscheid

In de bron [3] staat dat er in Nederland verschillende dorpen zijn, waaronder het kleinste dorp van Nederland, Persingen. Hier wordt ook opgemerkt dat de aantallen dorpen in Nederland variëren, afhankelijk van de definitie. Bijvoorbeeld, het dorp ’t Woudt telt slechts 38 inwoners en wordt aangeduid als het ‘kleinste dorp van Nederland’. Dit dorp maakt deel uit van de gemeente Midden-Delfland en heeft geen eigen postcode, maar wordt toch als dorp beschouwd. In de bron [3] wordt ook verwezen naar het dorp Ruigoord, dat volgens de gegevens geen enkele inwoner heeft. Dit dorp, dat zich bevindt in de buurt van Amsterdam, werd in de jaren ’70 afgebroken om plaats te maken voor een industrieterrein. Later werd het echter heringericht als een kunstenaarskolonie, maar de gemeente besloot dat deel van Ruigoord mocht blijven bestaan, hoewel er geen mensen meer mochten wonen. Dit dorp is dus een uniek geval, waarin het begrip ‘dorp’ wordt gebruikt, ook al zijn er geen inwoners.

Woonplaatsen en gemeenten

Uit de bronnen blijkt dat Nederland op 1 januari 2024 in totaal 2501 woonplaatsen telt, verdeeld over 342 gemeenten. Deze informatie komt uit de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen), een register dat de woonplaatsen en adressen in Nederland bijhoudt. De gegevens zijn op 1 januari 2024 vastgesteld, en de lijst bevat informatie over de namen van de woonplaatsen, de gemeenten, de provincies en de landsdelen waar ze bij horen.

Deelname van de BAG

De BAG-gegevens zijn continu aan verandering onderhevig en kunnen maandelijks worden aangepast. In deze publicatie van Woonplaatsen in Nederland zijn de woonplaatsen opgenomen die op 1 januari 2024 bestonden volgens het BAG-extract van februari 2024. Op 1 januari 2024 waren er in Nederland 2501 woonplaatsen in 342 gemeenten. Gegevens beschikbaar over: 2024. Status van de cijfers: De cijfers in deze tabel zijn voorlopig, aangezien de bron (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) aan verandering onderhevig is. Er worden geen definitieve cijfers gepubliceerd. Wijzigingen per maart 2024: Geen, dit is een nieuwe tabel. Wanneer komen er nieuwe cijfers? Elk voorjaar wordt een nieuwe tabel met de dan meest recente woonplaatsenindeling samengesteld.

Conclusie

In Nederland zijn de grenzen tussen steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen vaak niet duidelijk en variëren per regio. De vraag hoeveel steden en dorpen het land telt, is daarom lastig te beantwoorden. De termen worden vaak bepaald door het gevoel van de inwoners, in plaats van door wettelijke criteria. Er zijn 165 steden, maar het aantal dorpen is onduidelijk. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, en het verschil is vaak niet duidelijk. Zo is het in het Friese gebied dat plaatsen als Bartlehiem zowel een gehucht als een buurtschap kunnen worden genoemd, afhankelijk van de context.

Bronnen

  1. Aantallen inwoners van Nederlandse steden en dorpen: een overzicht
  2. Hoeveel steden en dorpen telt Nederland eigelijk?
  3. Alle cijfers.nl - ranglijst grootste en kleinste gemeenten in inwoners in Nederland
  4. CBS - Woonplaatsen in Nederland
  5. RTL - Bram fietste langs alle dorpen en steden van Nederland
  6. Datarequest - Alle woonplaatsen en dorpen
  7. Startpagina.nl - Hoeveel steden en dorpen telt ons land eigelijk?
  8. CBS - Woonplaatsen in Nederland 2024
  9. Klusidee.nl - Verschil tussen steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen

Related Posts