Internet routing in Nederland: Impact op connectiviteit en prestaties
juli 10, 2025
De trend dat steeds meer Nederlanders in de grote steden wonen, is duidelijk zichtbaar in de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In dit artikel zullen we de gegevens analyseren en onderzoeken wat dat betekent voor de toekomst van de Nederlandse bevolkingsverdeling, met name voor mensen die geïnteresseerd zijn in wonen, bouwen, en ruimtelijke planning.
De stad biedt veel voordelen: het beschikt over meer voorzieningen, scholen, en werkgelegenheid. Daarnaast is de toekomst van de stad vaak gekoppeld aan innovatie en technologie. Dit trekt mensen aan van het platteland, waar de bevolking steeds ouder wordt en de voorzieningen minder worden.
Volgens gegevens van het CBS zijn er in Nederland ruim 18 miljoen inwoners. Van die 18 miljoen, zijn er ongeveer 16,5 miljoen met de Nederlandse nationaliteit. Dit betekent dat er ongeveer 17,5 miljoen Nederlanders zijn, waaronder degenen die in het buitenland wonen. Van de 18 miljoen inwoners van Nederland hebben er ongeveer 16,5 miljoen de Nederlandse nationaliteit. Dat zou betekenen dat er 17,5 miljoen Nederlanders zijn.
De grootste gemeente in Nederland is Amsterdam, met ongeveer 935.793 inwoners. Dit is het hoogste aantal inwoners van alle gemeenten in Nederland. In de bronnen worden ook andere grote gemeenten genoemd, zoals Den Haag, Rotterdam, en Utrecht. De bevolking van deze steden groeit vooral door migratie en het aantrekken van nieuwe bewoners.
De groei van de stad is ook duidelijk zichtbaar in het verschuiven van de bevolkingsverdeling. In de jaren zeventig groeide de Nederlandse bevolking vooral door een hoger geboortecijfer dan sterftecijfer. Na de babyboom direct na de Tweede Wereldoorlog daalde het geboortecijfer echter aanzienlijk. Mensen begonnen later aan kinderen en kregen er minder. Vanaf de jaren zeventig werd de bevolkingsgroei vooral beïnvloed door fluctuaties in migratiecijfers.
Migratie is een belangrijke factor in de groei van de stad. In 2023 groeide Rozendaal relatief het snelst met 43,9 nieuwe inwoners per duizend bestaande inwoners, gevolgd door Waddinxveen en Wageningen. In absolute aantallen zijn de grote steden de grootste groeiers, met Amsterdam aan kop. De stad kreeg er 13.181 inwoners bij, gevolgd door Rotterdam met 6.710 nieuwe inwoners en 's-Gravenhage met 3.382.
De migratie van buitenlandse werknemers en studenten speelt ook een rol in de groei van de stad. In het studiejaar 2023/2024 waren er 128.000 buitenlandse studenten in Nederland. Ook zijn er 635.000 buitenlandse werknemers in december 2022. Deze groepen dragen bij aan de diversiteit en de economische groei van de stad.
De verwachting is dat de Nederlandse bevolking de komende decennia blijft groeien, tot zo’n 20,6 miljoen inwoners in 2070. Migratie en een toenemende levensduur blijven de belangrijkste oorzaken van deze groei. Naar verwachting zal tegen 2040 een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder zijn. Dat heeft grote gevolgen voor de zorg, huisvesting en arbeidsmarkt.
De stad is dus een plek waar mensen werk vinden en redelijk comfortabel kunnen wonen. Die trekt daardoor steeds meer mensen aan. De verstedelijking gaat nog sneller na de uitvinding van de stoommachine in de achttiende eeuw. Machines vervangen het handwerk van schoenmakers en wevers. In de fabrieken is veel werk. Arme boeren en handwerkers die hopen op een beter bestaan, trekken naar de stad. En met de stoomtrein is die reis opeens veel makkelijker en sneller dan met paard en wagen.
De trek naar de stad leidt ertoe dat sommige gebieden in Nederland leeglopen. Die krimpgebieden liggen bijvoorbeeld in Groningen en Zeeland, maar ook in het Groene Hart van de Randstad. Nieuwe technologie kan ervoor zorgen dat krimpgebieden toch aantrekkelijk zijn om te wonen.
Door te investeren in ICT kan een huisarts bijvoorbeeld via de computer een patiënt op afstand helpen. Veel huisartsen beantwoorden al vragen via email en zoeken naar manieren om zo'n online spreekuur uit te breiden. Scholen willen meer weten over de mogelijkheden van leren op afstand. Leerlingen die ver van school wonen, kunnen lessen online volgen.
De stad van de toekomst is vooral heel slim. Er is minder luchtvervuiling door elektrisch vervoer en robots. Stadsbewoners halen vers voedsel bij stadsboeren, die in flats en ondergronds voedsel verbouwen.
Het is belangrijk om te beseffen dat de stad niet alleen een plek is waar mensen werken, maar ook waar ze hun dagelijks leven kunnen opbouwen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede woningbouw en een uitgebalanceerd aanbod aan woningen en woningbouwprojecten.
De trend dat steeds meer Nederlanders in de grote steden wonen, is duidelijk zichtbaar in de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stad biedt veel voordelen, zoals meer voorzieningen, scholen, en werkgelegenheid. Deze voordelen trekken mensen aan van het platteland, waar de bevolking steeds ouder wordt en de voorzieningen minder worden.
De groei van de stad wordt vooral beïnvloed door migratie en het aantrekken van nieuwe bewoners. Dit heeft gevolgen voor de toekomst van de stad en het platteland. Het is belangrijk om te beseffen dat de stad niet alleen een plek is waar mensen werken, maar ook waar ze hun dagelijks leven kunnen opbouwen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede woningbouw en een uitgebalanceerd aanbod aan woningen en woningbouwprojecten.