Instaptoets Nederlands: Tips en Strategieën voor een Succesvolle Voorbereiding
juli 10, 2025
In het internationale onderzoek naar het welzijn en geluk van kinderen en jongeren scoort Nederland aanzienlijk goed, maar ook met kanttekeningen. De gegevens tonen aan dat Nederlandse kinderen op meerdere gebieden goed presteren, maar ook dat er sprake is van achteruitgang op bepaalde indicatoren. De onderzoeksinzichten zijn afkomstig uit diverse internationale rapportages en onderzoeken, waaronder die van UNICEF, OESO, Eurostat en het CPB. Deze data geven inzicht in de positie van Nederland vergeleken met andere landen en helpen bij het begrijpen van de factoren die het geluk en welzijn van kinderen beïnvloeden.
De kinderopvang in Nederland staat bekend om haar hoge kwaliteit. Volgens onderzoek van Pauline Slot van de Universiteit Utrecht is de emotionele kwaliteit van de opvang in Nederland hoog, wat neerkomt op het feit dat medewerkers sensitief reageren op kinderen en goed inspelen op hun behoeften. Daarnaast is de brede ontwikkeling van kinderen goed ontwikkeld door spel en activiteiten. Dit blijkt uit verschillende rapportages, waaronder het werk van de OESO en het Eurostat-onderzoek. De opvang is ook goed aangepast aan de behoeften van jonge kinderen, met een gunstig verhouding van begeleiders tot kinderen. Hoewel Nederlandse kinderopvang goed is, worden er ook zorgen geuit over de stabiliteit van de kwaliteit en het opleidingsniveau van de medewerkers. In vergelijking met landen zoals Scandinavië, waar het opleidingsniveau van de medewerkers vaak hoger is, is er nog ruimte voor verbetering.
Nederlandse kinderen scoren het hoogst op het algemene welzijn, volgens een rapport van UNICEF. Het rapport vergelijkt de situatie van kinderen in 43 landen en toont aan dat Nederland de beste plek inneemt op het gebied van levenstevredenheid, academische en sociale vaardigheden, overgewicht, suïcide en kindersterfte. Het rapport onderzoekt ook de impact van de COVID-19-pandemie en stelt vast dat het welzijn van kinderen in veel landen is verslechterd. In Nederland is het percentage kinderen dat tevreden is met hun leven gedaald, maar nog altijd hoger dan in de meeste andere landen. Daarnaast is het percentage kinderen met overgewicht in Nederland relatief laag, wat een goed resultaat oplevert in vergelijking met andere landen.
Hoewel Nederlandse kinderen goed presteren op het gebied van algemeen welzijn, scoren ze laag op het begrijpen van situaties vanuit het perspectief van anderen. Volgens gegevens uit het UNICEF-rapport is slechts 41 procent van de Nederlandse kinderen in staat om een situatie vanuit het perspectief van een ander te begrijpen. Op het gebied van empathie scoren Nederlandse kinderen gemiddeld 61 procent, wat in vergelijking met andere landen laag is. Dit suggereert dat er nog ruimte is voor verbetering op het gebied van sociale vaardigheden en empathie. Het lage percentage kinderen dat in staat is om situaties vanuit het perspectief van anderen te begrijpen, kan wijzen op een gebrek aan onderwijs en opvoeding in deze richting.
In het internationale onderwijsonderzoek, zoals het Programme for International Student Assessment (PISA) van de OESO, scoren Nederlandse leerlingen goed, maar er is sprake van achteruitgang. In 2022 scoren Nederlandse leerlingen minder goed op leesvaardigheid vergeleken met andere EU-landen. Op wiskunde scoort Nederland goed, en op wetenschap net boven het gemiddelde. De OESO legt de wereldwijde achteruitgang van leerlingen in verband met overmatig gebruik van digitale apparaten. Daarnaast is er sprake van voortijdige schoolverlaters, wat het aandeel hoog opgeleiden in Nederland beïnvloedt. De uitgaven voor onderwijs in Nederland zijn relatief laag vergeleken met andere landen, wat ook invloed heeft op de kwaliteit van het onderwijs.
In Nederland is het risico op armoede of sociale uitsluiting bij jongeren relatief laag, maar er zijn wel kwetsbare groepen kinderen waarover zorgen worden geuit. Het aantal kinderen dat last heeft van armoede is toegenomen, en ook het aantal kinderen dat in de jeugdzorg terechtkomt is gestegen. Volgens het CPB is het aandeel jongeren dat in armoede leeft in Nederland één op de acht. Daarnaast is het aantal kinderen dat in de jeugdzorg terechtkomt toegenomen, wat wijst op een toenemende behoefte aan hulp en ondersteuning. De situatie van kwetsbare kinderen is een belangrijk onderdeel van het welzijn en moet worden aangevuld met maatregelen om hen te ondersteunen.
In internationale ranglijsten scoort Nederland goed, maar ook met kanttekeningen. In de KidsRights Index van 2023 scoret Nederland 20e plek, vergeleken met 2e plek in 2013. Dit suggereert dat het land in bepaalde opzichten achteruitgaat. In de onderzoeken van UNICEF en andere internationale organisaties blijkt dat Nederland goed scoort op het gebied van algemeen welzijn, maar ook dat er sprake is van een verslechtering op veel indicatoren. Het is belangrijk om de positie van Nederland in het internationale perspectief te beoordelen, aangezien de omstandigheden in andere landen verschillen. Nederland moet blijven investeren in het welzijn van kinderen om de positie te behouden.
Nederlandse kinderen scoren goed op het gebied van algemeen welzijn, maar er zijn ook problemen. De kwaliteit van de kinderopvang is hoog, maar er is ruimte voor verbetering. Het welzijn van kinderen is goed, maar er is sprake van achteruitgang op bepaalde indicatoren. De onderwijsprestaties zijn goed, maar er is sprake van voortijdige schoolverlaters. Het risico op armoede of sociale uitsluiting is laag, maar er zijn kwetsbare groepen kinderen waarover zorgen worden geuit. Het is belangrijk om de positie van Nederland in het internationale perspectief te beoordelen en maatregelen te nemen om het welzijn van kinderen te bevorderen.