Hoe je anoniem bellen in Nederland

Bellen is een van de meest gebruikte communicatiesoorten in ons dagelijks leven. Soms wil je echter je telefoonnummer niet zichtbaar maken voor de ontvanger. Dit heet anoniem bellen. In Nederland is dit mogelijk, maar er zijn wel bepaalde regels en technieken die je moet kennen om te bellen zonder dat je nummer zichtbaar is. In dit artikel leggen we uit hoe je anoniem kunt bellen, welke voordelen en nadelen dit heeft, en wat je moet weten over de privacy bij anoniem bellen.

Hoe bel je anoniem?

Er zijn verschillende manieren om in Nederland anoniem te bellen. De eenvoudigste methode is het gebruik van een code die je toevoegt voor het telefoonnummer dat je belt. Dit werkt zowel op een iPhone als op een Android-telefoon.

Voor een keertje anoniem bellen

Als je eenmalig anoniem wilt bellen, kun je dit doen door vóór het telefoonnummer dat je belt, de code #31# in te voeren. Bijvoorbeeld: #31#0612345678. Dit zorgt ervoor dat het telefoonnummer van de ontvanger niet zichtbaar is. Op het scherm van de ontvanger staat dan "onbekend nummer" of "privé-nummer". Dit is handig als je bijvoorbeeld iemand wilt verrassen of niet wilt dat de ontvanger je terugbelt.

Altijd anoniem bellen

Wil je dat je standaard anoniem beld, dan kun je dit instellen via de instellingen van je telefoon. Op een iPhone geef je hiervoor in de instellingen onder "Telefoon" de optie "Toon mijn nummer" uit. Op een Android-telefoon ga je naar "Instellingen" > "Oproepen" > "Aanvullende instellingen" > "Beller-ID" en kies je "nummer verbergen".

Anoniem bellen via een vaste lijn

Je kunt ook anoniem bellen via een vaste lijn. Bijvoorbeeld: bij elke oproep toets je 31 (in Nederland) gevolgd door het telefoonnummer dat je belt. Dit werkt echter niet op alle telefoniebedrijven, dus het is verstandig om dit even te testen.

Anoniem bellen met een anonieme simkaart

Er is ook de mogelijkheid om een anonieme simkaart te kopen. In Nederland is het kopen van een anonieme simkaart mogelijk, maar het is niet meer zo eenvoudig als vroeger. De regering houdt hier stevig toezicht op, omdat er sprake is van criminele activiteiten die met anonieme simkaarten zijn gepleegd. Toch is het nog steeds mogelijk om een anonieme simkaart te kopen, mits je je niet hoeft te registreren. Hierdoor kan je simkaart niet aan jouw naam gekoppeld worden, waardoor je meer privacy hebt.

Voor- en nadelen van een anonieme simkaart

De voordelen van een anonieme simkaart zijn duidelijk: je hebt meer privacy en je hoeft je niet te registreren. Maar er zijn ook nadelen. Bijvoorbeeld: als je een anonieme simkaart koopt, kan deze toch aan je naam gekoppeld worden, zoals bijvoorbeeld door te kijken met welke bankkaart de simkaart is aangeschaft. Daarnaast is de betaling van de simkaart niet altijd eenvoudig, en moet je er rekening mee houden dat het niet eenvoudig is om je aan te melden bij bepaalde diensten.

Anonieme bellen en privacy

Anoniem bellen is handig, maar geen onzichtbaarheidsmantel. Je gebruikt het voor je eigen rust of privacy – niet om je te verstoppen. De overheid kan je telefoonnummer achterhalen, maar dit gebeurt meestal enkel wanneer er sprake is van een groot misdrijf, zoals moord, overval, of kidnapping. Zolang jij je goed gedraagt, zal de overheid je niet zomaar in de gaten houden.

Anonieme nummers achterhalen

Het is praktisch onmogelijk om een anoniem nummer te achterhalen. Er zijn wel speciale apparatuur die je hiermee kan helpen, maar deze apparatuur is duur en illegaal. Daarom is het verstandig om hier niet te veel aan te doen.

Anoniem bellen met een app of website

Je kunt ook anoniem bellen via bepaalde apps of websites. Bijvoorbeeld via Anoniembellen.nl, waar je via een online beltegoed kunt bellen naar een 020-nummer. Je krijgt daarna een code waarmee je anoniem kunt bellen. Op de factuur staat dan alleen het 020-nummer.

Anoniem bellen en het gebruik van een smartphone

Je kunt anoniem bellen met je smartphone, maar dit werkt niet altijd even eenvoudig. Bijvoorbeeld bij WhatsApp is anoniem bellen niet mogelijk. Daarnaast kan het zijn dat je telefoonprovider bepaalde instellingen blokkeert. Het is daarom verstandig om dit even te testen.

Anonieme bellen en het blokkeren van ongewenste oproepen

Als je regelmatig last krijgt van anonieme oproepen, zijn er manieren om dit te voorkomen. Je kunt bepaalde bedrijven op een blacklist zetten of gebruikmaken van apps zoals Bel Control (voor Android) of TrapCall (voor iPhone). Deze apps helpen je om anonieme oproepen te blokkeren.

Conclusie

Anoniem bellen is in Nederland mogelijk en kan handig zijn om privacy te garanderen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het gebruik van codes, anonieme simkaarten, of apps en websites. Het is belangrijk om te weten dat anoniem bellen niet volledig onzichtbaar is, maar toch een handige optie is voor bepaalde situaties. Blijf echter altijd binnen de wet en gebruik de anonimiteit niet voor illegale doeleinden.

Bronnen

  1. Hollands en uchteid
  2. Baidu
  3. Sponsorkliks
  4. Vodafone
  5. Simpel
  6. Simyo
  7. Odido

Related Posts