De warmste plekken in Nederland: Analyse van temperaturen en klimaatfactoren

In Nederland is het klimaat sterk beïnvloed door geografische factoren, aanwezigheid van groen en water, en de locatie van de stad. De warmste plekken in het land zijn vooral te vinden in het binnenland, waar het gebrek aan groen en water leidt tot hogere temperaturen. Volgens meerdere bronnen is Hengelo de warmste stad van Nederland, met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden. In de top 10 van warmste plekken in Nederland speelt de afwezigheid van groen en water een grote rol. De stad Maastricht is de warmste in het zuiden van Nederland, met een temperatuur van 40,7 graden op 25 juli 2019. Eindhoven is de stad met de hoogste gemiddelde temperatuur van het land. De koelste steden zijn Maastricht en Amsterdam, waar de hittestress niet extreem toeneemt door de aanwezigheid van water en groen.

Temperatuurverschillen tussen regio’s

Het klimaat van Nederland varieert aanzienlijk per regio, wat leidt tot verschillen in de gemiddelde jaartemperatuur. In het zuiden en zuidwesten van Nederland is het gemiddeld warmer dan in het noorden. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaartemperatuur op 10,9 graden. Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 11,4 graden de warmste provincie van Nederland. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek. De gemiddelde temperatuur in het binnenland is extremer dan in de kustgebieden. In het binnenland worden zomerse dagen en tropische dagen vaker geregistreerd. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden, en op gemiddeld 6 dagen is het tropisch warm.

De warmste plekken in Nederland

De warmste plekken in Nederland zijn vooral te vinden in het binnenland, waar de aanwezigheid van groen en water beperkt is. Volgens het onderzoek van Innovation Origins is Hengelo de warmste stad van Nederland, met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden. Dit is een extreem hoge waarde, die vooral te danken is aan de oververharding van de stad, het gebrek aan groen en water, en de positie in het binnenland. In de buurt van Hengelo is het ook ongewoon warm, maar de stad is volgens dit onderzoek de absolute winnaar. De stad Maastricht is de warmste in het zuiden van Nederland, met een temperatuur van 40,7 graden op 25 juli 2019. Eindhoven is de stad met de hoogste gemiddelde temperatuur van het land. De koelste steden zijn Maastricht en Amsterdam, waar de hittestress niet extreem toeneemt door de aanwezigheid van water en groen.

De warmste provincies in Nederland

De gemiddelde jaartemperatuur in Nederland varieert per provincie. In De Bilt is het gemiddeld 10,7 graden. Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 11,4 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaartemperatuur op 10,9 graden. In het noorden is het duidelijk minder warm dan in het zuiden en zuidwesten. Het verschil is 1,5 graden, want de gemiddelde jaartemperatuur in Groningen is namelijk 9,9 graden. De kustprovincies hebben in de herfst- en wintermaanden doorgaans zachter weer dan het oosten van het land. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek.

De warmste dagen in Nederland

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40,7 graden, gemeten op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Dit was de eerste keer dat de temperatuur boven de 40 graden kwam. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40 graden. In de jaren daarvoor waren er al meerdere keer temperaturen boven de 35 graden, zoals in 1944 in Warnsveld, 1947 in Maastricht en in 1976 in de zomer van 1976, waarin er vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten werden. De temperatuurrecords zijn in de loop der jaren steeds hoger geworden. In de vorige eeuw waren extreem warme dagen vrij zeldzaam, maar tegenwoordig komen extreem warme dagen in ruim de helft van de jaren voor. De gemiddelde temperatuur in Nederland is in de afgelopen jaren gestegen, wat te maken heeft met de klimaatverandering.

De invloed van water en groen

De aanwezigheid van water en groen speelt een cruciale rol bij het bepalen van de temperatuur in een stad. De koelste binnensteden van Nederland zijn Maastricht en Amsterdam. De combinatie van veel water en het aanwezige groen zorgt ervoor dat de hittestress in deze steden niet extreem toeneemt. De aanwezigheid van een grote rivier als het IJ en de Maas is voor een stad als Amsterdam moeilijk na te bootsen, maar een stad als Maastricht blijft ook op andere terreinen de hittestress in de stad tegengaan. In het onderzoek van Innovation Origins is Hengelo de warmste stad van Nederland, met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden. Dit is een extreem hoge waarde, die vooral te danken is aan de oververharding van de stad, het gebrek aan groen en water, en de positie in het binnenland.

Samenvatting

De warmste plekken in Nederland zijn vooral te vinden in het binnenland, waar het gebrek aan groen en water leidt tot hogere temperaturen. Volgens meerdere bronnen is Hengelo de warmste stad van Nederland, met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden. In de top 10 van warmste plekken in Nederland speelt de afwezigheid van groen en water een grote rol. De stad Maastricht is de warmste in het zuiden van Nederland, met een temperatuur van 40,7 graden op 25 juli 2019. Eindhoven is de stad met de hoogste gemiddelde temperatuur van het land. De koelste steden zijn Maastricht en Amsterdam, waar de hittestress niet extreem toeneemt door de aanwezigheid van water en groen. De gemiddelde temperatuur in het binnenland is extremer dan in de kustgebieden. In het binnenland worden zomerse dagen en tropische dagen vaker geregistreerd. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden, en op gemiddeld 6 dagen is het tropisch warm.

Bronnen

  1. De warmste plek in Nederland: Analyse van temperaturen en klimaatfactoren
  2. Binnensteden: Hengelo, het heetst, Maastricht en Amsterdam het koelst
  3. Extreem warme dagen in Nederland
  4. Wat zijn de warmste plekken in Nederland?
  5. Puffend heet in Gilze-Rijen, warmste plek van het land
  6. Wat is de warmste provincie van Nederland?
  7. Extremen in Nederland
  8. Nederlandse stad: beste weer onderzoek
  9. La Sagrada Familia Quiz
  10. La Sagrada Familia

Related Posts