Grote steden in Nederland: toekomstige groei en impact op de ruimtelijke ontwikkeling

De groei van grote steden in Nederland is een belangrijk onderdeel van de landelijke ontwikkeling. Volgens de beschikbare informatie is er sprake van een sterke toename van het aantal inwoners in de grote steden en in de randgemeenten rond deze steden. De verwachting is dat Nederland in 2035 18,3 miljoen inwoners zal hebben, wat een toename van 1 miljoen ten opzichte van het huidige aantal is. De grootste groei wordt verwacht in de grote steden, maar ook in enkele van de randgemeenten rondom deze steden. Dit betekent dat de toekomst van Nederland vooral grotendeels zal worden bepaald door de ontwikkeling van de grote steden.

Toekomstige groei van grote steden

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn de vier grootste steden van Nederland. Volgens de prognose zal Amsterdam de meeste inwoners krijgen, met een toename van ruim 150.000 tot 2035. Dit betekent een groei van bijna 20% ten opzichte van 2019. De stad zal daardoor in 2035 1 miljoen inwoners tellen. Voor Utrecht wordt een groei van ruim 20% verwacht. In Rotterdam en Den Haag stijgt het aantal inwoners wat minder, met elk 15%. De grote steden zijn relatief jong en groeien vooral doordat er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden. Ook hebben steden een grote aantrekkingskracht op immigranten, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten.

Groei in en om grotere gemeenten

De groei van grote steden is niet beperkt tot de steden zelf. Ook de randgemeenten rondom deze steden groeien. Bijvoorbeeld, rondom Amsterdam groeien gemeenten als Almere en Haarlemmermeer, rondom Rotterdam groeit Zuidplas en rondom Den Haag groeit Rijswijk. Deze gemeenten ontvangen door hun nieuwbouw veel jonge stellen uit de grote stad. In Noord-Brabant zijn het de steden Eindhoven, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Breda die meer inwoners krijgen. Ook steden in het noorden zoals Groningen en Assen en steden in het oosten zoals Zwolle, Arnhem en Nijmegen, zullen verder groeien.

Krimp in kleinere gemeenten

Tegelijkertijd is er ook sprake van krimp in kleinere gemeenten. In 54 gemeenten wordt een krimp van meer dan 2,5 procent verwacht. Deze gemeenten liggen vooral in het noorden en langs de oostgrens van het land, en zullen ook sneller vergrijzen dan de grotere gemeenten. De gemeenten waar de bevolking naar verwachting het sterkst zal dalen zijn Eemsdelta (-12,6 procent), Meerssen (-9,5 procent) en Stein (-9,5 procent). Kleinere gemeenten aan de randen van het land krijgen de komende jaren naar verwachting juist te maken met krimp. Het gaat vooral om gemeenten in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek. De gemeenten waar de bevolking naar verwachting het sterkst zal dalen zijn Eemsdelta (-12,6 procent), Meerssen (-9,5 procent) en Stein (-9,5 procent).

Invloed van vergrijzing

De vergrijzing is een belangrijk onderdeel van de toekomstige ontwikkelingen. In 2035 zal ruim 24 procent van de bevolking 65 jaar of ouder zijn, nu is dat nog 20 procent. De vier grote steden zullen ook verder vergrijzen, maar minder snel dan andere delen van Nederland. De vergrijzing zal in het hele land verder toenemen. In de krimpgemeenten zal het aandeel ouderen in 2035 naar verwachting groot zijn, dikwijls 30% of meer. De vergrijzing is hier een belangrijke oorzaak van de bevolkingskrimp.

Ruimtelijke ontwikkeling en invloed op de woningbouw

De toekomst van grote steden in Nederland hangt af van verschillende factoren, waaronder de groei van de bevolking, de infrastructuur en het functioneren van de steden. De groei van de bevolking leidt tot een toename van de vraag naar woningen, waardoor de woningbouw in de grote steden en de randgemeenten zal blijven stijgen. Nieuwe steden zoals Almere en Lelystad zijn ontstaan door de groei van bestaande steden en de behoefte aan meer woningen en infrastructuur. Deze steden zijn opgebouwd op basis van nieuwe plannen en ontwikkelingen, en ze zijn een voorbeeld van hoe het land zich in de toekomst kan ontwikkelen.

Invloed op de interieurontwerp

De groei van grote steden en de toekomstige ontwikkelingen van de ruimtelijke structuur hebben ook invloed op het interieurontwerp. De toename van de bevolking leidt tot een toenemende vraag naar woningen en woningbouw, wat op zijn beurt leidt tot een groeiende vraag naar interieurontwerp. De steden die snel groeien, zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, zijn ook de steden waar de interieurontwerpindustrie actief is. Deze steden bieden veel ruimte voor creativiteit, innovatie en diversiteit in de interieurontwerpindustrie.

Conclusie

De toekomst van grote steden in Nederland is gekoppeld aan de groei van de bevolking, de infrastructuur en het functioneren van de steden. De vier grootste steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zullen de grootste groei zien, maar ook enkele van de randgemeenten rondom deze steden. Tegelijkertijd zullen kleine gemeenten aan de randen van het land krimpen, wat leidt tot een groeiende vergrijzing in deze gebieden. De toekomst van Nederland hangt dus af van de ontwikkeling van de grote steden en de randgemeenten, en de invloed op de ruimtelijke structuur en het interieurontwerp.

Bronnen

  1. De Grootste Steden in Nederland: Overzicht, Kenmerken en Impact op Interior Design
  2. Nederlandse steden: historie, groei en toekomst
  3. Prognose in 2035: vooral meer inwoners in en om grotere gemeenten
  4. Prognose in 2035: vooral meer inwoners in en om grotere gemeenten
  5. Sterke groei in steden en randgemeenten verwacht
  6. Groot vs. grote: grootte bijvoeglijke naamwoorden uitgelegd in het Nederlands
  7. Prognose in 2035: vooral meer inwoners in en om grotere gemeenten
  8. Bevolking groeit verder in grote steden

Related Posts