Grootste groeiers in Nederland: Bevolkingsontwikkelingen en impact op interieurontwerp

De bevolkingsontwikkelingen in Nederland zijn in de afgelopen jaren opvallend geweest. De groei van de bevolking is niet gelijkmatig verdeeld over het land, maar concentreert zich vooral in de grote steden en hun omgeving. Dit heeft gevolgen voor de ruimtelijke opbouw, woningbouw en de interne ruimtelijke indeling van woningen. Voor interieurontwerpers is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwerpen van woningen, appartementen en openbare ruimtes in groeiende steden. De gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en andere bronnen geven inzicht in de trends en het verschil in bevolkingsgroei tussen steden en plattelandsgebieden.

Groei in de grote steden

De sterkste bevolkingsgroei vindt plaats in de vier grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze groei komt vooral door immigratie en het aantrekken van jonge mensen die in de stad werken of studeren. In de periode van 2016 tot 2024 groeide de bevolking in deze steden aanzienlijk. Volgens het CBS groeide de bevolking van Nederland in die jaren met 5,7 procent. In absolute zin kreeg Amsterdam de meeste inwoners bij, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De steden groeiden vooral door toestroom uit het buitenland, terwijl kleinere gemeenten rondom de grote steden hun bevolking vooral dankzij binnenlandse verhuizingen en natuurlijke groei vermeerderen.

De steden hebben een jonge bevolking, wat leidt tot een groter aandeel van de bevolking in de vruchtbare leeftijd, wat opnieuw groei oplevert. Daarnaast hebben deze steden een grote aantrekkingskracht op immigranten, expats en internationale studenten. Dit is ook te zien in de cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling in de eerste elf maanden van vorig jaar. Van de tien grootste gemeenten in Nederland nam het aantal bewoners het afgelopen jaar relatief het sterkst toe in Eindhoven, Almere en Amsterdam. Almere groeide met 21 per duizend inwoners; Amsterdam met twintig per duizend, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling in de eerste elf maanden van vorig jaar.

Bevolkingsgroei in Utrecht

Utrecht is een van de snelst groeiende steden van Nederland. In de periode van 2016 tot 2024 kreeg de gemeente Utrecht 35.200 inwoners bij. In absolute aantallen is het hiermee na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de snelst groeiende stad van Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Procentueel gezien groeit Utrecht sneller dan Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Onze stad kende in acht jaar tijd een bevolkingsgroei van 10,4 procent. De gemeente verwacht dat de groei doorzet en denkt in 2029 de 400.000ste inwoner te verwelkomen.

Nederland passeert naar verwachting donderdag de grens van 18 miljoen inwoners. Volgens het CBS woonden per 1 januari 2024 374.238 van deze mensen in Utrecht. Hiermee blijft Utrecht de vierde stad van het land. Den Haag, de derde stad, telt 566.221 inwoners. Eindhoven, de vijfde stad van Nederland, heeft er 246.417. Ook op het gebied van bevolkingsdichtheid scoort Utrecht hoog. In Utrecht wonen 3991 mensen per vierkante kilometer, terwijl dat landelijk gemiddeld 553 mensen per vierkante kilometer zijn. Den Haag is met 6868 inwoners per vierkante kilometer de dichtstbevolkte gemeente en de tien gemeenten met de hoogste bevolkingsdichtheid liggen allemaal in de randstad.

Bevolkingsgroei in Amsterdam

Amsterdam is de grootste stad van Nederland en groeit ook het snelst. De stad passeert naar verwachting in 2030 de grens van een miljoen inwoners. De bevolkingsgroei in Amsterdam komt vooral door het aantrekken van buitenlandse migranten en het aantrekken van jonge mensen die in de stad werken of studeren. In de periode van 2016 tot 2024 groeide de bevolking in Amsterdam aanzienlijk. Volgens het CBS groeide de bevolking van Nederland in die jaren met 5,7 procent. In absolute zin kreeg Amsterdam de meeste inwoners bij, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

De bevolkingsgroei in Amsterdam is vooral het gevolg van de toestroom van buitenlandse migranten. In Amsterdam is het effect groot van buitenlandse migratie; meer dan dertig per duizend inwoners. Daar tegenover staat dat ook relatief veel mensen de stad verlaten om zich elders in Nederland te vestigen; meer dan vijftien per duizend inwoners. Almere groeit vervolgens juist door binnenlandse verhuizingen en geboorten.

Bevolkingsgroei in Den Haag

Den Haag is de derde stad van Nederland en groeit ook snel. De stad heeft een hoge bevolkingsdichtheid en is de dichtstbevolkte gemeente van Nederland. In Den Haag wonen 6868 inwoners per vierkante kilometer. De stad groeit vooral door het aantrekken van buitenlandse migranten en het aantrekken van jonge mensen die in de stad werken of studeren. In de periode van 2016 tot 2024 groeide de bevolking in Den Haag aanzienlijk. Volgens het CBS groeide de bevolking van Nederland in die jaren met 5,7 procent. In absolute zin kreeg Den Haag de tweede meeste inwoners bij, gevolgd door Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

De bevolkingsgroei in Den Haag is vooral het gevolg van de toestroom van buitenlandse migranten. In Den Haag is het effect groot van buitenlandse migratie; meer dan dertig per duizend inwoners. Daar tegenover staat dat ook relatief veel mensen de stad verlaten om zich elders in Nederland te vestigen; meer dan vijftien per duizend inwonens. De stad groeit ook door binnenlandse verhuizingen en geboorten.

Bevolkingsgroei in Rotterdam

Rotterdam is de tweede stad van Nederland en groeit ook snel. De stad heeft een hoge bevolkingsdichtheid en groeit vooral door het aantrekken van buitenlandse migranten en het aantrekken van jonge mensen die in de stad werken of studeren. In de periode van 2016 tot 2024 groeide de bevolking in Rotterdam aanzienlijk. Volgens het CBS groeide de bevolking van Nederland in die jaren met 5,7 procent. In absolute zin kreeg Rotterdam de derde meeste inwoners bij, gevolgd door Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

De bevolkingsgroei in Rotterdam is vooral het gevolg van de toestroom van buitenlandse migranten. In Rotterdam is het effect groot van buitenlandse migratie; meer dan dertig per duizend inwoners. Daar tegenover staat dat ook relatief veel mensen de stad verlaten om zich elders in Nederland te vestigen; meer dan vijftien per du duizend inwonens. De stad groeit ook door binnenlandse verhuizingen en geboorten.

Bevolkingsgroei in andere steden

Naast de vier grote steden groeien ook andere steden snel. In de periode van 2016 tot 2024 groeide de bevolking in en rondom de grote steden in het midden van het land en Noord-Brabant. De gemeenten met de grootste groeiprocenten zijn bijvoorbeeld Blaricum, Waddinxveen, Diemen en Rijswijk. Deze gemeenten groeiden vooral door binnenlandse verhuizingen en, in mindere mate, door natuurlijke aanwas. Flevoland is net als een jaar eerder de provincie met de sterkste bevolkingsgroei. Flevoland groeide door natuurlijke aanwas, binnenlandse verhuizingen én buitenlandse migratie.

Bevolkingskrimp in kleinere gemeenten

Niet alle gemeenten in Nederland groeien. In sommige regio’s, vooral aan de randen van het land, neemt het aantal inwoners af. De sterkste bevolkingskrimp vond plaats in de gemeente Eemsdelta in Groningen, met een daling van ruim 17 procent ten opzichte van 1995. Ook in gemeenten als Simpelveld, Kerkrade, Meerssen, Landgraaf en Gulpen-Wittem nam het aantal inwoners met meer dan 10 procent af. Deze gemeenten zijn vooral in het noorden en oosten van Nederland gevestigd. De bevolkingskrimp in deze gebieden komt vooral door de vergrijzing en het weggaan van jongeren naar de steden. In veel gemeenten is het aantal overledenen groter dan het aantal geboren kinderen. Daarnaast verlaten veel mensen de gemeente om zich elders in Nederland te vestigen.

Impact op interieurontwerp

De groei van de bevolking in de grote steden heeft gevolgen voor de ruimtelijke opbouw. De steden moeten zich uitbreiden om de toenemende vraag naar woningen, kantoren en openbare ruimtes te kunnen beantwoorden. Dit vereist een zorgvuldige planning van woningen, openbare ruimtes en infrastructuur. Voor interieurontwerpers is het belangrijk om rekening te houden met de behoefte aan ruimte en de verdeling van ruimtes in woningen, appartementen en commerciële ruimtes.

De bevolkingsgroei leidt ook tot een toename van de bevolkingsdichtheid. In 99 van de 342 gemeenten wonen meer dan 1000 personen per vierkante kilometer. Deze gemeenten vormen een groot deel van de Nederlandse bevolking. De hoge bevolkingsdichtheid betekent dat ruimtelijke oplossingen efficiënt en functioneel moeten zijn. De groei in de steden leidt ook tot een toenemende vraag naar openbare ruimtes, winkelcentra en kantoren. Dit vereist dat interieurontwerpers ook rekening houden met de functie van ruimtes en de manier waarop ze gebruikt worden.

Conclusie

De groei van de bevolking in Nederland is niet gelijkmatig verdeeld over het land, maar concentreert zich vooral in de grote steden en hun omgeving. Dit heeft gevolgen voor de ruimtelijke opbouw, woningbouw en de interne ruimtelijke indeling van woningen. Voor interieurontwerpers is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwerpen van woningen, appartementen en openbare ruimtes in groeiende steden. De gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en andere bronnen geven inzicht in de trends en het verschil in bevolkingsgroei tussen steden en plattelandsgebieden.

Bronnen

  1. De grootste steden in Nederland: Bevolkingscijfers, kenmerken en invloed op de stedelijke ontwikkeling
  2. De gemeente Utrecht kreeg er in de periode van 2016 tot 2024 35.200 inwoners bij
  3. Prognose: in 2035 vooral meer inwoners in en om grotere gemeenten
  4. CBS: Almere en Amsterdam behoren tot snelst groeiende steden
  5. Sterkste bevolkingsgroei in Flevoland en universiteitssteden
  6. Prognose: in 2035 vooral meer inwoners in en om grotere gemeenten
  7. Top 10 groei gemeenten
  8. Bevolkingsgroei in Nederland
  9. 18 miljoen Nederlanders: waar woon je?

Related Posts