Het aantal steden en dorpen in Nederland: overzicht en onderscheid
juli 10, 2025
De groene ruimte in Nederland speelt een belangrijke rol in het stedelijke landschap. Door het in kaart brengen van de groenste steden en dorpen, worden de potentie en de uitdagingen van vergroening duidelijk gemaakt. Dit artikel bevat een overzicht van de meest groene plekken van Nederland, gebaseerd op de resultaten van de Groene Stad Challenge, een initiatief dat gericht is op het bevorderen van groenbeheer in de bebouwde kom. De analyse toont aan dat Nederland veel ruimte heeft voor vergroening, en dat de groenpotentie in de bebouwde kom aanzienlijk is. Daarnaast worden de meest groene steden en dorpen genoemd, en wordt de bijdrage van verschillende provincies aan de Groene Stad Challenge besproken.
De Groene Stad Challenge is een initiatief dat gericht is op het bevorderen van groenbeheer in de bebouwde kom. Het initiatief wordt ondersteund door verschillende partijen, waaronder Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Deelname aan de Groene Stad Challenge is in 2022 opnieuw toegenomen, met name door de bijdrage van Flevoland en Drenthe. Deze twee provincies hebben voor het eerst deelgenomen aan de uitdaging en hopen dat dit ook de overige provincies inspireert om volgend jaar aan te sluiten. Dit toont aan dat het groenbeleid in Nederland steeds belangrijker wordt geacht, en dat de samenwerking tussen gemeenten, provincies en organisaties als Sweco en NL Greenlabel steeds sterker wordt.
Volgens de resultaten van de Groene Stad Challenge is Assen in Drenthe de groenste stad van Nederland. Bijna 60% van het oppervlak van Assen bestaat uit groen. Dit percentage is significant hoger dan het landelijk gemiddelde van iets meer dan 44%. In Assen is 24% van het groen afkomstig van bomen, terwijl het landelijk gemiddelde hierop 16% bedraagt. Bovendien is 62% van het groen in Assen openbaar groen, wat overeenkomt met meer dan 165 vierkante meter per bewoner. Als de tuinen van de inwoners worden meegerekend, komt dit op bijna 227 vierkante meter per persoon. Dit getal duidt op een uitstekende groenverdeling in de stad.
Deze cijfers tonen aan dat er veel ruimte is voor vergroening in Nederland, en dat de groenpotentie in de bebouwde kom aanzienlijk is. Dit kan helpen bij het verminderen van hittestress, wateroverlast en verdroging, en tegelijkertijd de verblijfskwaliteit en gezondheid verbeteren en de biodiversiteit in de stad een impuls geven.
Naast de groenste steden, is ook het groenste dorp van Nederland in kaart gebracht. Volgens de analyse van de Groene Stad Challenge is Bloemendaal in Noord-Holland het groenste dorp van Nederland. Dit is al jaren het geval, en de positie is in 2022 behouden gebleven. De analyse toont aan dat de gemeente Bloemendaal in staat is om groen te behouden en te vergroenen, ook al is de hoeveelheid groen niet zo groot als in Assen. De kwaliteit van het groen in het dorp is echter aanzienlijk, en dit maakt het tot een van de meest groene gebieden in het land.
De analyse toont aan dat de gemeente Bloemendaal in staat is om groen te behouden en te vergroenen, ook al is de hoeveelheid groen niet zo groot als in Assen. De kwaliteit van het groen in het dorp is echter aanzienlijk, en dit maakt het tot een van de meest groene gebieden in het land.
Deelname aan de Groene Stad Challenge is in 2022 opnieuw toegenomen, met name door de bijdrage van Flevoland en Drenthe. Deze twee provincies hebben voor het eerst deelgenomen aan de uitdaging en hopen dat dit ook de overige provincies inspireert om volgend jaar aan te sluiten. Dit toont aan dat het groenbeleid in Nederland steeds belangrijker wordt geacht, en dat de samenwerking tussen gemeenten, provincies en organisaties als Sweco en NL Greenlabel steeds sterker wordt.
Volgens de analyse is Drenthe in 2022 de groenste provincie van Nederland. Dit komt doordat de provincie zowel de groenste steden als de groenste dorpen kent. De overige groenste provincies zijn Flevoland, Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht, Limburg, Overijssel, Noord-Holland en Noord-Brabant. Deze provincies tonen een hoge mate van groen in de bebouwde kom en hebben deelgenomen aan de uitdaging.
De groene ruimte in de stad speelt een belangrijke rol in het stedelijke landschap. Door het in kaart brengen van de groenste steden en dorpen, worden de potentie en de uitdagingen van vergroening duidelijk gemaakt. De analyse toont aan dat Nederland veel ruimte heeft voor vergroening, en dat de groenpotentie in de bebouwde kom aanzienlijk is. Dit kan helpen bij het verminderen van hittestress, wateroverlast en verdroging, en tegelijkertijd de verblijfskwaliteit en gezondheid verbeteren en de biodiversiteit in de stad een impuls geven.
De groene ruimte in de stad speelt een belangrijke rol in het stedelijke landschap. Door het in kaart brengen van de groenste steden en dorpen, worden de potentie en de uitdagingen van vergroening duidelijk gemaakt. De analyse toont aan dat Nederland veel ruimte heeft voor vergroening, en dat de groenpotentie in de bebouwde kom aanzienlijk is. Dit kan helpen bij het verminderen van hittestress, wateroverlast en verdroging, en tegelijkertijd de verblijfskwaliteit en gezondheid verbeteren en de biodiversiteit in de stad een impuls geven.
De groene ruimte in Nederland speelt een belangrijke rol in het stedelijke landschap. Door het in kaart brengen van de groenste steden en dorpen, worden de potentie en de uitdagingen van vergroening duidelijk gemaakt. De analyse toont aan dat Nederland veel ruimte heeft voor vergroening, en dat de groenpotentie in de bebouwde kom aanzienlijk is. Dit kan helpen bij het verminderen van hittestress, wateroverlast en verdroging, en tegelijkertijd de verblijfskwaliteit en gezondheid verbeteren en de biodiversiteit in de stad een impuls geven.
De groenste steden en dorpen in Nederland zijn in de afgelopen jaren steeds meer in het oog gelopen, vooral door initiatieven zoals de Groene Stad Challenge. Deze uitdaging, georganiseerd door Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel, biedt een overzicht van de hoeveelheid en kwaliteit van groen in de bebouwde kom van Nederlandse gemeenten. In dit artikel worden de resultaten van de Groene Stad Challenge 2022 toegelicht, met name op het gebied van de groenste dorpen en steden. De analyse wordt ondersteund door data van meerdere bronnen, waaronder het werk van Sweco en NL Greenlabel, en maakt gebruik van satellietgegevens, luchtfoto’s en andere bronnen.