Hoe lang duurt het om alle steden in Nederland te bezoeken?
juli 10, 2025
In de jaren die nu voorbij zijn, is de focus op groen in steden en dorpen in Nederland aanzienlijk toegenomen. Dit komt onder meer door de Groene Stad Challenge, een initiatief dat gericht is op het analyseren en vergroenen van groen in de bebouwde kom. Deelname aan deze uitdaging biedt gemeenten de kans om hun groenpotentieel te meten en te verbeteren. In 2022 is het dorp Bloemendaal (Noord-Holland) opnieuw uitgekomen als het groenste dorp van Nederland. Dit is een blijvende eer, aangezien het dorp al jaren aan de top staat.
De Groene Stad Challenge is een initiatief van Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel, en het biedt een overzicht van de hoeveelheid en kwaliteit van groen in Nederlandse steden en dorpen. Deelname is gratis, en het doel is om gemeenten te helpen hun groenambities sneller te realiseren. In 2022 lieten 123 gemeenten zich analyseren, waaronder 20 nieuwe deelnemers. De analyse wordt uitgevoerd op basis van data, satellietbeelden, luchtfoto’s en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Hiermee wordt de mate van vergroening per wijk of buurt bepaald, en wordt ook duidelijk waar ruimte is voor meer groen. Deelname biedt dus een uitgebreid overzicht van de groenpotentie van de woonomgeving.
De uitslag van de Groene Stad Challenge 2022 is bekend. De prijs voor het groenste dorp gaat naar Bloemendaal, dat al jaren in de top staat. Dit dorp is in staat om de grootste hoeveelheid groen per inwoner te bieden, en de kwaliteit is uitstekend. Daarnaast is er ook sprake van een uitgebalanceerd groenbeleid, waarin zowel openbare ruimtes als particuliere tuinen worden meegenomen in de vergroening. In 2022 is Bloemendaal dus opnieuw op de eerste plek geplaatst, wat het bewijst dat het dorp een voorbeeld is voor andere dorpen en steden.
Deze prestatie is niet alleen van belang voor Bloemendaal, maar ook voor de overige gemeenten in Nederland. Door het analyseren van groen in de bebouwde kom, kan er een beter begrip ontstaan van de positie van elk dorp of stad. Dit helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de groenpotentie van de woonomgeving, en helpt gemeenten bij het opstellen van een groenbeleid dat gericht is op duurzaamheid en verbetering van de leefkwaliteit.
De Groene Stad Challenge is een initiatief dat gericht is op het vergroenen van de bebouwde kom. Deelname aan de uitdaging biedt gemeenten de kans om hun groenpotentieel te meten en te verbeteren. In 2022 liet 123 gemeenten zich analyseren, waaronder 20 nieuwe deelnemers. De analyse wordt uitgevoerd op basis van data, satellietbeelden, luchtfoto’s en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Hiermee wordt de mate van vergroening per wijk of buurt bepaald, en wordt ook duidelijk waar ruimte is voor meer groen.
Deelname aan de Groene Stad Challenge biedt dus een overzicht van de groenpotentie van de woonomgeving. Daarnaast wordt ook duidelijk welke gemeenten de grootste groenpotentie hebben, en welke gemeenten de beste voorwaarden bieden voor het vergroenen van de bebouwde kom. Dit helpt gemeenten bij het opstellen van een groenbeleid dat gericht is op duurzaamheid en verbetering van de leefkwaliteit.
Naast Bloemendaal als groenste dorp, is Assen in 2022 ook de groenste stad van Nederland geworden. Dit dorp heeft bijna 60% van het oppervlak bedekt met groen, wat het landelijk gemiddelde van iets meer dan 44% aanzienlijk overtreft. De combinatie van openbare ruimtes en particuliere tuinen maakt Assen tot een voorbeeld van hoe groen in de bebouwde kom kan worden gecreëerd.
Deze prestatie is niet alleen van belang voor Assen, maar ook voor de overige gemeenten in Nederland. Door het analyseren van groen in de bebouwde kom, kan er een beter begrip ontstaan van de positie van elk dorp of stad. Dit helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de groenpotentie van de woonomgeving, en helpt gemeenten bij het opstellen van een groenbeleid dat gericht is op duurzaamheid en verbetering van de leefkwaliteit.
In de bebouwde kom is groen van groot belang voor de leefkwaliteit. Groen kan helpen bij het verminderen van hittestress, wateroverlast en verdroging. Daarnaast draagt groen bij aan de biodiversiteit en de gezondheid van de inwoners. Deelname aan de Groene Stad Challenge helpt gemeenten bij het bepalen van de hoeveelheid en kwaliteit van groen in de bebouwde kom. Dit helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de groenpotentie van de woonomgeving, en helpt gemeenten bij het opstellen van een groenbeleid dat gericht is op duurzaamheid en verbetering van de leefkwaliteit.
Deelname aan de Groene Stad Challenge is gratis, en het doel is om gemeenten te helpen hun groenambities sneller te realiseren. In 2022 liet 123 gemeenten zich analyseren, waaronder 20 nieuwe deelnemers. De analyse wordt uitgevoerd op basis van data, satellietbeelden, luchtfoto’s en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Hiermee wordt de mate van vergroening per wijk of buurt bepaald, en wordt ook duidelijk waar ruimte is voor meer groen.
Deelname aan de Groene Stad Challenge biedt dus een overzicht van de groenpotentie van de woonomgeving. Daarnaast wordt ook duidelijk welke gemeenten de grootste groenpotentie hebben, en welke gemeenten de beste voorwaarden bieden voor het vergroenen van de bebouwde kom. Dit helpt gemeenten bij het opstellen van een groenbeleid dat gericht is op duurzaamheid en verbetering van de leefkwaliteit.
De Groene Stad Challenge is een initiatief dat gericht is op het vergroenen van de bebouwde kom. In 2022 is Bloemendaal opnieuw uitgekomen als het groenste dorp van Nederland, en Assen als de groenste stad. Deelname aan de uitdaging biedt gemeenten de kans om hun groenpotentieel te meten en te verbeteren. De analyse wordt uitgevoerd op basis van data, satellietbeelden, luchtfoto’s en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Hiermee wordt de mate van vergroening per wijk of buurt bepaald, en wordt ook duidelijk waar ruimte is voor meer groen. Deelname aan de Groene Stad Challenge helpt gemeenten bij het opstellen van een groenbeleid dat gericht is op duurzaamheid en verbetering van de leefkwaliteit.