Het Groene Boekje: De officiële spelling van het Nederlands

Het Groene Boekje, ook wel bekend als de Woordenlijst Nederlandse Taal, is een belangrijk en betrouwbare bron voor de officiële spelling van het Nederlands. Het is samengesteld door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) in opdracht van de Nederlandse Taalunie en bevat de juiste spelling van woorden volgens de overheden. In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken, inhoud en toepasbaarheid van het Groene Boekje besproken, met aandacht voor de nieuwste editie van 2015 en de betrouwbare informatie die het biedt.

Kenmerken van het Groene Boekje

Het Groene Boekje is een beknopte selectie van de woorden die op woordenlijst.org te vinden zijn. De nieuwste editie, verschenen in 2015, bevat ongeveer 52.000 trefwoorden. Het bevat zowel veel voorkomende woorden als woorden die vanuit spellingoogpunt problematisch zijn. Daarnaast zijn er circa 10.000 nieuwe woorden opgenomen ten opzichte van de editie van tien jaar eerder, waaronder woorden zoals appen, bhv’er, lente-ui en selfie.

De selectie is gebaseerd op het zoekgedrag van de bezoekers van woordenlijst.org. Vaak opgezochte woorden zoals rechtdoorzee en skiles zijn opgenomen in de papieren editie. Woorden die zeldzaam gebruikt worden, zoals het verouderde aalspeer, kwamen niet voor in de selectie. Ook is er speciale aandacht besteed aan taalvariëteiten, waaronder 2.500 Surinaams-Nederlandse en 400 woorden uit het Caribisch gebied, zoals afingisoep, ayó, eilandraad, hosselen en oppashuis.

Inhoud en toepasbaarheid

In het Groene Boekje kun je uitsluitend de juiste spelling van woorden opzoeken. In andere woordenboeken vind je veel meer informatie, zoals de betekenis, de vertaling, uitdrukkingen enz. In woordenboeken van commerciële uitgevers (zoals de bekende Grote Van Dale) zul je soms een andere spelling aantreffen dan in het Groene Boekje. Die woordenboeken volgen doorgaans meer de taalpraktijk, terwijl het Groene Boekje de officiële spelling volgens de overheden aangeeft.

De laatste papieren editie van het Groene Boekje is in oktober 2015 verschenen bij uitgeverij Van Dale. Het Groene Boekje behoort samen met de Grote Van Dale en de Schrijfwijzer (Renkema) tot de standaardbibliotheek van vrijwel elke professionele schrijver in de Nederlandse taal. Als je geen taalprofessional bent, dan heb je het Groene Boekje niet echt nodig. Je kunt dan net zo goed een Nederlands woordenboek gebruiken.

Betrouwbare bron voor spelling

Het Groene Boekje is het meest gezaghebbende standaardwerk voor de Nederlandse spelling. De nieuwste editie verscheen in 2015, 150 jaar na de eerste Woordenlijst der Nederlandsche Taal. Het bevat de officiële spelling van het Nederlands volgens de overheden. Het is een belangrijke bron voor taalprofessional, maar ook voor iedereen die een betrouwbare spelling wil bepalen.

De Taalunie zorgt voor het actueel houden van de woorden op Woordenlijst.org. Voor spellingonderwerpen doet de Taalunie dus een beroep op de Commissie Spelling. Deze commissie houdt zich momenteel voornamelijk bezig met het actueel houden van de woorden op Woordenlijst.org. Daarnaast is het Groene Boekje een belangrijk hulpmiddel voor taaladviezen, waaronder de Grote Van Dale en de Schrijfwijzer (Renkema).

Onderzoek en beoordeling

Het Groene Boekje is opgebouwd uit een selectie van de woorden die op woordenlijst.org te vinden zijn. De selectie is gebaseerd op het zoekgedrag van de bezoekers van deze site. De woorden die vaak worden opgezocht, zoals rechtdoorzee en skiles, zijn opgenomen in de papieren editie. Woorden die zeldzaam gebruikt worden, zoals het verouderde aalspeer, kwamen niet voor in de selectie. Ook is er speciale aandacht besteed aan taalvariëteiten, waaronder 2.500 Surinaams-Nederlandse en 400 woorden uit het Caribisch gebied.

Toepasbaarheid in de praktijk

Het Groene Boekje is een betrouwbare bron voor de officiële spelling van het Nederlands. Het bevat de juiste spelling van woorden, en is daarom van groot belang voor iedereen die zich bezighoudt met taal, zoals schrijvers, leraars en taalkundigen. Het is ook een belangrijke bron voor taaladviezen, waaronder de Grote Van Dale en de Schrijfwijzer (Renkema). Daarnaast is het een belangrijk hulpmiddel voor taalprofessional, maar ook voor iedereen die een betrouwbare spelling wil bepalen.

Samenvatting

Het Groene Boekje is een betrouwbare en betrouwbare bron voor de officiële spelling van het Nederlands. Het bevat de juiste spelling van woorden, en is daarom van groot belang voor iedereen die zich bezighoudt met taal, zoals schrijvers, leraars en taalkundigen. Het is ook een belangrijke bron voor taaladviezen, waaronder de Grote Van Dale en de Schrijfwijzer (Renkema). Daarnaast is het een belangrijk hulpmiddel voor taalprofessional, maar ook voor iedereen die een betrouwbare spelling wil bepalen.

Bronnen

  1. Het Groene Boekje
  2. Team Taaladvies
  3. Marktplaats - Boeken
  4. Spelling en grammatica
  5. De Heren
  6. Gids voor Nederlandse en Vlaamse arboreta
  7. Marktplaats - Reisgidsen
  8. De Zwerver - Reisgidsen
  9. De Zwerver - Reisgidsen

Related Posts