De betekenis van 'Houw' in Nederland: een historisch dorp met een rijke erfenis
juli 10, 2025
In de afgelopen jaren is het aantal overnachtingen op Nederlandse campings sterk gegroeid. Dit blijkt uit verschillende bronnen, waaronder cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en analyses van economische bureaus zoals ABN AMRO. Hoewel het aantal overnachtingen in 2024 voor het eerst sinds 2020 is gedaald, blijft de trend van groei onvermijdelijk. De groei is vooral te zien bij buitenlandse gasten, die steeds vaker de Nederlandse camping als vakantiebestemming kiezen. Ook het aantal overnachtingen in het voorjaar en najaar neemt toe, wat wijst op een verlenging van het kampeerseizoen.
Traditioneel was het kampeerseizoen beperkt tot de maanden mei tot en met augustus. In 2024 viel echter nog 91 procent van alle overnachtingen binnen het zomerseizoen, in vergelijking met 95 procent in 2012. Dit suggereert dat het kampeerseizoen steeds langer wordt. Oudere vakantiegangers zijn minder gebonden aan schoolvakanties, terwijl de beschikbaarheid van campers het mogelijk maakt om ook in het vroege en late seizoen te reizen. Bovendien hebben gemeenten de openingstermijnen van campings versoepeld, wat leidt tot meer overnachtingen buiten de traditionele zomermaanden.
Tussen 2014 en 2024 groeide het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten met 90 procent naar 26 miljoen overnachtingen. In absolute getallen betekent dit dat buitenlandse gasten nu goed voor 30 procent van de overnachtingen op Nederlandse campings zijn. Duitse bezoekers vormen het grootste aandeel, met 25 procent van alle overnachtingen. Opvallend is de groei van overnachtingen van bezoekers uit andere landen dan Duitsland. Zo is het aantal bezoekers uit Zwitserland tussen 2014 en 2024 gegroeid met 189 procent naar 107.000 overnachtingen. Het aantal overnachtingen door Zweden en Spanjaarden groeide respectievelijk met 60 en 53 procent naar 16.000 en 29.000 overnachtingen. Dit suggereert dat Nederlandse campings steeds aantrekkelijker worden voor toeristen uit andere landen dan voorheen.
Tijdens de coronapandemie ontdekten veel Nederlanders vakantiebestemmingen in eigen land, waaronder kamperen. Dit leidde tot een stijging van het aantal overnachtingen op campings. In 2023 was het aantal overnachtingen op Nederlandse campings met 80 procent gestegen ten opzichte van 2019. Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten verdubbelde al, terwijl het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten sterk toenam. In 2024 daalde het aantal overnachtingen op campings met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor, maar het aantal overnachtingen blijft nog steeds hoger dan in 2019. Bovendien blijft het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten vrijwel stabiel, wat suggereert dat Nederlandse campings de groei die zij sinds 2020 hebben gezien, kunnen vasthouden.
De groei van het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vooral te zien bij buitenlandse gasten, die steeds vaker de Nederlandse camping als vakantiebestemming kiezen. Volgens cijfers van het CBS was het aantal buitenlandse gasten dat in 2023 op Nederlandse campings overnachtte, met 17 procent toegenomen naar 1,7 miljoen vergeleken met een jaar eerder. Het grootste deel van deze gasten komt uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er ook groeipatronen zichtbaar bij bezoekers uit verder gelegen landen. Zo is het aantal bezoekers uit Zwitserland tussen 2014 en 2024 gegroeid met 189 procent, wat suggereert dat Nederlandse campings steeds aantrekkelijker worden voor toeristen uit andere landen dan voorheen.
De toegenomen luxe en comfort van campings speelt ook een rol in de groei. Luxere campings investeren in comfort, waaronder privé-sanitair per plek, keukens met koelkast en kookplaat, en steeds vaker zelfs een eigen vaatwasser. Daardoor verandert het aanbod langzaam van 'basic' naar 'boutique', met het bijbehorende prijskaartje. Deze verbetering in kwaliteit trekt ook meer binnenlandse gasten aan, die steeds vaker rekening houden met extreem weer bij hun vakantiekeuze. Meer dan 38 procent van de Nederlanders laat extreme weersomstandigheden hun vakantiekeuze beïnvloeden, en 20 procent past de bestemming aan om met het klimaat extremen om te gaan. De meivakantie in Nederland is een veiligere keuze met minder kans op extreme hitte en overstromingen.
Hoewel het aantal overnachtingen in 2024 voor het eerst sinds 2020 is gedaald, blijft de trend van groei onvermijdelijk. ABN AMRO verwacht dat het aantal overnachtingen op Nederlandse campings in 2025 weer groeit. In 2024 daalden de overnachtingen na jaren van groei met 7 procent. Voor 2025 verwachten experts van de bank weer een groei van 3 procent. Belangrijkste oorzaak voor het mindere 2024 voor Nederlandse campings was het slechte weer in het voorjaar. Bovendien blijven de gemiddelde prijzen voor een kampeerplek stijgen, met name in mei, maar de trend is structureel. De stijging is deels seizoensgebonden, maar ook het aanbod van luxe campings draagt hieraan bij.
De groei van het aantal overnachtingen op Nederlandse campings blijft aantrekkelijk voor zowel binnenlandse als buitenlandse gasten. De toename van het aantal overnachtingen in het voorjaar en najaar wijst op een verlenging van het kampeerseizoen. Buitenlandse gasten vormen een belangrijk deel van de groei, met name Duitsers, Belgen en gasten uit het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast speelt de toegenomen luxe en comfort van campings een rol in de groei. Hoewel het aantal overnachtingen in 2024 is gedaald, blijft de trend van groei onvermijdelijk. De toekomstige verwachtingen zijn positief, met een verwachting van groei in 2025.