Hotelovernachting met kind in Nederland: Keuzes, faciliteiten en tips
juli 10, 2025
De Nederlandse en Belgische grens is een unieke fietsroute die zowel historische als natuurlijke schoonheid combineert. Deze route loopt via verschillende streek en biedt een uitgebreid netwerk van fietspaden die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren fietsers. De grensroute is een populair vakantieadvies voor wie een avontuurlijke trip wil maken doorheen de verschillende regio’s. In dit artikel worden de meest gebruikte fietsroutes langs de grens tussen Nederland en België besproken, inclusief hun lengte, moeilijkheidsgraad, en de aantrekkelijke landschappen die ze passeren.
Een van de bekendste fietsroutes langs de Nederlandse en Belgische grens is de Grensfietsen.NL-route, die in 17 etappes ruim 1300 kilometer lang is. Deze route loopt van Nieuwe Statenzijl in Groningen tot Cadzand-Bad in Zeeuws-Vlaanderen. De route is geschikt voor zowel lage- als hoge fietsers, met een uitgebreid netwerk van fietspaden dat de grens volgt. De route is zeer goed aangegeven met knooppunten, waardoor het makkelijk is om de route te volgen.
Een andere populaire route is de Grensroute, die de historische 'Dodendraad' volgt, de voormalige afrastering onder stroom die ervoor moest zorgen dat Nederland was gescheiden van België. Deze route is 540 kilometer lang en loopt van de heuvels bij Vaals tot het vlakke Zeeuws-Vlaanderen. De route loopt door een afwisselend landschap met weidse vergezichten, bossen, veen- en heidegebieden. Tijdens de tocht zijn er 23 reconstructies en monumenten te bekijken, waarmee de geschiedenis van de Dodendraad wordt uitgelegd.
De Fietsroute van de Smokkelpad is een ander voorbeeld van een fietsroute langs de grens. Deze route loopt van Mosseldorp Philippine naar de Belgische grens, en is ongeveer 51,7 kilometer lang. De route volgt de paden waar vroeger veel smokkelaars actief waren, en biedt veel leuke verhalen over deze geschiedenis. Tijdens de fietstocht kun je de verschillen tussen Nederland en België zien, van de wijde polders tot de Belgische natuurlandschappen.
De Fietsroute van de Dodendraad is een van de meest historische fietsroutes langs de Nederlandse en Belgische grens. Deze route is 540 kilometer lang en loopt van de heuvels bij Vaals tot het vlakke Zeeuws-Vlaanderen. De route is geschikt voor zowel lage- als hoge fietsers, met een uitgebreid netwerk van fietspaden die de grens volgen. Tijdens de fietstocht kun je de verschillen tussen Nederland en België zien, van de wijde polders tot de Belgische natuurlandschappen.
De Fietsroute van de Smokkelpad is een ander voorbeeld van een fietsroute langs de grens. Deze route loopt van Mosseldorp Philippine naar de Belgische grens, en is ongeveer 51,7 kilometer lang. De route volgt de paden waar vroeger veel smokkelaars actief waren, en biedt veel leuke verhalen over deze geschiedenis. Tijdens de fietstocht kun je de verschillen tussen Nederland en België zien, van de wijde polders tot de Belgische natuurlandschappen.
De Fietsroute van de Grensroute is een van de langste fietsroutes langs de Nederlandse en Belgische grens. Deze route is 537,9 kilometer lang en loopt van het Drielandenpunt tot aan de Noordzee. De route is geschikt voor zowel lage- als hoge fietsers, met een uitgebreid netwerk van fietspaden die de grens volgen. Tijdens de fietstocht kun je de verschillen tussen Nederland en België zien, van de wijde polders tot de Belgische natuurlandschappen.
In Zuid-Limburg zijn er verschillende fietsroutes beschikbaar die de grens oversteven. De Fietsroute Groenmetropool is een voorbeeld van zo’n route. Deze route begint in Beringen in Belgisch-Limburg en loopt via Heerlen (Zuid-Limburg) tot in Düren (Duitsland, nabij Keulen). De route leidt je langs meer dan 70 bezienswaardigheden: 220 kilometer aan natuur, steden, geschiedenis, gastronomie en cultuur. Deze route is vernoemd naar de Groenmetropool; een symbolische benaming voor deze internationale regio.
De Fietsroute van de Voerstreek is een andere route in Zuid-Limburg. Deze route loopt door 3 kleine dorpjes (Eijsden, Moelingen en ’s Gravenvoeren) en langs prachtige panorama’s. Naast fietsen leent deze internationale fietsroute van in totaal 40 kilometer, zich ook goed voor een hapje en een drankje. De route leidt namelijk langs vele horecagelegenheden met een gezellig terras.
In Noord-Brabant zijn er ook verschillende fietsroutes beschikbaar die de grens oversteven. De Fietsroute van de Grensroute is een voorbeeld van zo’n route. Deze route is 537,9 kilometer lang en loopt van het Drielandenpunt tot aan de Noordzee. De route is geschikt voor zowel lage- als hoge fietsers, met een uitgebreid netwerk van fietspaden die de grens volgen. Tijdens de fietstocht kun je de verschillen tussen Nederland en België zien, van de wijde polders tot de Belgische natuurlandschappen.
De Fietsroute van de Dodendraad is een andere route in Noord-Brabant. Deze route is 540 kilometer lang en loopt van de heuvels bij Vaals tot het vlakke Zeeuws-Vlaanderen. De route is geschikt voor zowel lage- als hoge fietsers, met een uitgebreid netwerk van fietspaden die de grens volgen. Tijdens de fietstocht kun je de verschillen tussen Nederland en België zien, van de wijde polders tot de Belgische natuurlandschappen.