Een idyllisch weekendje weg in Nederland: unieke plekken en inspiratie voor een rustige vakantie
juli 10, 2025
De geschiedenis van de Nederlandse slavernij is een gedeelde geschiedenis die vanaf de zeventiende eeuw Europa, Afrika en de Amerika’s op structurele wijze met elkaar verbindt via de zogenoemde driehoekshandel. Vanuit Nederland gingen schepen geladen met onder andere buskruit en textiel naar Afrika, waar deze producten geruild werden voor Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen. Deze personen werden vervolgens tot slaaf gemaakt en gedwongen om op plantages in de zogenoemde Nieuwe wereld producten te verbouwen voor de Europese markt. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de rol van de kerk in dit verleden, met name in het kader van de publicatie De Gids Kerk en Slavernijverleden, die de discussie over en lokaal onderzoek naar de betrokkenheid van de kerk bij het Nederlands slavernijverleden verder aanmoedigt.
De Gids Kerk en Slavernijverleden is een uitgave van LM Publishers, en is verkrijgbaar vanaf 1 juni 2025. Deze gids is onderdeel van een groot onderzoeksproject van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Protestantse Theologische Universiteit en de Universiteit van Curaçao, in samenwerking met vrijwel alle maatschappelijke stakeholders. De gids wil de discussie over en lokaal onderzoek naar de betrokkenheid van de kerk bij het Nederlands slavernijverleden verder aanmoedigen en wordt onderdeel van een reizende tentoonstelling. Het is de vierde gids in de serie Mapping Slavery, een initiatief vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam waarin onderzoekers samenwerken om het slavernijverleden op de kaart te zetten.
De gids bevat bijdragen van onderzoekers die deel uitmaken van het Mapping Slavery-project, waaronder Dienke Hondius, universitair hoofddocent en opleidingsdirecteur geschiedenis bij de Vrije Universiteit, en Niek Hemmen, historicus en freelance onderzoeker. Deelname aan het project is ook vanuit andere kerken en christelijke organisaties, waaronder de Protestantse Kerken Nederland, Lutherse Kerken, EBG, Molukse Evangelische Kerk, Platform voor Migrantenkerken, Raad van Kerken, Kerk in Actie, en Nederlandse Zendingsraad en organisaties voor nakomelingen van slaafgemaakten, met name NiNSee.
De kerk heeft in de geschiedenis van de Nederlandse slavernij een belangrijke rol gespeeld. Deelname aan de handel met slaven is niet alleen een materiële kwestie geweest, maar ook een morele. De kerk heeft zich in de loop van de tijd beziggehouden met de ethiek van deze handel, en heeft bijgedragen aan het bewustzijn van de gevolgen van de slavernij.
De gids De Gids Kerk en Slavernijverleden bevat informatie over hoe de kerk zich heeft geïsoleerd van de praktijken van de slavernij, en hoe de betrokkenheid van de kerk in de loop van de tijd is veranderd. Het is belangrijk om de rol van de kerk in dit verleden te laten zien, zodat het bewustzijn van de gevolgen van de slavernij wordt versterkt.
De gids De Gids Kerk en Slavernijverleden is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de discussie over de betrokkenheid van de kerk bij het Nederlands slavernijverleden. De gids is onderdeel van een reizende tentoonstelling, die de discussie verder wil aanmoedigen. De gids bevat informatie over de betrokkenheid van de kerk bij de slavernij, en hoe deze betrokkenheid is veranderd in de loop van de tijd.
De gids is verkrijgbaar via de site van de uitgeverij LM Publishers, en vanaf 1 juni 2025 ook te koop bij de boekhandel en bol.com. De gids bevat 176 pagina’s, en heeft een prijs van €22,50. Het is een belangrijk instrument voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de Nederlandse slavernij, en de rol van de kerk hierin.
In de moderne tijd is de kerk zich bewust geworden van de gevolgen van de slavernij. De kerk heeft zich in de loop van de tijd beziggehouden met de ethiek van de slavernij, en heeft bijgedragen aan het bewustzijn van de gevolgen van de slavernij. De kerk heeft zich ook ingezet voor de herinterpretatie van het verleden, en heeft bijgedragen aan het bewustzijn van de gevolgen van de slavernij.
De gids De Gids Kerk en Slavernijverleden bevat informatie over de rol van de kerk in de moderne tijd, en hoe de kerk zich in de loop van de tijd heeft geïsoleerd van de praktijken van de slavernij. Het is belangrijk om de rol van de kerk in de moderne tijd te laten zien, zodat het bewustzijn van de gevolgen van de slavernij wordt versterkt.
De gids De Gids Kerk en Slavernijverleden is ook bedoeld om lokaal onderzoek over de betrokkenheid van de kerk bij het Nederlands slavernijverleden aan te moedigen. De gids bevat informatie over hoe de kerk zich heeft geïsoleerd van de praktijken van de slavernij, en hoe de betrokkenheid van de kerk in de loop van de tijd is veranderd. Het is belangrijk om de rol van de kerk in het lokaal onderzoek te laten zien, zodat het bewustzijn van de gevolgen van de slavernij wordt versterkt.
De gids De Gids Kerk en Slavernijverleden is een belangrijk instrument voor wie zich verdiept in de geschiedenis van de Nederlandse slavernij, en de rol van de kerk hierin. De gids is onderdeel van een reizende tentoonstelling, en bevat informatie over de betrokkenheid van de kerk bij het Nederlands slavernijverleden. De gids is verkrijgbaar via de site van de uitgeverij LM Publishers, en vanaf 1 juni 2025 ook te koop bij de boekhandel en bol.com. De gids is een belangrijk instrument voor wie zich verdiept in de geschiedenis van de Nederlandse slavernij, en de rol van de kerk hierin.