Nederlandse gezondheidszorg op de vijfde plek in Europese vergelijking

In de Europese vergelijking staat de Nederlandse gezondheidszorg op de vijfde plek, wat aangeeft dat het land tot de betere landen behoort in het opstellen van preventief gezondheidsbeleid. Dit blijkt uit een analyse van de resultaten van het Nederlandse gezondheidsbeleid, die is gedaan op basis van een vergelijking van nationale prestaties op tien verschillende terreinen. De analyse wordt uitgevoerd door literatuurstudie en analyse van gegevens in internationale databestanden. Hierbij zijn 27 ‘proces’- en ‘uitkomst’-indicatoren geconstrueerd, evenals een samenvattende score voor de resultaten van het nationale gezondheidsbeleid.

Europese rangorde en prestaties

Nederland staat op de vijfde plaats in de Europese rangorde op basis van de samenvattende score. Dit betekent dat het land op de meeste terreinen beter presteert dan het Europese gemiddelde, maar er zijn ook gebieden waarin Nederland minder goed presteert. Bijvoorbeeld, op het gebied van roken doet Nederland het niet zo goed. Als Nederland op alle terreinen even goed zou doen als Zweden, zou een aanzienlijk aantal gevallen van sterfte aan longkanker, aan (post)neonatale oorzaken, aan borstkanker en aan verkeersongevallen vermeden kunnen worden.

De positie van Nederland in de Europese vergelijking

De positie van Nederland in de Europese vergelijking wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de gezondheidszorg, de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en de mate van preventie. Nederland heeft een van de beste gezondheidszorgstelsels van Europa, wat blijkt uit de hoge kwaliteit van de zorg en de lage aantallen sterfgevallen als gevolg van vermijdbare en behandelbare zorg. Daarnaast is de deelname aan bevolkingsonderzoeken hoog, en geven Nederlanders vaker aan de medische behandelingen te krijgen die ze willen.

De kwaliteit van de zorg

De kwaliteit van de zorg in Nederland is hoog, wat blijkt uit de cijfers over de overlevingskansen bij kanker. In Nederland is het aantal mensen dat vijf jaar na de diagnose kanker nog in leven is hoger dan het EU-gemiddelde. Ook is het aantal sterfgevallen als gevolg van vermijdbare en behandelbare zorg lager dan in de meeste landen. Dit wijst erop dat de Nederlandse gezondheidszorg goed functioneert, ook al zijn er nog wel problemen met de schaarste aan personeel in de zorg.

De schaarste aan personeel

De schaarste aan personeel in de zorg is in Nederland groot en loopt verder op. De vacaturegraad in de gezondheids- en welzijnszorg neemt voortdurend toe. Tot 2015 waren er gemiddeld 15 openstaande vacatures per duizend banen. In de jaren daarna is de vacaturegraad bijna verdrievoudigd naar 43 vacatures per duizend banen. In het meest recente jaar (van 2023 op 2024) is de vacaturegraad gestegen met 2,4 procent. De vacaturegraad in de Nederlandse zorg is hoog vergeleken met andere EU-landen en hij stijgt sneller dan in de meeste andere landen.

De invloed van het gezondheidsbeleid

Het gezondheidsbeleid in Nederland is gericht op preventie en het verbeteren van de gezondheid van de bevolking. Hierbij worden verschillende terreinen aangesneden, waaronder roken, alcohol, voeding, zwangerschap en bevalling, jeugdgezondheidszorg, infectieziekten, hypertensie, kankerscreening, verkeersveiligheid en luchtverontreiniging. De inspanningen op deze gebieden hebben ertoe geleid dat Nederland op de meeste terreinen beter presteert dan het Europese gemiddelde.

De rol van de marktwerking

De marktwerking heeft invloed op het Nederlandse gezondheidsbeleid. Dit blijkt uit het feit dat de vacaturegraad in de zorg stijgt, en de schaarste aan personeel in de zorg toeneemt. Daarnaast is de kwaliteit van de zorg afhankelijk van de mate van marktwerking, wat een kritische kant van het beleid is. De inspanningen om de marktwerking te beheersen zijn van groot belang om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Conclusie

De Nederlandse gezondheidszorg staat op de vijfde plek in de Europese vergelijking, wat aangeeft dat het land tot de betere landen behoort in het opstellen van preventief gezondheidsbeleid. De kwaliteit van de zorg is hoog, en de prestaties op de meeste terreinen zijn beter dan het Europese gemiddelde. Er zijn echter ook gebieden waarin Nederland minder goed presteert, zoals het beleid op het gebied van roken. De schaarste aan personeel in de zorg is groot en loopt verder op, wat de kwaliteit van de zorg kan beïnvloeden. De marktwerking heeft invloed op het gezondheidsbeleid, en de inspanningen om de marktwerking te beheersen zijn van groot belang om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Bronnen

  1. https://www.ntvg.nl/artikelen/de-resultaten-van-het-nederlandse-gezondheidsbeleid
  2. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/monitor-brede-welvaart-en-de-sustainable-development-goals/sdg-s/sdg-3-goede-gezondheid-en-welzijn
  3. https://gijsvanloef.nl/tag/zorgranglijst/
  4. https://www.rtl.nl/nieuws/nederland/artikel/5333663/hoe-goed-doet-nederland-het-gezondheidszorg-wonen-veiligheid
  5. https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/aanvullende-statistische-diensten/2024/het-lage-welzijn-in-heerlen/1-relevantie-van-welzijn
  6. https://www.tunstall.nl/persoonlijke-telezorg-nederland-bieden/

Related Posts