Nederlandse kinderen in het internationale perspectief
juli 10, 2025
In Nederland zijn gezinnen met kinderen een belangrijk onderdeel van de maatschappij. De structuur en verdeling van deze gezinnen vertonen veel verschillen, afhankelijk van het type gezin, het aantal kinderen en de regio. De cijfers over gezinnen met kinderen in Nederland laten zien dat de meeste gezinnen nog steeds bestaan uit twee ouders, maar het aantal eenoudergezinnen en ongehuwde paren neemt toe. Bovendien variëren de aantallen per regio, wat wijst op een ongelijkmatige verdeling van gezinnen met jonge kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste trends, structuren en cijfers over gezinnen met kinderen in Nederland besproken.
In 2024 zijn er ruim 2,6 miljoen gezinnen met thuiswonende kinderen in Nederland, waaronder ruim 1,8 miljoen met een jongste kind onder de 18 jaar. Dit cijfer is vrij stabiel gebleven ten opzichte van 2023. Het aantal gehuwde paren met thuiswonende kinderen bedraagt in 2024 ruim 1,5 miljoen en is daarmee nog steeds in de meerderheid. Het aantal ongehuwde paren met kinderen bedraagt 469.618. In 2024 zijn er ook 618.056 eenoudergezinnen, wat overeenkomt met 23 procent van de gezinnen. Deze verhouding is hetzelfde gebleven ten opzichte van 2023.
De afgelopen twintig jaar is het aantal gezinnen met kinderen toegenomen met ruim 122.000. Hierbij neemt het aantal ongehuwde paren met kinderen geleidelijk toe. Het aantal gehuwde paren met kinderen neemt daarentegen af. Van het totaal aantal gezinnen met thuiswonende kinderen ging het in 2004 om circa 74 procent gehuwde paren. In 2024 is dit percentage gedaald naar 59 procent van alle huishoudens met thuiswonende kinderen.
De meeste gezinnen hebben twee kinderen. Dit geeft een beeld van de typische gezinsvorm in Nederland, waarin het aantal kinderen per gezin meestal twee is. In 2024 is het percentage van gezinnen met twee kinderen het grootst. Onder de gehuwde paren heeft ruim 44 procent twee thuiswonende kinderen; onder de ongehuwde paren gaat het om ruim 45 procent. Bij eenoudergezinnen heeft de meerderheid (bijna 62 procent) één kind.
De verdeling van het aantal gezinnen met kinderen van 2 tot 6 jaar per type gezin is als volgt:
Deze cijfers duiden erop dat de overgrote meerderheid van de gezinnen met kinderen in Nederland nog steeds bestaat uit gehuwde paren. Het aantal ongehuwde paren met kinderen is echter toegenomen, wat wijst op een verandering in de gezinsvorming. Het aantal eenoudergezinnen is ook gestegen, wat wijst op een toename van het aantal gezinnen met één ouder.
Het aantal gezinnen met kinderen van 2 tot 6 jaar varieert per regio. In 2019 zijn de cijfers als volgt:
Deze cijfers laten zien dat Zuid-Holland en Noord-Holland het grootste deel van de gezinnen met kinderen van 2 tot 6 jaar bevatten. Dit is een indicatie van de bevolkingsdichtheid en de verdeling van gezinnen in verschillende delen van Nederland.
De informatie die in dit artikel is opgenomen, toont aan dat het aantal gezinnen met kinderen van 2 tot 6 jaar in Nederland aanzienlijk is. De verdeling per type gezin, regio en leeftijd van het jongste kind geeft een overzicht van de situatie in Nederland. Het aantal gezinnen met kinderen van 2 tot 6 jaar is een belangrijk onderdeel van het totale aantal gezinnen in Nederland. De cijfers tonen aan dat de overgrote meerderheid van de gezinnen nog steeds bestaat uit gehuwde paren, maar dat het aantal ongehuwde paren en eenoudergezinnen is toegenomen.
De samenstelling van gezinnen is veranderd de laatste decennia. Dit komt door sociaaleconomische ontwikkelingen, veranderingen in rolverdeling tussen man en vrouw, en culturele verschuivingen. Toch is de meest voorkomende gezinsvorm in Nederland nog altijd het tweeoudergezin. En de meeste van deze gezinnen hebben twee kinderen.
Er zijn echter veel verschillende gezinsvormen en daar gaan we hieronder op in. De meest voorkomende gezinsvormen in Nederland zijn:
Hoe ziet de toekomst van gezinnen in Nederland eruit? Uiteraard kunnen we dat niet tot in detail voorspellen. Toch zijn er wel wat trends zichtbaar. We zien bijvoorbeeld dat er meer gezinsvormen bijkomen. De verwachting is dat dat in de toekomst ook het geval is. Dat we dus nog meer verschillende soorten gezinsvormen krijgen. Een andere aanname is dat door technologische ontwikkelingen nóg meer werk vanuit huis gedaan kan gaan worden. Dit leidt er wellicht toe dat ouders kiezen voor meer kinderen.
Daarnaast zegt de trend dat het aantal kinderen dat geboren wordt nog steeds afneemt. Afgaande op de trend zou dat in de toekomst ook zo zijn. Maar wie weet wat ons te wachten staat, waardoor we opeens tóch massaal meer of juist minder kinderen willen. We zagen tijdens de coronaperiode dat de trend tijdelijk doorbroken werd. Het kán dus wel.
Gezinnen met kinderen in Nederland vertonen een veelvoudige structuur, waarbij het aantal kinderen per gezin meestal twee is. De meeste gezinnen zijn nog steeds samengesteld uit twee ouders, maar het aantal eenoudergezinnen en ongehuwde paren neemt toe. De verdeling van het aantal gezinnen met kinderen varieert per regio, waarbij Zuid-Holland en Noord-Holland de grootste bijdrage leveren. De toekomst van gezinnen in Nederland wijst op meer diversiteit in gezinsvormen, aangezien er steeds meer verschillende vormen bijkomen. De trend van afnemend aantal kinderen blijft een belangrijk thema, maar kan tijdelijk doorbroken worden door externe factoren zoals pandemieën.