Het mooiste buitenzwembad van Nederland: een overzicht van de leukste en meest spectaculaire plekken
juli 10, 2025
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen, is in de afgelopen jaren gestegen. Uit bronnen blijkt dat de gemiddelde leeftijd van moeders bij de geboorte van hun eerste kind in 2023 op 30,3 jaar lag. Dit cijfer is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 en is een stijging ten opzichte van jaren terug in de tijd. In 2017 lag het gemiddelde op 29,8 jaar, en in 2013 was het nog 29,4 jaar. De stijging is onder andere te wijten aan de groeiende voorkeur voor een solide carrière en het uitstellen van het ouderschap, maar ook aan de groeiende bewustwording over gezondheid en de juiste tijdstippen om kinderen te krijgen. De leeftijd van vaders bij het eerste kind is eveneens gestegen, en ligt in 2023 op 32,9 jaar. Dit verschijnsel is ook in het buitenland opgemerkt, waar Nederland een hoger gemiddelde leeftijd heeft dan het Europese gemiddelde van 29,8 jaar.
Hoewel het landelijke gemiddelde op 30,3 jaar staat, zijn er grote verschillen per regio. In sommige steden en dorpen zijn de vrouwen aanzienlijk jonger als ze hun eerste kind krijgen dan in andere delen van het land. Bijvoorbeeld, in het dorp Urk in Flevoland zijn de vrouwen gemiddeld de jongste moeder van Nederland, met een leeftijd van 24,2 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. In tegenstelling tot dit, is de gemiddelde leeftijd van moeders bij de geboorte van hun eerste kind in Muiden (Noord-Holland) het hoogst, met 34,5 jaar. Deze verschillen kunnen worden toegeschreven aan verschillen in culturele normen, economische situaties en toegankelijkheid van zorg.
Het opleidingsniveau van vrouwen speelt ook een rol bij de leeftijd waarop ze hun eerste kind krijgen. Volgens onderzoek is het gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, afhankelijk van hun opleidingsniveau. Vrouwen zonder een startkwalificatie krijgen hun eerste kind op een jongere leeftijd dan vrouwen met een hoger opleidingsniveau. Bijvoorbeeld, moeders zonder startkwalificatie zijn gemiddeld 25,9 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind. Bij vrouwen met een opleiding op mbo-2-/havo-/vwo-niveau is dat 28,2 jaar, en bij vrouwen met een hbo- of universitair niveau 30,9 jaar. Dit duidt erop dat de groeiende voorkeur voor opleidingen leidt tot een vertraging van het ouderschap.
De leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, kan ook invloed hebben op de gezondheid van zowel moeder als kind. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die jonger zijn dan 25 jaar meer kans lopen op complicaties tijdens de zwangerschap en geboorte. Daarnaast is er een verband tussen de leeftijd van de moeder en de gezondheid van het kind. Bijvoorbeeld, jonge moeders hebben vaker te maken met een lage geboortegewicht, en hebben meer kans op vroegtijdige geboorte. Aan de andere kant, is er een lage risico op bepaalde complicaties bij oudere moeders, zoals een verhoogd risico op diabetes of hartaandoeningen tijdens de zwangerschap. Daarnaast kunnen oudere moeders hun kinderen beter voorlichten over gezondheid en levensstijl, wat positief kan zijn voor de gezondheid van het kind.
De leeftijd van de moeder bij het eerste kind heeft ook invloed op het gemiddelde aantal kinderen dat ze krijgt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die jonger zijn dan 25 jaar vaker kinderen krijgen dan vrouwen die ouder zijn. Daarnaast is het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw krijgt, afhankelijk van haar leeftijd bij de geboorte van haar eerste kind. Bijvoorbeeld, vrouwen die hun eerste kind op 25 jaar krijgen, hebben gemiddeld 1,7 kinderen, terwijl vrouwen die hun eerste kind op 30 jaar krijgen, gemiddeld 1,43 kinderen hebben. Dit verschijnsel is te verklaren door de groeiende voorkeur voor een solide carrière en het uitstellen van het ouderschap, maar ook door de groeiende bewustwording over gezondheid en de juiste tijdstippen om kinderen te krijgen.
De rol van de samenleving in het uitstellen van het ouderschap is ook van invloed. De samenleving is steeds meer gericht op gezondheid, werk en opleiding, waardoor veel mensen hun ouderschap uitstellen. Daarnaast is er een groeiende bewustwording over de impact van de leeftijd op de gezondheid van moeder en kind, wat leidt tot een vertraging van het ouderschap. De samenleving speelt ook een rol bij de ondersteuning van ouders, zoals de beschikbaarheid van kinderopvang en de bescherming van het werkgever- en werknemersverdrag. Deze factoren kunnen bijdrragen aan het uitstellen van het ouderschap, en dus aan de stijging van het gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen.
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen, is in de afgelopen jaren gestegen. Dit is te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder de groeiende voorkeur voor een solide carrière, de groeiende bewustwording over gezondheid en de juiste tijdstippen om kinderen te krijgen, en de rol van de samenleving in het uitstellen van het ouderschap. Daarnaast zijn er grote verschillen per regio, en is het opleidingsniveau van invloed op de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen. De invloed van de leeftijd op de gezondheid van moeder en kind is ook van invloed, en het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw krijgt, is afhankelijk van haar leeftijd bij de geboorte van haar eerste kind.