Het belang van een betrouwbare leeromgeving: een kijkje in de Regenboog Nieuwendijk
juli 10, 2025
De G5-steden, namelijk Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, vormen de kern van de Nederlandse economie. Deze steden zijn niet alleen economisch en cultureel krachtig, maar ook centraal in de ruimtelijke ontwikkeling van het land. In de afgelopen jaren zijn de G5-steden betrokken bij diverse projecten die gericht zijn op het versterken van hun positie in de regio en het uitvoeren van innovatieve bouwplannen. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de kantorenmarkt en de vraag naar duurzame, moderne kantoorruimtes. Binnen dit kader staat de hoogbouw in opkomst, met name in de G5-steden, wat weer invloed heeft op de ruimtelijke ordening en de markt voor vastgoed. In dit artikel wordt gekeken naar de invloed van de kantorenmarkt, de rol van hoogbouw, en de ruimtelijke ontwikkeling in de G5-steden.
De kantorenmarkt in de G5-steden bevindt zich in een fase van grote herstructurering. Deze steden vormen de kern van de Nederlandse economie en huisvesten een breed scala aan nationale en internationale bedrijven. De vraag naar kantoorruimte verandert snel, waarbij locatie, bereikbaarheid, flexibiliteit en duurzaamheid de belangrijkste speerpunten zijn geworden. De markt is daarom in beweging, met een toenemende vraag naar moderne, duurzame kantoorruimtes.
In Amsterdam blijft de vraag naar kantoorruimte stabiel, met name in populaire gebieden zoals de Zuidas en het centrum. De stad kent een relatief lage leegstand, en de aantrekkingskracht van Amsterdam groeit door de sterke infrastructuur en internationale allure. Ook is er sprake van een groeiende vraag naar energie-efficiënte, slimme kantoorgebouwen, mede door de strengere energieprestatie-eisen.
In Rotterdam is de vraag naar moderne, duurzame kantoorruimtes eveneens sterk. Het stadsbeeld van de stad is gekoppeld aan grootschalige herontwikkelingen, waardoor moderne kantoren een belangrijk onderdeel vormen. In de centrale gebieden van de stad, zoals het Central Business District (CBD) rondom Rotterdam Centraal, is de vraag naar kantoorruimte eveneens sterk.
Den Haag, als regeringscentrum, heeft een unieke positie in de kantorenmarkt. De vraag naar kantoorruimte wordt hier grotendeels gedreven door overheidsinstellingen en diplomatieke posten. De stad investeert in verduurzaming van verouderde kantoren, mede om aan de strengere regelgeving op het gebied van energie labels te voldoen.
In Utrecht is de vraag naar kwalitatief hoogstaande kantoorconcepten sterk. De stad is goed verbonden met de rest van het land en heeft een sterke vraag naar energie-efficiënte, moderne kantoorruimtes.
Eindhoven, het technologische hart van Nederland, ziet een groeiende vraag naar innovatieve kantoorruimtes, met name vanuit de tech- en hightechsector. De stad heeft een sterke focus op duurzaamheid en innovatie, waardoor het een aantrekkelijke locatie blijft voor bedrijven in de technologie- en R&D-sector.
Hoogbouw is in opkomst in de G5-steden, met name in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. De Zalmhaventoren in Rotterdam is met 215 meter de hoogste woontoren van Nederland. Fors hoger dan de Maastoren (165m), die de afgelopen tien jaar het hoogste gebouw van Nederland was, op de voet gevolgd door de Rembrandttoren in Amsterdam (150m). Niet alleen in Rotterdam en Amsterdam wordt er hoog gebouwd, je ziet deze trend ook terug in Den Haag, Eindhoven en Utrecht.
De Stichting Hoogbouw verwacht dat het aantal torens van 70 meter of hoger in Nederland zal groeien naar 350 in 2030 en 450 in 2040. Dit betekent dat de G5-steden, met hun groeiende bevolking en beperkte ruimte, steeds vaker naar de hoogte moeten gaan om de vraag naar woningen en kantoren te beantwoorden.
Hoogbouw is echter geen eenvoudige oplossing. Voor woontorens boven de 70 meter gelden bovenop de reguliere eisen nog strengere veiligheids- en duurzaamheidseisen, denk aan brandveiligheid, constructieve veiligheid, fundering, windgevoeligheid, water- en bodemgesteldheid. Dit maakt hoogbouw een stuk complexer dan lagere gebouwen.
De ruimtelijke ontwikkeling van de G5-steden zal zich de komende jaren moeten opmaken voor de verdere trek naar de stad. De focus ligt op de connectiviteit tussen en in de steden. De Randstad+ (met Eindhoven) is onbereikbaar aan het worden. Als de G5 daadwerkelijk een metropool van internationale betekenis wil worden en de verdichtingsopgave van steden aan wil kunnen, moet er een mobiliteitsplan komen, op nationaal niveau.
De gemeenten in de G5-steden zien een toenemende behoefte aan hoogbouw, maar ook aan het aanpakken van de mobiliteitsvraag. De G5 is hetenluidend over de noodzaak van een mobiliteitsplan, maar op gemeentelijk niveau zijn te weinig middelen en krachten gemobiliseerd om dit interregionale probleem beet te pakken.
Duurzaamheid is in de G5-steden een steeds dominanter thema. De druk om te voldoen aan strengere energieprestatie-eisen (zoals het energielabel C voor kantoren vanaf 2023) zorgt ervoor dat vastgoedeigenaren grote investeringen moeten doen in hun panden. Vooral in de centrale gebieden van deze steden is de vraag naar energie-efficiënte, slimme kantoorgebouwen hoog. Bedrijven kiezen bewust voor duurzame panden om hun ESG-doelen te halen en hun imago te verbeteren.
In Den Haag investeert de stad in verduurzaming van verouderde kantoren, mede om aan de strengere regelgeving op het gebied van energie labels te voldoen. Ook in andere G5-steden wordt er steeds vaker voor gekozen om moderne, energie-efficiënte kantoren te bouwen.
De G5-steden zijn van cruciaal belang voor de kantorenmarkt in Nederland. De markt in deze steden is dynamisch, met een sterke vraag naar kwalitatief hoogwaardige kantoren. De focus ligt op premium locaties, zoals de Zuidas en het Amstel gebied in Amsterdam, het Central Business District en de Kop van Zuid in Rotterdam, en de stationsgebieden in Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Verouderde kantoren op secundaire locaties worden vaker links gelaten, mede vanwege de hoge kosten om deze panden te verduurzamen en te moderniseren.
Investeerders richten zich op premium locaties, waarbij de focus ligt op kwalitatief hoogstaande panden. De toekomst van de kantorenmarkt in deze steden hangt af van de mate waarin vastgoedeigenaren en bedrijven zich kunnen aanpassen aan de veranderende eisen van de markt: hybride werken, duurzaamheid en premium locaties blijven hierin de sleutel tot succes.
De G5-steden vormen een cruciale rol in de Nederlandse economie en ruimtelijke ontwikkeling. De kantorenmarkt in deze steden is in herstructurering, met een sterke vraag naar duurzame, moderne kantoren. Hoogbouw is in opkomst, met name in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, wat gevolgen heeft voor de ruimtelijke ontwikkeling van deze steden. Duurzaamheid is een belangrijke factor in de kantorenmarkt, waarbij de focus ligt op energie-efficiënte, slimme kantoorgebouwen. De toekomst van de kantorenmarkt in de G5-steden hangt af van de mate waarin vastgoedeigenaren en bedrijven zich kunnen aanpassen aan de veranderende eisen van de markt.