Het mooiste liedje van Nederland: Een overzicht van de populairste en meest emotionele liedjes
juli 10, 2025
In Nederland zijn er verschillende dorpen die een unieke combinatie vormen van culturele invloeden en architectonische kenmerken, vaak geïnspireerd door het Franse landschap. Deze dorpen tonen niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook een stijl die sterk lijkt op die van Frankrijk, zowel qua gebouwen als qua levensstijl. In dit artikel worden enkele van de meest opvallende voorbeelden van dergelijke dorpen besproken, en wordt gekeken naar de kenmerken die hen uniek maken.
Een van de duidelijkste voorbeelden van een dorp dat duidelijk Franse invloeden vertoont, is Châteauneuf. Dit dorp, dat zich bevindt in de regio van de Bourgogne, is sinds 2016 een Nederlandse enclave geworden. Dit betekent dat het dorp zowel cultureel als commercieel een Nederlandse stijl heeft aangenomen. De Franse vlag wordt hier zelfs omgedraaid naar een rood-wit-blauw, en het plaatselijke café biedt Amstelbier aan op de tap. Dit filmpje van het telecombedrijf Tele2 was een manier om aandacht te vragen voor lagere tarieven voor roaming in het buitenland. Châteauneuf is een populaire tussenstop voor Nederlanders die op weg zijn naar het zuiden en hier graag een pauze inlassen.
Een ander voorbeeld is het dorpje Rome, dat in 1840 slechts 10 huizen en 65 inwoners telde. Tegenwoordig zijn er nog steeds slechts 10 panden. Het dorp omvat een rijtje dijkwoningen waar vroeger arbeiders van de steenfabriek woonden en aan de andere kant van de dijk staat een vrijstaand huisje waar een B&B is gevestigd. Vanwege haar actieve rol in het dorp, wordt de eigenaresse wordt voor de grap ‘de burgemeester van Rome’ genoemd. Wil je graag de omgeving van Rome verkennen? Dan vormt de B&B een perfecte uitvalsbasis.
De architectuur van de dorpen die sterk geïnspireerd zijn op Frankrijk, is vaak karakteristiek. Zo is het dorpje Bourtange, gelegen in Groningen, een van de mooiste dorpjes in de hele provincie. De vesting dateert uit het jaar 1742 en sindsdien is er verrassend weinig in het straatbeeld veranderd. Tijdens een wandeling door de historische straatjes wordt je omringd door oud-Hollandse huisjes met hun iconische gevels, en heb je even het idee dat je terug in de tijd bent gereisd.
In het dorpje Vilsteren, gelegen in Overijssel, is de architectuur ook uniek. In de veertiende eeuw kocht de familie Van Vilsteren een groot stuk land aan de Overijsselse Vecht. Door de eeuwen heen werden hierop het statige Huis Vilsteren, de St. Willibrorduskerk, de Vilsterse molen en verschillende boerderijen gebouwd. Nog altijd herken je de huizen en boerderijen van het dorp aan hun donkergroen met lichtgele luiken, het wapen van de familie. Dat maakt Vilsteren uniek: het is het enige dorp in Nederland dat in zijn geheel op erfpachtgrond van een landgoed is gebouwd.
Naast de architectuur, spelen ook de cultuur en levensstijl een rol in de Frankrijk-geïnspireerde dorpen. Zo is het dorpje Oudewater in de provincie Utrecht rond het jaar 1100 ontstaan en kreeg in 1265 stadsrechten. Op papier gaat het hier dus om een stad, maar qua grootte past Oudewater perfect in ons lijstje met mooie Nederlandse dorpen. Oudewater heeft een compact centrum vol bezienswaardigheden, en één van de bekendste bouwwerken is de oude heksenwaag. In het bijbehorende museum kun je meer leren over de vervolging van heksen in Europa, super interessant! Andere hoogtepunten zijn het Touwmuseum en het stadhuis, maar je kunt natuurlijk ook gewoon rondlopen en genieten van de mooie straatjes.
In het dorpje Frederiksoord, in Drenthe, is het alsof je terugreist in de tijd. De karakteristieke koloniehuisjes met een enkel klein raampje onder een rieten kap liggen in een loodrecht landschap: hier leiden geen kronkelende weggetjes naar een gezellige brink, maar lopen beukenhagen en rijen eiken keurig in aaneengesloten naast recht op elkaar staande straten. Frederiksoord is een planmatig gebouwd dorp zonder centrum, dat niet alleen in ons eigen land uniek is. Vorig jaar voegde Unesco het dorp zelfs toe aan de werelderfgoedlijst.
De invloed van Frankrijk op de Nederlandse dorpen is niet alleen zichtbaar in de architectuur, maar ook in het dagelijks leven. Zo is het dorpje Bourtange, gelegen in Groningen, een van de mooiste dorpjes in de hele provincie. De vesting dateert uit het jaar 1742 en sindsdien is er verrassend weinig in het straatbeeld veranderd. Tijdens een wandeling door de historische straatjes wordt je omringd door oud-Hollandse huisjes met hun iconische gevels, en heb je even het idee dat je terug in de tijd bent gereisd.
In het dorpje Vilsteren, gelegen in Overijssel, is de architectuur ook uniek. In de veertiende eeuw kocht de familie Van Vilsteren een groot stuk land aan de Overijsselse Vecht. Door de eeuwen heen werden hierop het statige Huis Vilsteren, de St. Willibrorduskerk, de Vilsterse molen en verschillende boerderijen gebouwd. Nog altijd herken je de huizen en boerderijen van het dorp aan hun donkergroen met lichtgele luiken, het wapen van de familie. Dat maakt Vilsteren uniek: het is het enige dorp in Nederland dat in zijn geheel op erfpachtgrond van een landgoed is gebouwd.
De Nederlandse dorpen die duidelijk geïnspireerd zijn op Frankrijk, vertonen een rijke geschiedenis en unieke architectonische kenmerken. Deze dorpen tonen niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook een stijl die sterk lijkt op die van Frankrijk, zowel qua gebouwen als qua levensstijl. De combinatie van cultuur, architectuur en levensstijl maakt deze dorpen tot een unieke en interessante locatie voor bezoekers en bewoners. Het is duidelijk dat de invloed van Frankrijk op de Nederlandse dorpen zowel zichtbaar is in de architectuur, als in het dagelijks leven.