De Meest Gezellige Kerststeden in Nederland
juli 10, 2025
In Nederland worden jaarlijks honderdduizenden fietsen van de openbare weg verwijderd, meestal vanwege verkeerd geparkeerd of verwaarloosd. De vraag is echter: worden deze fietsen daadwerkelijk weggegooid, of gebeurt er iets anders met ze? In dit artikel bespreiden we de praktijk van het verwijderen van fietsen, hoeveel fietsen er per gemeente worden verwijderd, en wat er met de weggeknipte fietsen gebeurt. De informatie is gebaseerd op de bronnen uit het onderzoek en rapporten van verschillende gemeenten, fietsenorganisaties en media.
De redenen waarom fietsen worden verwijderd, zijn variabel. Er zijn meerdere categorieën fietsen die de gemeenten kunnen verwijderen. Dit zijn:
- Fout geparkeerde fietsen: fietsen die hinderlijk staan of op een plek waar het niet mag.
- Weesfietsen: fietsen die langer dan twee weken op dezelfde plek staan zonder eigenaar.
- Fietswrakken: fietsen die niet meer rijbaar zijn of zwaar beschadigd zijn.
In veel gevallen wordt de fiets eerst gemarkeerd met een label of sticker. Hierop staat aangegeven hoe lang de fiets nog op de plek mag staan. Als de termijn verstreken is, mag de gemeente de fiets verwijderen. In sommige gevallen wordt de fiets wel meermalen gemarkeerd, om te controleren of de fiets inderdaad niet verplaatst wordt.
Volgens een onderzoek van de Volkskrand blijkt dat het aantal verwijderde fietsen in Nederland in de afgelopen jaren stijgt. In 18 grote steden is het aantal door handhavers verwijderde fietsen sinds 2016 met 29 procent gestegen. Amsterdam is de koploper: in 2018 werden er ruim 83.000 fietsen verwijderd. Leiden heeft het hoogste percentage verwijderde fietsen per inwoner, namelijk 103 fietsen per 1000 inwoners.
De gemeenten verwijderen fietsen vaak in verschillende categorieën. Zo zijn er de foute fiets, de weesfiets, het fietswrak, de verkeerd geparkeerde fiets en de gevonden fiets. De meeste verwijderde fietsen zijn foute fietsen, die in de buurt van stations staan of hinderlijk opgesteld zijn.
De meeste verwijderde fietsen worden niet meteen weggegooid. In veel gemeenten wordt de fiets opgeslagen in een depot, waar ze na een bepaalde tijd kunnen worden opgehaald. In Amsterdam worden fietsen die langer dan zes weken in het depot staan, gedoneerd aan sociale of innovatieve partijen. Ook kunnen ze naar projecten in het buitenland. Dit helpt om de fietsen opnieuw in gebruik te nemen, in plaats van te vernietigen.
De bewaartijd van fietsen varieert per gemeente. In Leiden mogen fietsen maximaal zes weken worden bewaard, wat korter is dan de wettelijke bewaartermijn van 13 weken. Dit is omdat de kosten voor het bewaren van de fiets “onevenredig hoog” zijn in verhouding tot de waarde van de fiets. In andere gemeenten wordt de bewaartijd langer gehouden, afhankelijk van de waarde van de fiets.
Het ophalen van een fiets uit het depot kost meestal geld. Het gemiddelde bedrag dat je betaalt, is 19,50 euro, maar dit verschilt per gemeente. In Dalfsen kost het op halen van een fiets 60 euro, terwijl in veel gemeenten het gratis is. In de meerderheid van de gemeenten met een station kost het ophalen van een fiets uit het depot geld. Veertig procent van de onderzochte stationsgemeenten vraagt helemaal niets.
In sommige gevallen worden de kosten voor het ophalen van de fiets in rekening gebracht. Als de fiets bijvoorbeeld minder dan vijftig euro waard is, wordt het bedrag vaak niet in rekening gebracht. In andere gevallen kan het bedrag wel hoger zijn, afhankelijk van de bewaartijd en de waarde van de fiets.
De meeste verwijderde fietsen worden nooit opgehaald. In 2020 werden in Utrecht 14.191 fietsen verwijderd, maar slechts 9.100 daarvan werden opgehaald. In Leiden werden vorig jaar 8.872 fietsen verwijderd, waarvan 5.029 weer opgehaald. Dit betekent dat ruim 50 procent van de verwijderde fietsen nooit wordt opgehaald. Dit kan komen door het ontbreken van duidelijke communicatie van de gemeente, of door het feit dat de eigenaar niet weet dat de fiets is verwijderd.
De Fietsersbond heeft gewaarschuwd voor het tekort aan fietsparkeerplekken in Nederland. In 20 procent van de gemeenten is er te weinig parkeerplekken voor fietsen. De steden waar veel fietsen worden verwijderd, scoren benedengemiddeld op het gebied van voldoende parkeerplekken. Dit geldt voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Leiden, Groningen en Nijmegen. Utrecht scoort beter, dankzij de recent geopende fietsenstalling bij het station.
De Fietsersbond is tegen fietsparkeerverboden in de APV. Volgens de bond is het belangrijk dat er voldoende en goede rekken zijn voor fietsen, zodat fietsers hun fiets veilig kunnen parkeren. Als er te weinig plek is, kunnen fietsers hun fietsen aan bomen of lantaarnpalen vastbinden, wat leidt tot onveilige situaties.
De praktijk van het verwijderen van fietsen in Nederland is complex en varieert per gemeente. Het aantal verwijderde fietsen is in de afgelopen jaren gestegen, vooral in grote steden zoals Amsterdam en Leiden. De meeste verwijderde fietsen worden niet meteen weggegooid, maar opgeslagen in gemeentelijke depots. De kosten voor het ophalen van de fietsen variëren per gemeente, en de meeste fietsen worden nooit opgehaald. De Fietsersbond waarschuwt voor het tekort aan fietsparkeerplekken in veel gemeenten, wat kan leiden tot verkeerd geparkeerde fietsen en onveilige situaties.