Oude Pekela: Het armste dorp van Nederland en de impact van economische en sociale omstandigheden

Oude Pekela, gelegen in het oosten van de provincie Groningen, wordt vaak aangeduid als het armste dorp van Nederland. Dit beeld is onder meer ontstaan door een combinatie van hoge werkloosheid, laag inkomen, en een hoge hoeveelheid uitkeringen. De gemeente staat al jaren op de lijst van gemeenten met de laagste inkomens, en heeft een reputatie van armoede, inteelt en werkloosheid. Deze status is onder meer het gevolg van de economische structuur, de beschikbaarheid van banen, en het gebrek aan een sterke economische basis. In dit artikel worden de economische en sociale situatie van Oude Pekela, de impact van delfstoffen, en de reacties van de gemeenschap en media besproken.

Sociale en economische situatie

Oude Pekela staat al jaren in de top tien van de armste gemeenten van Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het dorp op de plek van de laagste inkomens, en wordt het vaak geassocieerd met armoede, inteelt en werkloosheid. In 2019 was het gemiddelde jaarinkomen van een inwoner van Oude Pekela 25.800 euro, wat het laagste is in heel Nederland. Dit cijfer is zelfs met bijna duizend euro gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, maar blijft wel onder de landelijke gemiddelden.

De gemeente heeft een hoge werkloosheidscijfers en veel inwoners maken aanspraak op bijstandsuitkeringen. Volgens de EO is Oude Pekela zelfs de op één na slechtste woonplaats van Nederland. De situatie wordt verder beïnvloed door een gebrek aan sterke economische basis en een relatief klein bedrijfsleven. De meeste inwoners hebben geen permanente banen, waardoor het patroon van uitgaven beperkt is.

Invloed van delfstoffen

De gemeente Pekela ligt op een rijke bodemschat, waaronder turf, zand, zout en aardgas. De exploitatie van deze delfstoffen heeft een grote economische waarde, maar het geld dat hiervan ontstaat, komt niet in de portemonnee van de gemeente terecht. Volgens het bronmateriaal is de exploitatie van deze delfstoffen gebeurd door bedrijven en de Nederlandse staat, en heeft de gemeente daar niets van opgeleverd. Als Pekela de opbrengsten van zijn delfstoffen in eigen zak had mogen steken, zou de gemeente mogelijk net als de rijke inwoners van olielanden zoals Koeweit kunnen leven.

De gemeente Pekela is een zeer rijke gemeente geweest als ze van al haar bodemschatten slechts een half procent had mogen houden. De realiteit is echter anders. Bij wet is bepaald dat de delfstoffen in de Nederlandse bodem tot de Staat behoren. Daardoor viste de provincie Limburg met zijn rijke kolenmijnen in het verleden al achter het financiële net en wordt ook de provincie Groningen met zijn gigantische voorraden aardgas door velen als een (bijna) niets ontvangend wingewest beschouwd.

Media en beeldvorming

Oude Pekela is al jaren in het nieuws. De gemeente staat op meerdere lijsten van de armste gemeenten, en wordt vaak geassocieerd met armoede, inteelt en werkloosheid. De EO heeft een speciale reportage gemaakt over de situatie in het dorp, waarin de verslaggevers een half jaar in het dorp hebben doorgebracht. Het programma onderzoekt het sociale moeras van Oude Pekela en stelt vragen over het imago van het dorp.

De negatieve beeldvorming van Oude Pekela is onder meer het gevolg van de economische situatie en de hoge werkloosheid. De gemeente staat op de top tien van gemeenten met de laagste inkomens en heeft een reputatie van armoede, inteelt en werkloosheid. De media tonen de gemeente vaak als een arm dorp dat last heeft van sociale problemen.

Bevolkingsontwikkelingen

De bevolking van Oude Pekela is in het verleden sterk gedaald. De gemeente staat op de lijst van gemeenten met de laagste inkomens, en heeft een hoge werkloosheidscijfers. In 2019 was het gemiddelde inkomen van een inwoner van Oude Pekela 25.800 euro, wat het laagste is in heel Nederland. De situatie wordt verder beïnvloed door een gebrek aan sterke economische basis en een relatief klein bedrijfsleven.

De gemeente staat op de top tien van gemeenten met de laagste inkomens, en heeft een reputatie van armoede, inteelt en werkloosheid. De situatie wordt verder beïnvloed door een gebrek aan sterke economische basis en een relatief klein bedrijfsleven. De meeste inwoners hebben geen permanente banen, waardoor het patroon van uitgaven beperkt is.

Conclusie

Oude Pekela, gelegen in het oosten van de provincie Groningen, wordt vaak aangeduid als het armste dorp van Nederland. Dit beeld is onder meer ontstaan door een combinatie van hoge werkloosheid, laag inkomen, en een hoge hoeveelheid uitkeringen. De gemeente staat al jaren op de lijst van gemeenten met de laagste inkomens, en heeft een reputatie van armoede, inteelt en werkloosheid. De situatie wordt verder beïnvloed door een gebrek aan sterke economische basis en een relatief klein bedrijfsleven. De gemeente staat op de top tien van gemeenten met de laagste inkomens, en heeft een reputatie van armoede, inteelt en werkloosheid.

Bronnen

  1. Oude Pekela staat gelijk aan armoede, inteelt en werkloosheid
  2. Is het terecht dat Oude Pekela volgens het CBS het armste dorp van Nederland is?
  3. Pekela en Stadskanaal zijn de gemeenten met de laagste inkomens van Nederland
  4. Financial Times over Pekela: 'Als dit het armste dorp is, gaat het best goed'
  5. Oude Pekela staat gelijk aan armoede, inteelt en werkloosheid
  6. Pekela
  7. Oude Pekela staat gelijk aan armoede, inteelt en werkloosheid
  8. Student Support at NNPS
  9. Een half jaar in het armste dorp van Nederland
  10. EO rondt verblijf in het armste dorp van Nederland af

Related Posts