Fietsroutes in Nederland vanaf 50 kilometer: een overzicht van de mooiste en meest populaire routes
juli 9, 2025
Fietsen is in Nederland een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Met ruim 22,5 miljoen fietsen in het land, is het aantal fietsen zelfs groter dan het aantal inwoners. Dit maakt het fietsen tot een essentieel onderdeel van het Nederlandse verkeersbeeld. In dit artikel worden de belangrijkste regels, veiligheidsmaatregelen en praktische tips voor fietsers besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Fietsers in Nederland moeten zich houden aan verschillende verkeersregels en veiligheidsmaatregelen. De meest fundamentele eisen aan een fiets zijn een goed werkende bel, rem, rode reflector en witte of gele reflectoren aan de wielen. Deze voorzieningen zijn bedoeld om de fietsers zichtbaar en veilig te maken in het verkeer. Daarnaast moet een fiets beschikken over vier ambergele of gele reflectoren aan de trappers, en moet de rode reflector op de juiste hoogte zijn aangebracht.
Fietsers mogen met maximaal twee personen naast elkaar rijden, en moeten andere fietsers altijd links inhalen. Het is echter verboden om de bestuurders van andere voertuigen rechts in te halen, en het is verboden om te inhalen vlak voor een voetgangersoversteekplaats. Fietsers moeten zich ook zoveel mogelijk rechts op de weg houden, tenzij ze de rijbaan op mogen om te inhalen.
Het gebruik van een helm is niet verplicht, maar wordt aangeraden, vooral bij snelle ritten. Op een speedpedelec is een helm wel verplicht. Fietsers mogen geen hinder veroorzaken voor het overige verkeer, en moeten ook rekening houden met andere verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en automobilisten.
Fietsers moeten zich houden aan de regels voor fietspaden en parkeerplaatsen. Als er een verplicht fietspad is, dan moet je daarop fietsen. Fietsers mogen niet op de stoep of op een busbaan fietsen. Op woonerven moeten fietsers voorrang verlenen aan andere bestuurders van rechts.
Bij het parkeren van de fiets is het belangrijk om te weten dat fietsen geparkeerd worden op het trottoir, op het voetpad of in de berm. In veel gemeenten geldt een beperkte parkeerduur, en fietsen die langer worden geparkeerd, kunnen worden weggehaald. Op bepaalde plekken, zoals het Amsterdamse Leidseplein, moeten fietsen verplicht in een vak, een rek of een stalling worden geparkeerd.
Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, vallen onder dezelfde verkeersregels als gewone fietsen, mits ze niet harder dan 25 km/u lopen. De regels voor e-bikes zijn vergelijkbaar met die voor gewone fietsen, maar er zijn ook specifieke eisen aan de elektrische voertuigen. Bijvoorbeeld, sinds 1 januari 2024 is voor elektrische steps (e-steps) een door de RDW afgegeven nationale typegoedkeuring nodig om op de openbare weg te mogen rijden. Vanaf 1 juli 2025 is een kentekenplaat verplicht voor elektrische steps die zijn goedgekeurd als bijzondere bromfiets.
De meeste elektrische steps zonder trapondersteuning die worden aangeboden in de handel, zijn niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg en zijn mogelijk onveilig. Als je een niet-goedkeurde elektrische step koopt, kan die later nooit alsnog worden goedgekeurd, ook al wordt soms door verkopers beweerd dat een e-step in de toekomst zal worden goedgekeurd. Met een elektrische step die niet is goedgekeurd als bijzondere bromfiets (en dus geen typegoedkeuring heeft en niet is aangewezen als bijzondere bromfiets), is het verboden om op de openbare weg te rijden. Als je dat toch doet, kun je een forse boete krijgen. Ook kan je elektrische step in beslag worden genomen.
Fietsers mogen niet onder invloed van alcohol of drugs fietsen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille (of 220 microgram per liter uitgeademde lucht bij een blaastest). Voor beginnende bestuurders gelden strengere regels; voor hen is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,2 promille. De lagere limiet van 0,2 promille geldt ook als er sprake is van alcoholgebruik in combinatie met drugsgebruik.
Kinderen onder de acht jaar mogen alleen achterop in een zitje. Fietsers moeten altijd rekening houden met kinderen op de fiets, en moeten bijvoorbeeld in de buurt van schoolgebieden voorzichtig rijden. Ook moet worden gekeken naar de breedte van de fiets. Een fiets mag maximaal 75 centimeter breed zijn. Bredere fietsen, zoals ouderwetse bakfietsen, zijn maximaal 150 centimeter breed en mogen gebruik maken van de rijbaan.
Fietsers moeten zich houden aan de verkeersregels, ook als ze fietsen op een ligfiets of een velomobiel (een geheel of vrijwel geheel overdekte ligfiets). Met een fiets met meer dan twee wielen die inclusief lading meer dan 0,75 m breed is (wat voor veel ligfietsen en velomobielen geldt), mag je echter in plaats van op het verplichte fietspad of brom-/fietspad desgewenst ook op de rijbaan rijden.
Fietsers moeten stoppen voor voetgangers die op het punt staan over te steken op het zebrapad. Bij het oversteven van een voetgangersoversteekplaats moet je voorzichtig zijn en rekening houden met voetgangers. Ook moet je je houden aan de regels voor het aansturen van richting, zoals het gebruik van handgebaren of ambergele knipperlichten.
Fietsers moeten zich houden aan de verkeersborden. Het is belangrijk om te weten dat je op het verplichte fietspad of fiets-/bromfietspad moet rijden, en dat je dit herkent aan het rond blauw verkeersbord met een witte fiets (bord G11) of een witte fiets en bromfiets. Als er geen verplicht fietspad of fiets-/bromfietspad is, fiets je op de rijbaan.
Het is belangrijk om je fiets goed te beveiligen tegen diefstal. Een stevig fietsslot voorkomt diefstal. Combineer een ringslot met een kettingslot of beugelslot voor extra beveiliging. Daarnaast is het belangrijk om je fiets goed op te sturen en te houden, zodat je er nooit last van krijgt.