Fietsen in Nederland: cijfers, trends en impact

Fietsen is in Nederland een van de meest gebruikte vervoermiddelen, zowel voor dagelijks reizen als recreatie. Het land beschikt over een uitgebreid fietsnetwerk en heeft een sterke cultuur van fietsen ontwikkeld. In dit artikel worden cijfers, trends en de impact van fietsen in Nederland geanalyseerd, gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en andere betrouwbare bronnen.

Fietsen in cijfers

In Nederland zijn er ruim 22,8 miljoen fietsen, wat overeenkomt met meer dan 1,3 fiets per inwoner. Dit cijfer is uniek in de wereld, aangezien er in andere landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau niet zoveel gefietst wordt. Van deze fietsen zijn 1,8 miljoen elektrisch ondersteund, en het aantal speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) ligt iets boven de 14.000. Het aantal fietsen is dus enorm, en het gebruik van fietsen is een van de belangrijkste vervoermiddelen geworden.

Het fietsnetwerk in Nederland is uitgebreid. Het land heeft 37.000 kilometer fietspaden, wat meer is dan de eerdere schatting van 29.000 kilometer uit 2009. Daarnaast zijn er 4.700 kilometer wegen met fietsstroken, gelijk aan de eerdere schatting. Het fietsnetwerk van Nederland bestaat voor zo’n 60 procent uit wegen waar zowel fietsers als automobilisten welkom zijn. Dit maakt het fietsen veiliger en aantrekkelijker voor veel mensen.

De cijfers van CBS laten zien dat Nederlanders in 2023 27 procent van alle verplaatsingen met de fiets deden. Dit is het tweede meest gebruikte vervoermiddel na de auto. Een inwoner van 6 jaar of ouder verplaatste zich dat jaar gemiddeld 266 keer met de fiets. Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1065 kilometer en deed daar 96 uur over. Fietsen was dus goed voor 9 procent van alle reizigerskilometers en 22 procent van de totale reisduur van Nederlanders binnen de landsgrenzen.

Fietsen als vervoermiddel

Fietsen wordt vaak gebruikt voor korte reizen, zoals winkelen, boodschappen doen, of om te fietsten voor recreatie. Volgens cijfers van CBS is 70 procent van alle fietsverplaatsingen korter dan 3,7 kilometer. Het vaakst – meer dan 4 op de 10 keer (44 procent) – werd op de fiets gestapt om boodschappen te doen en te winkelen, en voor uitgaan, sport en hobby. Ook het grootste deel van de kilometers op de fiets (40 procent) werd afgelegd om te toeren en te wandelen en voor het doel uitgaan, sport en hobby. De meeste tijd werd op de fiets doorgebracht voor recreatieve doeleinden zoals toeren en wandelen en uitgaan, sport en hobby.

De meeste fietsers in Nederland zijn volgens de cijfers van CBS in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. De cijfers laten ook zien dat fietsen een belangrijke bijdrage levert aan de bewegingsvrijheid van Nederlanders. Het is een zeer effectief middel om beweging te krijgen, gezondheid te verbeteren en het milieu te beschermen.

Fietsinfrastructuur

De infrastructuur voor fietsen in Nederland is goed ontwikkeld, maar er is nog ruimte voor verbetering. De Fietsersbond en andere organisaties werken aan het verbeteren van fietspaden, het aanleggen van snelfietsroutes en het stimuleren van fietsen via campagnes en projecten.

Volgens CBS is het grootste deel van alle fietspaden en -wegen van goede kwaliteit. Ook is er voor fietsers (zeer) weinig hinder op de weg. De meeste paden en wegen bestaan uit asfalt/beton (58 procent) of klinkers (25 procent). Bijna 70 procent van de fietspaden wordt verlicht, op 40 procent wordt gestrooid bij gladheid. Dit maakt het fietsen veiliger en aantrekkelijker.

Een voorbeeld van een betere fietsinfrastructuur is het RijnWaalpad tussen Nijmegen en Arnhem. Dit is een lange snelfietsroute die het aantrekkelijk maakt om de fiets te pakken tussen deze steden. Naast de aanleg van het fietspad is ook ingezet op stimuleren van fietsen via marketing en een app. Met de app kunnen fietsers onderweg trofeeën sparen. Het blijkt dat het aantal fietsers doordeweeks tussen 5% en 35% is toegenomen, ten opzichte van de oorspronkelijke fietsroute.

Fietsen en maatschappelijke impact

Fietsen heeft een grote impact op de maatschappij. Het levert positieve effecten op voor het milieu, gezondheid, mentale welzijn, reiskosten en reistijd. Het blijkt dat fietsen een belangrijke bijdrage levert aan de bewegingsvrijheid van Nederlanders. Daarnaast draagt fietsen bij aan de economische groei, aangezien er veel werkgelegenheid is in de fietsenindustrie.

De economische impact van de fietsensector is opvallend. Het CBS heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de fietsensector in economische cijfers in beeld gebracht. De cijfers dragen daaraan bij. Het gaat om productiewaarde, toegevoegde waarde, werkzame personen, arbeidsvolume, exportwaarde van goederen en exportwaarde van diensten. Het is duidelijk dat de fietsensector een belangrijke bijdrage levert aan de economie van Nederland.

Fietsen en duurzaamheid

Fietsen is een zeer duurzame vervoermethode. Het levert geen CO2-uitstoot op en draagt bij aan het verminderen van het verkeerslawaai. Daarnaast is fietsen goedkoper dan het gebruik van de auto. Het is dus een zeer duurzame keuze voor zowel individuen als de maatschappij.

De cijfers van CBS laten zien dat fietsen een belangrijke bijdrage levert aan de duurzaamheid van Nederland. Het is een van de meest gebruikte vervoermiddelen, en het aantal fietsers is in de afgelopen jaren toegenomen. Dit duidt erop dat fietsen een steeds belangrijker onderdeel wordt van het Nederlandse verkeersbeleid.

Conclusie

Fietsen is in Nederland een van de meest gebruikte vervoermiddelen. Het land beschikt over een uitgebreid fietsnetwerk en heeft een sterke cultuur van fietsen ontwikkeld. De cijfers van CBS laten zien dat fietsen een belangrijke bijdrage levert aan de bewegingsvrijheid van Nederlanders. Het is een zeer duurzame en economische vervoermethode die positieve effecten heeft op het milieu, gezondheid, mentale welzijn, reiskosten en reistijd. De infrastructuur voor fietsen is goed ontwikkeld, maar er is nog ruimte voor verbetering. Fietsen is dus een belangrijk onderdeel van het Nederlandse verkeersbeleid en heeft een grote impact op de maatschappij.

Bronnen

  1. Fietsersbond
  2. 12gobiking
  3. CBS Fietsen in cijfers
  4. Fietsersbond – Fietsen in cijfers
  5. Fietsvoordeelshop
  6. CBS Economische indicatoren fietsensector
  7. Fietsenplaats
  8. ANWB Fietsen
  9. CBS Fietsen in cijfers

Related Posts