De mooiste vakantieplekken en campings in Nederland
juli 9, 2025
De Fietssnelweg F35 is een nieuw type fietspad dat een snelle, veilige en duurzame verbinding biedt tussen verschillende steden en dorpen in Twente. De route loopt ongeveer 62 kilometer lang van Nijverdal naar de Duitse grens, parallel aan de snelweg A35. De F35 heeft een breedte van 4 meter en is grotendeels vrij van kruisingen. Dit maakt het tot een hoogwaardig, snel en voor Nederland uniek fietspad. De route is bedoeld voor zowel recreanten als sporters, en is ook een geschikt alternatief voor woon-werkverkeer.
Op dit moment is nog niet de hele F35 aangelegd. De prioritaire delen, waar het meest gefietst wordt, zijn bijna allemaal aangelegd. Om de route te verbinden, worden tijdelijke borden geplaatst. Zo kunt u zonder te zoeken makkelijk van de ene plaats naar de andere fietsen. Er zijn tijdelijke omleidingsroutes in verband met werkzaamheden welke impact hebben voor alle fietsers op de F35 aan de zijde Slachthuisweg bij Hengelo.
Op locatie Slachthuisweg wordt de F35/Grobbentunnel (ter hoogte van het verbouwde Tennet hoogspanningsstation) hersteld zoals het officiële F35 tracé ruim 4 jaar geleden was. De totale periode van beide projecten is van maandag 23 juni t/m donderdag 24 juli 2025.
Eschmarkerveld is een nieuwbouwwijk. Nog voordat er eind 2025 woningen gebouwd worden leggen we de F35 aan in dit gebied. Hiervoor maken we een aansluiting op de fietsbrug langs de Euregioweg. Vervolgens gaat de F35 naar beneden en via de Herfstweg, Dommertweg en Veldzichtweg richting de ecozone. Vanaf daar gaat de F35 parallel aan het spoor verder richting Glanerbrug.
Een belangrijk deel van de fietssnelweg F35 is gereed. Het gaat met name om de trajecten tussen dorpen en steden, waar dagelijks veel gebruik van wordt gemaakt. Zoals de routes Borne – Hengelo – Enschede, Almelo – Vriezenveen en Almelo – Wierden. Een gedeelte van de route in de binnenstad van Hengelo (centrum- Weideweg) moet nog gerealiseerd worden. De routes staan op die gedeelten overigens goed aangegeven en je kunt er dus al langs fietsen. Bovendien komt er een bewegwijzering voor de gehele route, naar verwachting in 2025.
Het streven is om de hele fietssnelweg F35 in 2030 af te ronden. Op dit moment zijn de trajecten tussen dorpen en steden over langere afstanden in voorbereiding. Dit zijn:
Kijk ook bij actuele werkzaamheden.
In de steden en dorpen is de F35 soms uitgevoerd als fietsstraat. Hier mag al het verkeer rijden, maar is de auto te gast. De uniforme inrichting die langs de hele route wordt toegepast, maakt de F35 herkenbaar voor al haar gebruikers.
In Enschede is de F35 in Glanerbrug het laatste stuk dat in voorbereiding gaat. Hier is al gekeken hoe dit parallel aan het spoor kan worden ingepast. Dit zal deels in de vorm van een fietsstraat over bestaande wegen zijn (Vespuccistraat, Middenweg en deels Bentstraat). Tussen de Zwarteweg en de Kerkstraat wordt een fietspad aangelegd achter de huizen langs het spoor. Na de Kerkstraat zijn nog verschillende varianten in onderzoek hoe de F35 vanaf station Glanerbrug uit gaat komen op de Enscheder Straße in Gronau.
Innovaties en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij de aanleg van de F35. De fietssnelweg is een van de eerste intergemeentelijke fietssnelwegen van Nederland. Talrijke duurzame innovaties zijn doorgevoerd zoals hightech verlichting bij het stationsplein Kennispark Enschede.
De fietssnelweg leidt je op een actieve en duurzame manier door de mooie dorpen, steden en natuur van Twente; of je nu recreant of sporter bent of de fietssnelweg gebruikt voor woon – werkverkeer. In de steden en dorpen is de F35 soms uitgevoerd als fietsstraat. Hier mag al het verkeer rijden, maar is de auto te gast. De uniforme inrichting die langs de hele route wordt toegepast, maakt de F35 herkenbaar voor al haar gebruikers.
Op dit moment is er nog een flink tekort op het benodigde budget. De planning hangt ook af van ontwerp-, participatie- en planologische procedures. Het streven is om de gehele F35 uiterlijk 2025 uitgevoerd te hebben. Dit onder voorwaarde dat de financiering rond komt.
In Borne is het zuidelijke deel van de fietssnelweg F35 vanaf Hengelo al diverse jaren terug uitgevoerd. Het noordelijke deel vanaf NS-Station tot de Oonksweg wordt in de periode begin augustus tot midden 2024 aangelegd. Een deel van de F35 binnen de kom zal alleen sprake zijn van fietsstraten dus een menging van gemotoriseerd verkeer met alle vormen van fietsverkeer.
Het deel fietsstraat welke in dit project als extra wordt meegenomen is het deel Bornerbroeksestraat richting de sporthal en Oonksweg. Dit deel wordt aangelegd om de jeugdige fietsers die naar en van de sporthal/zwembad/sportvelden gaan, een veiliger en beschermende fietstracé aan te bieden. Dit deel zal een enigszins andere inrichting/uitvoering krijgen om goed onderscheid te kunnen maken met de fietssnelweg F35.
De Fietssnelweg F35 is een uniek fietspad dat een snelle, veilige en duurzame verbinding biedt tussen verschillende steden en dorpen in Twente. De route is bedoeld voor zowel recreanten als sporters, en is ook een geschikt alternatief voor woon-werkverkeer. De F35 heeft een breedte van 4 meter en is grotendeels vrij van kruisingen. Op dit moment is nog niet de hele F35 aangelegd, maar de prioritaire delen zijn bijna allemaal aangelegd. De planning hangt ook af van ontwerp-, participatie- en planologische procedures. Het streven is om de gehele F35 uiterlijk 2025 uitgevoerd te hebben.