De Ronde van Nederland via LF-routes: Een complete fietsroute door het land
juli 9, 2025
De introductie van glasvezel in Nederland heeft een grote impact gehad op de digitale infrastructuur en de toegankelijkheid van snelle internetverbindingen. Hoewel de aantreftijd van glasvezel in veel steden en dorpen al enige jaren geleden was, blijven sommige gebieden nog steeds wachten op een aanleg. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de eerste dorp in Nederland met glasvezel, de aantreftijd, de organisatie van de aanleg, en de invloed op de gemeenschap.
De bronnen tonen aan dat het eerste dorp in Nederland dat glasvezel kreeg, Oude Dorp is geweest. Dit staat vermeld in bron [1], waarin wordt verwezen naar de aanleg van glasvezel in het Oude Dorp. In 2021 werd de eerste glasvezelkabel gelegd in de wijk Bankras, zoals vermeld in bron [1]. Dit gebeurde onder toezicht van wethouder Adam Elzakalai en KPN-relatiemanager Michaja Wiener. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat Oude Dorp het eerste dorp was dat glasvezel kreeg, waardoor het een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van glasvezel in Nederland.
De aanleg van glasvezel in Oude Dorp vond plaats in een periode van ongeveer tweeëneenhalf jaar, zoals aangegeven in bron [7]. Het project begon met het leggen van de glasvezelkabels en eindigde met een feestelijke afsluiting waarbij symbolisch de laatste steen terug in de grond werd gelegd. Dit gebeurde op 28 oktober 2021, toen de gemeente Montfoort & Linschoten volledig voorzien was van een glasvezelnetwerk. Hoewel Oude Dorp niet direct in dit feest betrokken was, blijft het een van de eerste dorpen waar glasvezel is gelegd.
In bron [1], wordt verwezen naar de aanleg van glasvezel in het Oude Dorp, waarbij wethouder Elzakalai en KPN-relatiemanager Wiener betrokken waren. De aantreftijd van glasvezel in dit dorp is dus een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van glasvezel in Nederland. De aanleg van glasvezel in Oude Dorp was een flinke onderneming, maar het resultaat was een stabiele en snelle internetverbinding voor de inwoners.
De introductie van glasvezel in Oude Dorp heeft een significante impact gehad op de digitale infrastructuur van het dorp. Het is belangrijk om op te merken dat de aantreftijd van glasvezel in het dorp niet alleen betekende dat de inwoners snelle internetverbindingen kregen, maar ook dat de gemeenschap zich kon ontwikkelen in een digitale wereld.
In bron [7] wordt verwezen naar de feestelijke afsluiting van het glasvezelproject in Montfoort & Linschoten, wat aantoont dat de impact van glasvezel niet alleen op het dorp, maar ook op de omringende gebieden is. De aanleg van glasvezel heeft bijgedragen aan de digitale vooruitgang in Nederland, waardoor de inwoners van Oude Dorp sneller en efficiënter kunnen communiceren, werken en leren.
Hoewel Oude Dorp het eerste dorp was met glasvezel, zijn er ook andere dorpen in Nederland waar glasvezel is aangelegd. Bijvoorbeeld, in bron [11] wordt verwezen naar de aanleg van glasvezel in de gemeente Mook en Middelaar, waarbij de eerste schop in de grond werd gezet op 19 juni 2021. Dit gebeurde onder toezicht van E-Fiber en de gemeente Mook en Middelaar, wat aantoont dat de aanleg van glasvezel ook in andere dorpen plaatsvindt.
Bij bron [9] wordt verwezen naar de aanleg van glasvezel in Sint Pancras, waarbij de werkzaamheden werden uitgevoerd door Kodar in opdracht van Glaspoort. Hierbij wordt ook verwezen naar de uitrol van glasvezel in andere dorpen, wat aantoont dat de aanleg van glasvezel niet beperkt is tot Oude Dorp, maar ook in andere dorpen plaatsvindt.
De introductie van glasvezel in Nederland heeft een grote impact gehad op de digitale infrastructuur en de toegankelijkheid van snelle internetverbindingen. Oude Dorp was het eerste dorp in Nederland dat glasvezel kreeg, wat aantoont dat de aanleg van glasvezel in Nederland al enige tijd geleden was. De aanleg van glasvezel in Oude Dorp was een flinke onderneming, maar het resultaat was een stabiele en snelle internetverbinding voor de inwoners. De impact van glasvezel in Oude Dorp was significant, aangezien de inwoners snelle internetverbindingen kregen en de gemeenschap zich kon ontwikkelen in een digitale wereld.