Duitsers en Nederlanders: Fietsen als culturele en verkeersprobleem

In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoermiddelen, zowel voor het woon-werkverkeer als voor recreatie. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken en analyse dat Duitsers minder vaak fietsen dan Nederlanders, vooral in de wintermaanden. Dit verschijnsel wordt vooral toegeschreven aan het verschil in mobiliteitscultuur tussen de twee landen, maar ook aan de omstandigheden op de fietspaden en het gebruik van fietsen als transportmiddel.

Duitsers fietsen minder vaak dan Nederlanders

Onderzoek van socioloog Ansgar Hudde van de Universität zu Köln toont aan dat Nederlanders in de wintermaanden twee keer zo vaak fietsen als Duitsers. In Nederland wordt fietsen het hele jaar door gebruikt, terwijl Duitsers het meest in de zomer fietsen. Dit verschil ligt niet aan het klimaat, maar aan de verschillende mobiliteitsculturen. In Duitsland wordt fietsen als een seizoensafhankelijk vervoermiddel beschouwd, wat het Duitse begrip Fahrradsaison (fietsseizoen) weerspiegelt.

In Nederland is het verband tussen het fietsgedrag van de inwoners en de vier seizoenen minder uitgesproken dan in Duitsland. Duitsers zijn gevoeliger voor de kou en het donker, waardoor ze minder vaak fietsen. In Nederland kiezen in ruim 20 procent van alle gevallen voor hun fiets als vervoermiddel tijdens de wintermaanden. In diezelfde periode maken Duitsers in slechts 10 procent van alle gevallen van hun tweewieler gebruik. Hoewel het aandeel Duitsers dat de fiets neemt aanzienlijk groter is bij mooi zomerweer, blijft Nederland koploper in fietsen.

Fietsen in Duitsland: een cultuurverschil

Het verschil in fietscultuur tussen Nederland en Duitsland is duidelijk zichtbaar. In Nederland is fietsen een van de meest gebruikte vervoermiddelen, zowel voor het woon-werkverkeer als voor recreatie. In Duitsland daarentegen is fietsen vooral een vrijetijdsbesteding en wordt het niet vaak gebruikt voor het woon-werkverkeer. Slechts 19 procent van de Duitsers fietsen naar het werk, in tegenstelling tot 30 procent in Nederland en Denemarken.

Duitsers geven aan dat het fietsen beperkt wordt door verschillende factoren, waaronder tijdgebrek, afstand en onveilige verkeersomstandigheden. Bijna 77 procent van de Duitsers plaatst het gezondheidsaspect op nummer één als reden om te fietsen. Tijdgebrek houdt ruim 40 procent van de Duitsers tegen om de fiets te gebruiken. In Nederland is dit percentage lager, met 18 procent als reden om niet te fietsen.

Fietspaden in Duitsland: onveilige omstandigheden

Een van de belangrijkste problemen met fietsen in Duitsland is de onveilige toestand van de fietspaden. In sommige steden is fietsen een gevaarlijke activiteit, met onvoldoende afzettingen, slechte verlichting en onveilige kruispunten. Dit leidt ertoe dat veel Duitsers de fiets vermijden, vooral in de wintermaanden.

Een voorbeeld hiervan is de situatie in Berlijn, waar deels op fietspaden geparkeerde auto’s voorkwamen. Een viral tweetje van een rij geparkeerde auto’s op een fietspad vlakbij Alexanderplatz toonde hoeveel Duitsers hierover in de war raakten. De tweet werd gedeeld door duizenden mensen, wat aantoont dat het probleem van onveilige fietspaden in Duitsland een veelvoorkomend verschijnsel is.

Fietsen in Nederland: een betrouwbare keuze

In Nederland is fietsen een betrouwbare keuze voor zowel het woon-werkverkeer als voor recreatie. De fietspaden zijn vaak goed aangelegd, met afzettingen en verlichting, waardoor fietsen veilig en comfortabel is. Daarnaast zijn er veel fietsen te koop, waaronder elektrische fietsen, waardoor fietsen voor iedereen toegankelijk is.

Een van de populairste merken is Victoria fietsen, een Duits merk met een rijke geschiedenis van meer dan 130 jaar. Het merk biedt in Nederland een breed en betrouwbaar aanbod van fietsen, waaronder elektrische fietsen. De fietsen zijn gecertificeerd en voldoen aan strenge kwaliteitsnormen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen, van stadsfietsen tot e-bikes.

Fietsen als duurzaam vervoermiddel

Fietsen is een duurzaam vervoermiddel dat bijdraagt aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Werkgevers springen hier handig op in door bijvoorbeeld een fiets van de zaak als ‘extraatje’ aan te bieden. Omdat dit tegenwoordig vaak een elektrische fiets is, is dit ook weer financieel aantrekkelijk voor werknemers.

Een andere oorzaak is dat werkgevers steeds meer bezig zijn met de vitaliteit van hun werknemers. Werkgevers hebben baat bij personeel dat fietst naar werk, omdat het bijdraagt aan hun fysieke en mentale gezondheid. Ze hebben er belang bij om hun werknemers zo fit mogelijk te houden. Daarnaast draagt fietsen bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, omdat het kilometers die werknemers met de auto afleggen inruilt voor fietsend woon-werkverkeer.

Fietsen in Duitsland: kansen en problemen

Hoewel Duitsers minder vaak fietsen dan Nederlanders, zijn er ook kansen voor Nederlandse verkeersplanners en ingenieursbureaus. De Duitse overheid heeft in 2019 een nationaal fietsplan gestart om fietsen veiliger en aantrekkelijker te maken. Dit plan werpt duidelijk ook zijn vruchten af in het woon-werkverkeer in Duitsland. Inmiddels is daar sprake van een verachttiging van fietsplannen en -abonnementen in vacatures.

Een van de problemen is echter dat het lastig is om Nederlandse expertise aan te passen aan de Duitse richtlijnen. Dit vereist veel tijd, geld en geduld, waardoor niet ieder bureau daar trek in heeft. Bovendien is de bureaucratie in Duitsland taaier dan in Nederland, waardoor het lastig is om Nederlandse innovaties in te voeren.

Conclusie

Fietsen is in Nederland een van de meest gebruikte vervoermiddelen, terwijl Duitsers minder vaak fietsen, vooral in de wintermaanden. Dit verschijnsel wordt vooral toegeschreven aan het verschil in mobiliteitscultuur tussen de twee landen, maar ook aan de omstandigheden op de fietspaden en het gebruik van fietsen als transportmiddel. Fietsen is een duurzaam vervoermiddel dat bijdraagt aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, en werknemers die fietsten naar werk, dragen bij aan hun fysieke en mentale gezondheid.

Bronnen

  1. Fietsvakantie in Duitsland
  2. Duitse fietsers en onveilige omstandigheden
  3. Duitse forenzen fietsen Nederlandse voorbij
  4. Victoria fietsen: kwaliteit en innovatie
  5. Onderzoek: Duitsers zijn vaker 'mooi-weer-fietsers'
  6. Fietsen langs smokkelpaden: een Duits-Nederlandse ontdekkingstocht
  7. Duitsers fietsen minder vanwege tijdgebrek dan Ned
  8. Duurzame inzetbaarheid: Duitse forenzen fietsen Nederlandse voorbij
  9. Bing: Fietsen en technologie
  10. Bing: Fietsen en technologie
  11. Euregio: Duitse fietsen en toerisme

Related Posts