Dieselauto’s in Nederland: Toegang, beperkingen en toekomstige regels

In Nederland zijn milieuzones en zero-emissiezones in opkomst, met als doel de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Deze zones bepalen welke voertuigen erin mogen rijden en welke niet. In het bijzonder zijn dieselauto’s een onderwerp van discussie, aangezien deze meer uitstoten dan andere voertuigen. In deze artikel worden de regels, beperkingen en toekomstige veranderingen rond dieselauto’s in Nederland uitgebreid besproken, met als uitgangspunt de informatie uit de opgegeven bronnen.

Milieuzones voor dieselauto’s in Nederland

In Nederland zijn diverse steden al voorzien van milieuzones voor personen- en bestelauto’s met een dieselmotor. De meest voorkomende steden waar dit geldt zijn Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Deze steden hebben een groene milieuzone, wat betekent dat alleen dieselvoertuigen met een emissieklasse van Euro 4 of hoger mogen rijden. Voor de meeste steden geldt dat de toegangsregels in 2025 strenger worden. In die jaren moet een dieselvoertuig minimaal de emissieklasse 5 of hoger hebben om in deze zones toegelaten te worden.

Daarnaast zijn er ook gele milieuzones, waarin enkel voertuigen met een emissieklasse van Euro 3 of hoger mogen rijden. Tot op heden zijn er echter geen gele milieuzones voor personen- en bestelauto’s. De meeste steden hebben dus een groene milieuzone, waarin enkel voertuigen met een hogere emissieklasse mogen rijden.

In sommige steden zijn ook milieuzones voor vrachtauto’s en autobussen ingevoerd. Zo zijn er in Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam en Rijswijk milieuzones voor dieselvrachtauto’s. Ook in enkele steden zijn er milieuzones voor autobussen, waaronder Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht. In Rijswijk wordt in augustus 2025 een milieuzone voor autobussen ingevoerd.

Beperkingen en uitzonderingen

De regels rond milieuzones zijn in 2020 geharmoniseerd, zodat er een landelijk systeem is voor het bepalen van de toegangsbeperkingen. In een groene milieuzone mogen dus enkel dieselvoertuigen met een emissieklasse van Euro 4 of hoger rijden. Benzinevoertuigen mogen zonder beperkingen in deze zones rijden.

Er zijn echter ook uitzonderingen. Zo mogen kampeerwagens (campers), voertuigen van 40 jaar en ouder (oldtimers) en rolstoeltoegankelijke voertuigen (met code SH in het kenteken) in bepaalde gevallen wel in de milieuzones rijden. Daarnaast zijn er ook ontheffingen mogelijk voor voertuigen van gehandicapte personen, mits deze zijn aangepast voor minimaal € 500,-. Deze ontheffingen moeten bij de gemeente worden aangevraagd en zijn geldig voor het hele land.

Zero-emissiezones en toekomstige regels

Naast milieuzones zijn er ook zero-emissiezones (ZE-zones), waarin enkel voertuigen mogen rijden die geen schadelijke stoffen uitstoten. Deze zones gelden vooral voor bedrijfsauto’s en vrachtauto’s. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle vrachtauto’s en bestelwagens die in een ZE-zone rijden, zero-emissie hebben. Dit betekent dat dieselvoertuigen die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, de ZE-zone niet mogen inrijden, ongeacht de euronorm.

In 2025 komen er in veel steden zero-emissiezones, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Breda, Nijmegen, Arnhem, Haarlem, Zaanstad, Apeldoorn en Amersfoort. In deze zones mogen enkel voertuigen rijden die op elektriciteit of waterstof werken.

Toegangsregels en het bepalen van de emissieklasse

Om te bepalen of een dieselauto in een bepaalde stad mag rijden, is het belangrijk om de emissieklasse van het voertuig te weten. De emissieklasse is te vinden op de website van Milieuzones in Nederland (www.milieuzones.nl) en op de website van de RDW (www.ovi.rdw.nl). Hierin wordt aangegeven of het voertuig voldoet aan de eisen van de milieuzones.

In een milieuzone worden de toegestane emissieklasse aangegeven met een cijfer in een gekleurd cirkeltje. Een blauwe cirkel met een 5 staat bijvoorbeeld voor emissieklasse Euro 5 of hoger. In een groene milieuzone mogen dus enkel voertuigen met Euro 4 of hoger rijden. In een gele milieuzone mogen enkel voertuigen met Euro 3 of hoger rijden, maar tot op heden zijn er geen gele milieuzones voor personen- en bestelauto’s.

Beperkingen voor dieselvoertuigen in bepaalde steden

De meeste steden in Nederland hebben milieuzones voor dieselauto’s, maar sommige steden zijn strenger in hun regels. Zo is er in Rotterdam geen beperking meer voor personen- en bestelauto’s. Ze mogen de milieuzone inrijden ongeacht leeftijd of emissieklasse. In andere steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem zijn de regels echter strenger.

In Amsterdam geldt de restrictie voor het gebied binnen de ringweg A10. In Arnhem en Utrecht gaat het om de binnenstad rond het stationsgebied. Den Haag heeft daarnaast een milieuzone in de binnenstad en een andere milieuzone elders in de stad. In deze steden mogen enkel voertuigen met emissieklasse 4 of hoger rijden.

Toekomstige veranderingen

Vanaf 2025 worden de normen voor milieuzones strenger. Een gemeente kan kiezen voor toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 5 of hoger. In dat geval gaat het om voertuigen van 15 jaar en ouder. Daarnaast is er ook een mogelijkheid voor een milieuzone met emissieklasse 4 of hoger, waarin voertuigen van 20 jaar en ouder mogen rijden.

De ANWB steunt de invoering van milieuzones en zero-emissiezones, aangezien deze bijdrragen aan een schonere lucht en een betere luchtkwaliteit. De ANWB wil echter ook dat er aanvullende maatregelen worden genomen om te garanderen dat iedereen de stad in kan. Denk hierbij aan ontheffingen voor oude voertuigen, overgangsregelingen en compensatie voor mensen die hun mobiliteit beperkt zien.

Belangrijke bronnen

  1. https://autorai.nl/milieuzones-voor-diesels-in-nederland/
  2. https://www.anwb.nl/belangenbehartiging/verkeer/milieuzones-steden-nederland
  3. https://www.milieuzones.nl/locaties-milieuzones
  4. https://www.anwb.nl/belangenbehartiging/duurzaam/milieuzones
  5. https://www.evofenedex.nl/kennis/vervoer/duurzaam-vervoer/zero-emissiezones/mag-jouw-dieselvoertuig-de-binnenstad-nog-in-vanaf-1-januari-2025
  6. https://ondernemersplein.overheid.nl/duurzaam-ondernemen/duurzame-bedrijfsvoering/vanaf-2025-zero-emissiezone-in-veel-steden/
  7. https://broekhuis.nl/nieuws-blogs/milieuzones

Related Posts