De Oorsprong van de Eerste Dorpen in Nederland
juli 9, 2025
De bevolkingsdichtheid is een belangrijke maatstaf voor het beoordelen van de drukte van een stad of gemeente. In Nederland zijn er verschillende steden en gemeenten die aandacht verdienen vanwege hun hoge bevolkingsdichtheid. Deze informatie is van groot belang voor binnenhuisarchitecten, ontwerpers, en andere professionals in de interieurontwerpsector, aangezien het helpt bij het begrijpen van de dynamiek van ruimtelijke inrichting, de keuze van materialen, en de toepassing van ruimtelijke strategieën.
De gegevens tonen aan dat Nederland op het gebied van bevolkingsdichtheid in de top 20 van de meest dichtbevolkte landen ter wereld staat. De bevolking groeit gestadig, en dit leidt tot een toenemende drukte in bepaalde regio’s. De grootste steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, en Utrecht vallen op door hun hoge bevolkingsdichtheid, terwijl ook kleinere steden in de omgeving van deze regio’s sterk groeien. De groei wordt vooral beïnvloed door de toestroom van buitenlandse migranten, binnenlandse verhuizingen, en natuurlijke aanwas.
Volgens de bronnen zijn de tien dichtstbevolkte gemeenten in Nederland:
Deze gegevens tonen een duidelijke trend: de bevolkingsdichtheid is in de Randstad, met name in Den Haag, het hoogst. De stad heeft een van de hoogste bevolkingsdichtheden van het land, met een grote hoeveelheid ministeries, overheidsorganen, en rechtscolleges. Dit leidt tot een intensieve ruimtelijke gebruiking en een snelle groei van de bevolking.
De groei van de bevolking in Nederland is vooral het gevolg van de toestroom van buitenlandse migranten en de binnenlandse verhuizingen. Volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de groei van de bevolking in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, en Utrecht het grootst. In 2018 telde Amsterdam 918.117 inwoners, en in 2025 stond het aantal op 935.793. Dit betekent een stijging van 1,44 procent in 2023 en 0,48 procent in 2024. De groei van Amsterdam was het grootst in vergelijking met andere grote steden.
De bevolkingsdichtheid in Amsterdam is zeer hoog, met ruim 6.800 inwoners per vierkante kilometer. Dit maakt Amsterdam tot een van de meest dichtbevolkte steden van Nederland. De groei van de stad wordt vooral beïnvloed door de toestroom van buitenlandse migranten, maar ook door binnenlandse verhuizingen. Daarnaast blijft de bevolkingsdichtheid in Amsterdam zeer hoog, met ruim 6.800 inwoners per vierkante kilometer.
De Randstad is het gebied met de hoogste bevolkingsgroei. In de gemeenten rondom de grote steden zoals Den Haag, Amsterdam, en Rotterdam is de bevolkingsgroei het grootst. De groei wordt vooral beïnvloed door de toestroom van buitenlandse migranten, maar ook door binnenlandse verhuizingen en natuurlijke aanwas. De groei van de bevolking in Nederland is in de afgelopen jaren sterk geweest, met name in de Randstad.
De provincies met de laagste bevolkingsgroei waren Drenthe, Friesland, Groningen, en Zeeland. Deze provincies hadden een lagere bevolkingsdichtheid en groeiden vooral door binnenlandse verhuizingen en natuurlijke aanwas. In sommige gevallen was de groei zelfs negatief, wat het geval was in enkele gemeenten in Limburg, Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek.
De groei van de bevolking in Nederland was vooral het gevolg van de toestroom van buitenlandse migranten en de binnenlandse verhuizingen. De buitenlandse migratie was de belangrijkste factor in de groei van de grote steden, zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze steden trokken veel buitenlandse migranten aan, wat leidde tot een sterke groei van het aantal inwoners.
In de noordelijke provincies in ons land wonen de minste mensen per vierkante kilometer. Op de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland wonen minder dan dertig inwoners per vierkante kilometer. Dit is een van de minst dichtbevolkte gebieden van Nederland. De groei van de bevolking in deze gebieden is beperkt, en de bevolkingsdichtheid is veel lager dan in de Randstad.
Volgens de prognoses van het CBS zal de bevolking in Nederland in de komende jaren toenemen. In 2035 wordt verwacht dat het aantal inwoners 18,9 miljoen zal zijn, en in 2050 19,6 miljoen. In het algemeen zal naar verwachting de bevolking in de meer centrale delen van Nederland toenemen, terwijl in de periferie grotere gebieden met (steeds meer) bevolkingskrimp te maken zullen krijgen. In de intermediaire zone zijn er eveneens steden met een sterke bevolkingsgroei, zoals Nijmegen en Eindhoven, te zien. In het noorden en oosten vallen de gemeenten Groningen, Zwolle en Enschede op door een relatief sterke bevolkingsgroei. Krimp komt voor in diverse gemeenten in de noordelijke provincies. Ook langs de oostgrens, in Twente, de Achterhoek en Limburg, zijn er gemeenten die naar verwachting in bevolkingsomvang krimpen.
De gegevens tonen aan dat Nederland een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld is. De bevolkingsgroei is in de afgelopen jaren sterk geweest, met name in de Randstad. De steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, en Utrecht vallen op door hun hoge bevolkingsdichtheid. De groei wordt vooral beïnvloed door de toestroom van buitenlandse migranten, binnenlandse verhuizingen, en natuurlijke aanwas. De bevolkingsgroei is in de noordelijke en oostelijke regio’s lager dan in de centrale delen van het land. De toekomstige groei van de bevolking wordt verwacht in de centrale delen van Nederland, terwijl de periferie meer bevolkingskrimp zal zien.