Desolate plekken in Nederland: Verlaten gebieden en historische locaties

In Nederland zijn er veel plekken waar de rust en ruimte gegarandeerd zijn. Deze plekken vormen een unieke combinatie van natuur, geschiedenis en een afgelegen karakter. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar stilte, een avontuur of een blik op het verleden. In dit artikel worden enkele van de meest beroemde en fascinerende desolate plekken in Nederland besproken. Deze plekken zijn niet alleen interessant voor urbex-liefhebbers, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar rust en een uniek landschap.

Afgelegen locaties in Nederland

In Nederland zijn er meerdere plekken die geschikt zijn voor een avontuur. Deze plekken zijn vaak niet bereikbaar met het openbaar vervoer en vereisen daarom een eigen voertuig of wandeltocht. De meeste van deze plekken zijn niet gemakkelijk te vinden, maar het loont om erop te jagen.

Boschplaat, Friesland

De Boschplaat is een natuurgebied van 50 vierkante kilometer op het oostelijk deel van Terschelling. Het gebied bestaat uit brede stranden, kwelders en duinen, en biedt een landschap dat continu verandert onder invloed van de getijdenwerking. De kwelders zijn belangrijke broed- en rustgebieden voor vogels als lepelaars en sterns. In de zomer kleurt het landschap prachtig paars door bloeiende lamsoor. Door het afgelegen karakter is Boschplaat een van de donkerste plekken in Nederland, ideaal voor sterrenliefhebbers en natuuronderzoek.

Soesterduinen, Utrecht

Dit 500 hectare grote natuurgebied bij Soest is een van de laatste stuifzandlandschappen in Nederland. Het gebied wordt gekenmerkt door open zandvlaktes, omgeven door dennenbossen en heide. De stuifzanden blijven actief door de wind en vormen een belangrijke habitat voor zandhagedissen en mierenleeuwen. Het unieke landschap is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van overbegrazing. Tegenwoordig moet begrazing door Schotse hooglanders er juist voor zorgen dat de zandvlaktes niet worden veroverd door oprukkende vegetatie.

Leenderheide, Noord-Brabant

Bij Leenderheide denken de meeste mensen aan het knooppunt in de fileberichten. Maar het gaat hier om een natuurgebied van 333 hectare ten zuiden van Eindhoven, dat deel uitmaakt van het 6.000 hectare grote grensgebied Leenderbos, De Groote Heide en De Plateaux. Het landschap kent droge heide, graslanden en naaldbossen. Er leven bijzondere diersoorten zoals de nachtzwaluw en veldleeuwerik. De vennen zijn overblijfselen van vroegere veenvorming. Oude schaapskooien en karrensporen laten zien hoe het gebied door de eeuwen heen werd gebruikt.

De Meinweg, Limburg

Vlak bij Roermond, tegen de grens met Duitsland, ligt dit natuurgebied van 1.800 hectare. Het wordt gekenmerkt door een uniek terrassenlandschap, ontstaan door breuklijnen in de aardkorst. Het hoogteverschil tussen de drie terrassen bedraagt 50 meter. Door de variatie in bodemsoorten zijn hier zowel droge als vochtige gebieden te vinden. De heidevelden, bossen en vennen zijn rijk aan biodiversiteit, met zeldzame soorten als de adder, alpenwatersalamander en diverse orchideeën. Het is bovendien een van de weinige gebieden waar wilde zwijnen mogen leven.

Springendal, Overijssel

Dit gebied bij Ootmarsum beslaat 355 hectare en staat bekend om zijn bronnen en beekdalen, waaronder de Bronnenbeek. Het gevarieerde landschap herbergt loofbossen, akkers en bloemrijke graslanden. Springendal heeft een rijke cultuurhistorie, met oude boerderijen en traditionele houtwallen. Door de helderheid van de bronnen leven hier veel amfibieën en insecten. In het voorjaar bloeien er wilde hyacinten en pinksterbloemen, wat het gebied een kleurrijk en schilderachtig karakter geeft.

Historische en verlaten plekken

Naast de natuurlijke afgelegen plekken zijn er ook historische en verlaten plekken in Nederland die interessant zijn voor urbex-liefhebbers. Deze plekken bieden een uniek bezoek aan en geven een blik op het verleden.

Spookstad Doel

Hoewel Doel officieel in België ligt, bevindt deze spookstad zich vlakbij de Nederlandse grens en is het een echte trekpleister voor urbex-fans. Het dorp werd grotendeels verlaten vanwege de geplande uitbreiding van de Antwerpse haven, wat het nu tot een fascinerende locatie voor avonturiers maakt. Wat je hier vindt zijn vervallen huizen, met graffiti bedekte muren en een beklemmende stilte die de plek een authentieke spookstadssfeer geeft.

Het Spookhuis van Oud-Vossemeer

Oud-Vossemeer is een van de oudste dorpen van Nederland. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en is een populaire bestemming voor stadsbezoeken. Het Spookhuis van Oud-Vossemeer is een van de oudste gebouwen van het dorp en heeft een fascinerende geschiedenis. Het huis is in verval geraakt en wordt vaak gebruikt als locatie voor filmopnames.

Fort bij Abcoude

Dit oude verdedigingswerk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is sinds de Tweede Wereldoorlog verlaten. Het fort, met zijn donkere gangen en vochtige muren, ademt een mystieke en soms beklemmende sfeer. Urbex-liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, vooral als je op zoek bent naar een combinatie van historie en verlatenheid.

Verlaten Klooster Elsloo

Het klooster Elsloo is een van de oudste kloosters in Nederland. Het is in verval geraakt en wordt sinds de jaren zeventig niet meer gebruikt. Het gebouw is in de loop der jaren in verval geraakt en wordt vaak gebruikt als locatie voor filmopnames.

Industrieel erfgoed

Naast de historische en verlaten plekken zijn er ook plekken met industrieel erfgoed. Deze plekken zijn vaak oude fabrieken die opnieuw zijn gebruikt voor andere doeleinden.

Werkspoorkathedraal

De Werkspoorkathedraal staat lang bekend als de apparatenhal van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, kortweg Werkspoor. Hier werken arbeiders aan staalconstructies, waaronder treinen en bruggen. De machinefabriek werd in 1960 gebouwd, nadat het bedrijf al sinds 1913 op het terrein is gekomen. De fabriek moet er komen omdat er niet meer in de open lucht kan worden gewerkt met de nieuwe materialen. In 1969 blijkt Werkspoor te afhankelijk geworden van binnenlandse opdrachten en moet de fabriek sluiten. Drie jaar later rijdt het laatste NS-treinstel de fabriek uit. Uiteindelijk verliezen vele honderden mensen hun baan en ook andere fabrieken stoppen de werkzaamheden op het terrein aan de Tractieweg. De Werkspoorkathedraal wordt uiteindelijk niet gesloopt: tijdelijk gebruik en leegstand wisselen elkaar af tot vier jaar geleden de renovatie start.

Pastoe Fabriek

De fabriek aan de Vaartsche Rijn stamt uit 1750 en wordt bekend door de komst van een meubelmaker. De Utrechtse ondernemer Frits Loeb begint in 1913 zijn meubelfabriek in Utrecht en verhuist vijf jaar later naar Rotsoord naar de voormalige Tegelfabriek ‘Holland’. Daar zou Pastoe in honderd jaar een begrip worden in Utrecht. De Joodse Loeb zet vanuit het niets de succesvolle fabriek op, maar de Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten. Hij verliest een groot deel van zijn familie in de oorlog, maar blijft niet hangen in verdriet. Hij zoekt de mensen op die voor de oorlog al in de fabriek werkten en gaat er weer tegenaan. Met vijf man begint hij opnieuw. In de jaren die volgen wordt er gekozen voor meubels met een eigentijdse vormgeving.

Conclusie

In Nederland zijn er veel plekken waar de rust en ruimte gegarandeerd zijn. Deze plekken vormen een unieke combinatie van natuur, geschiedenis en een afgelegen karakter. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar stilte, een avontuur of een blik op het verleden. In dit artikel zijn enkele van de meest beroemde en fascinerende desolate plekken in Nederland besproken. Deze plekken zijn niet alleen interessant voor urbex-liefhebbers, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar rust en een uniek landschap.

Bronnen

  1. EW magazine
  2. De Parool
  3. Fletcher Hotel-Restaurant
  4. Duic
  5. Bever.nl
  6. Ohmyfoodness

Related Posts