Enduro MTB-routes in Nederland: uitdagende trails en tips voor een geweldige rit
juli 9, 2025
In Nederland is de temperatuurverdeling sterk van invloed door het klimaat, de ligging van de zee en de aard van het landschap. De warmste plekken in het land variëren per seizoen, maar de meest opvallende informatie uit de bronnen is dat de warmste plekken vaak in het zuiden en zuidwesten van het land liggen. In dit artikel zullen we de gegevens analyseren en uitleggen waarom sommige plekken in Nederland warmte- en hittegolven oplopen, en waarom bepaalde steden en gebieden het meest gevoelig zijn voor extreme temperaturen.
De meest opvallende temperatuur in Nederland is de 40,7 graden die op 25 juli 2019 is gemeten in Gilze-Rijen, Noord-Brabant. Dit is het nationale hitterecord en markeert een belangrijke klimaatverandering. Volgens de bronnen is het zuiden van Nederland over het algemeen het warmste gebied. In de zomer is het zuidoosten van het land het meest heet, met name in regio’s zoals Maastricht, Limburg en Noord-Brabant.
De bronnen tonen aan dat de gemiddelde jaartemperatuur in Zeeland met 11,4 graden het hoogst is, gevolgd door grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, waar het gemiddeld 10,9 graden is. In het noorden is het duidelijk kouder. Het verschil tussen het noorden en het zuiden bedraagt ongeveer 1,5 graden, wat duidelijk zichtbaar is in de temperatuurverschillen.
In de zomer is het zuidoosten van Nederland het warmste gebied. Maastricht wordt vaak genoemd als de warmste stad van het land. Dit komt doordat de stad zich in het meest zuidelijke deel van Nederland bevindt en zich ook in het binnenland bevindt. De stad heeft een geografische ligging die het gunstig maakt voor hoge temperaturen, en is daarom een veelgebruikte bestemming voor vakantiegangers die op zoek zijn naar warme zomers.
In het jaar 2019 werd er een record qua temperatuur gevestigd in Gilze-Rijen, met een temperatuur van 40,7 graden. Dit was het eerste jaar dat de temperatuur boven de 40 graden kwam, wat wijst op een duidelijke toename van extreme temperaturen in Nederland.
In de winter is het koudste deel van Nederland het zuidwesten. In de wintermaanden is het in het zuidwesten van het land vaak het warmst, terwijl het noorden en het noordoosten van het land kouder zijn. De invloed van de zee speelt hierbij een grote rol, aangezien de Noordzee de temperatuur in de kustgebieden beïnvloedt.
De bronnen tonen aan dat de warmste plekken in Nederland vaak in het binnenland liggen. De afwezigheid van groen en water speelt hierbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld, Hengelo is met een gemiddelde temperatuur van 45,3 graden de absolute winnaar in een onderzoek van Innovation Origins. De stad heeft een versteend stadsplein, een gebrek aan groen en de afwezigheid van water, wat leidt tot een snelle temperatuurstijging.
In de top 10 van warmste plekken van Nederland staan onder andere vier bedrijventerreinen, drie indoor-evenementhallen en een meubelboulevard. Deze plekken zijn vaak over-verhard en hebben slechts een lichte wind, wat bijdraagt aan de hittestress.
In tegenstelling tot de warmste plekken is het koudste deel van Nederland het noorden. De gemiddelde jaartemperatuur in Groningen is namelijk 9,9 graden, wat significant lager is dan in het zuiden. De kustprovincies hebben in de herfst- en wintermaanden doorgaans zachter weer dan het oosten van het land. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek.
Eindhoven wordt vaak genoemd als de stad met het beste weer van Nederland. De stad heeft de hoogste gemiddelde temperatuur van het land en de op vier na laagste hoeveelheid regen. Daarnaast is de stad ook de zonnigste, met 2515 zonuren per jaar. Dit maakt Eindhoven tot een ideaal plek voor mensen die op zoek zijn naar een zonnige vakantie in eigen land.
De zonnigste provincie is na Noord-Holland dan ook Zeeland, en de regio rond de Waddeneilanden doet het ook goed. Deze gebieden zijn topbestemmingen voor een vakantie in eigen land, vooral voor mensen die op zoek zijn naar zon en warmte.
De Noordzee heeft een grote invloed op het Nederlandse klimaat. Het zeewater beïnvloedt de temperatuur in de kustgebieden sterk. Dit komt doordat de wind in Nederland vaak over zee waait. Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden spelen ook de warme binnenwateren een rol. Doordat de eilanden omringd zijn met water blijft het ook bij zuidelijke en oostelijke winden relatief warm.
In het voorjaar en de vroege zomer heeft de zee een matigende werking op de temperatuur. In een smalle strook langs de westkust en het hele Waddengebied blijft de temperatuur bij wind over zee vaak achter. Omdat de Wadden aan alle kanten omringd zijn door het relatief koude Noordzee water wordt het hier niet echt warm. In de nazomer en het najaar keert de situatie langzaam weer om. Op de Wadden heeft dit dan een positieve uitwerking op de temperatuur.
Het landschap beïnvloedt de temperatuur in Nederland sterk. In het binnenland is het over het algemeen warmer dan aan de kust, omdat de kust meer wind heeft en dat heeft een invloed op de temperatuur. In het zuiden en zuidwesten van Nederland is het gemiddeld warmer dan in het noorden.
De afwezigheid van groen en water speelt een belangrijke rol in de warmste plekken van Nederland. Plekken die vaak over-verhard zijn en waar in het beste geval alleen een windje waait, zijn vaak de warmste plekken.
De warmste plekken in Nederland zijn meestal te vinden in het zuiden en zuidwesten van het land, met name in regio’s zoals Maastricht, Limburg en Noord-Brabant. De gemiddelde jaartemperatuur in Zeeland is het hoogst, gevolgd door grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. In het noorden is het duidelijk kouder dan in het zuiden en zuidwesten. De invloed van de zee, het landschap en de afwezigheid van groen en water spelen hierbij een grote rol. De stad Eindhoven wordt vaak genoemd als de stad met het beste weer van Nederland, terwijl Hengelo de absolute winnaar is in het onderzoek naar de warmste plekken.