De invloed van route en bestemming op interieurontwerp
juli 9, 2025
De bereikbaarheid van plekken in Nederland is een aandachtspunt geworden, zowel voor inwoners als bedrijven. Uit diverse onderzoeken en rapportages blijkt dat bepaalde regio’s en steden aanzienlijke problemen hebben met het openbaar vervoer (OV), wat leidt tot tekorten aan personeel, beperkte toegankelijkheid tot voorzieningen, en een toename van het gebruik van de privéauto. In dit artikel worden de slechtst bereikbare plekken in Nederland benaderd op basis van bronnen uit het onderzoek en de analyse van de bereikbaarheid.
Amsterdam blijkt de slechtst bereikbare stad van Nederland te zijn, volgens het Continu Vakantie Onderzoek 2002 (CVO) in opdracht van Toerisme Recreatie Nederland. Van de bezoekers van Amsterdam heeft 35% problemen met reizen naar en in de stad. Ook de parkeergelegenheid in Amsterdam is slecht, met 60% van de gasten die klagen over de onvoldoende beschikbaarheid van parkeerplaatsen. Daarnaast wordt de slechte bewegwijzering in de stad genoemd als een van de hoofdoorzaken van de problemen.
Leiden staat ook op de lijst van slechtst bereikbare steden. Volgens een waardering onder landelijk opererende ondernemers scoort Leiden met een 6,1, op de voet gevolgd door Nijmegen met 6,2. Dit betekent dat de stad een aanzienlijk tekort komt in de bereikbaarheid. Bijkomend probleem is dat de inwoners van bepaalde gebieden in Nederland binnen een half uur geen ziekenhuis kunnen bereiken met het openbaar vervoer, wat een ernstig tekort is in de voorzieningen.
De bereikbaarheid van bedrijventerreinen is ook een belangrijk onderwerp. Uit het onderzoek van Bureau Buiten in 2020 blijkt dat 1 op de 5 bedrijventerreinen niet goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De gemeente De Ronde Venen wordt aangeduid als “slecht bereikbaar met het ov”, wat leidt tot personeelstekorten op het industrieterrein. Dit is vooral een probleem voor ondernemers die hun medewerkers moeten betalen voor het rijbewijs, omdat ze anders niet kunnen komen werken.
De analyse toont aan dat bedrijventerreinen in de buurt van grotere steden over het algemeen beter bereikbaar zijn. Dit is logisch, aangezien het aanbod van het openbaar vervoer in de stad hoger is dan daarbuiten. Toch blijven er tal van bedrijventerreinen zijn die moeite hebben met het openbaar vervoer, wat leidt tot een toename van het gebruik van de auto.
De infrastructuur speelt een belangrijke rol in de bereikbaarheid van plekken in Nederland. In sommige steden, zoals Den Haag, is de CentrumRing chronisch verstopt, waardoor het moeilijk is om in de stad te rijden. Dit leidt ertoe dat veel inwoners hun auto kiezen, waardoor het verkeer erger wordt.
In Leiden is de Europaweg tussen de A4 en de Lammenschansweg een ramp, wat leidt tot verkeersproblemen in de regio. Ook in Rotterdam wordt het openbaar vervoer als slecht beschouwd, vooral vanwege het aantal stations. Hoewel Rotterdam een aantal stations heeft, zoals het station Kuip, wordt er steeds meer geklaagd over de onvoldoende bereikbaarheid van bepaalde delen van de stad.
De bereikbaarheid van plekken in Nederland is ook een verantwoordelijkheid van de provincie. Volgens Simone Borgstede, lid van de gemeenteraad van De Ronde Venen, focussen de Provinciale Staten vooral op de stad en de directe omgeving daarvan. Dit leidt er toe dat bepaalde regio’s, zoals De Ronde Venen, niet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.
De slechte bereikbaarheid van het openbaar vervoer wordt aangewezen als een van de hoofdredenen van de personeelstekorten op het industrieterrein in de gemeente. Dit is vooral een probleem voor ondernemers die hun medewerkers moeten betalen voor het rijbewijs, omdat ze anders niet kunnen komen werken.
De toekomst van de bereikbaarheid in Nederland hangt af van meerdere factoren. De infrastructuur moet worden aangepast om de toegankelijkheid van plekken te verbeteren. Dit kan worden gedaan door het aanleggen van zinvolle HOV-verbindingen en het saneren van absurd brede wegen. Bovendien moet er aandacht worden besteed aan het aantal stations in de grote steden.
Er zijn ook plannen voor nieuw stations in verschillende steden, zoals Amsterdam Geuzenveld, Den Bosch Noord / Maaspoort, en Leiden Noord / Merenwijk. Deze stations zouden kunnen bijdragen aan een verbetering van de bereikbaarheid van de regio’s. Echter, de realisatie van deze stations hangt af van de politieke wil en prioriteiten.
De bereikbaarheid van plekken in Nederland is een aandachtspunt geworden, zowel voor inwoners als bedrijven. Beperkte toegankelijkheid tot het openbaar vervoer leidt tot problemen met het personeel, het gebruik van de privéauto, en een toename van het verkeer. De slechtst bereikbare steden en bedrijventerreinen zijn hierin het meest betroffen. De rol van de provincie en de infrastructuur is cruciaal in de verbetering van de bereikbaarheid. Daarnaast is er behoefte aan plannen voor nieuwe stations en het aanpassen van de infrastructuur om de toegankelijkheid van plekken te verbeteren.