Nederlandse consument hecht steeds meer waarde aan duurzaamheid

De afgelopen jaren is duurzaamheid in Nederland steeds belangrijker geworden. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken en cijfers die aangeven dat Nederlanders steeds vaker hun bewuste keuzes maken voor duurzame producten. De overheid, bedrijven en ook consumenten zelf zijn hierin op zoek naar manieren om de klimaatverandering te bestrijden en een duurzamere toekomst te garanderen. In dit artikel worden de belangrijkste trends en ontwikkelingen inzake duurzaamheid bij Nederlandse consumenten besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Inleiding

Duurzaamheid is voor veel Nederlanders geen abstract begrip meer, maar een concrete levensstijl. De afgelopen jaren zijn er veel beleidsmaatregelen genomen om de duurzaamheid van producten en diensten te bevorderen, maar ook de consumptiepatronen van de consument veranderen. In dit artikel zullen we de gegevens analyseren die uit de bronnen zijn afgeleid, zoals de rol van duurzaamheid in de keuzes van de Nederlandse consument, de invloed van maatschappelijke trends en de uitdagingen die hierbij horen. De focus ligt op de huidige situatie en verwachtingen inzake duurzaamheid bij Nederlanders.

De rol van duurzaamheid in de keuzes van de consument

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) vindt duurzaamheid belangrijk, en drie op de tien (29 procent) kopen vaak tot altijd bewust duurzame voedingsmiddelen in de supermarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte naar duurzame keuzes in de supermarkt. Ruim vier op de tien Nederlanders (43 procent) denken dat het wel of niet kopen van duurzame voedingsmiddelen in de praktijk weinig verschil maakt voor het milieu, terwijl een kleine meerderheid (57 procent) gelooft dat dit wel degelijk een verschil maakt. Het zijn vooral jongeren (67 procent jonger dan 30 jaar) en hoogopgeleiden (67 procent) die vaker in een positief effect voor het milieu geloven.

Daarnaast blijkt dat de mening over wat onder duurzaamheid valt, uiteenloopt. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt bij duurzame voedingsmiddelen aan biologisch geproduceerde producten (54 procent). Ook seizoensgebonden (48 procent) en duurzaam verpakte producten (46 procent) worden door velen als duurzame keuze beschouwd. Meer dan de helft (57 procent) hecht er waarde aan dat duurzame voedingsmiddelen afkomstig zijn van lokale producenten.

De invloed van duurzaamheid op het gedrag van de consument

De invloed van duurzaamheid op het gedrag van de consument is zichtbaar in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Zo is er een toename van 14 procent sinds 2022 van consumenten die geen rekening houden met de mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen van de supermarkt. Ook is er een toename van 27 procent sinds 2022 van consumenten die niet geïnteresseerd zijn in verpakkingsvrije producten. Deze ontwikkeling kan mogelijk te maken hebben met de blijvende zorgen die consumenten hebben over de kosten van levensmiddelen.

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) vindt duurzaamheid belangrijk, maar wat Nederlanders onder duurzame voedingsmiddelen verstaan, daarover lopen de meningen uiteen. Er is een behoefte aan meer informatie over de herkomst van ingrediënten om duurzame keuzes in de supermarkt te vergemakkelijken. Bijna de helft (45 procent) heeft behoefte aan informatie over de herkomst van ingrediënten, om duurzame keuzes in de supermarkt te vergemakkelijken. En ruim een derde (35 procent) wil meer inzicht in de milieu-impact van duurzame voedingsmiddelen.

Duurzaamheid in de keuzes voor producten en diensten

De invloed van duurzaamheid op het gedrag van de consument is niet beperkt tot voeding. Ook bij andere producten en diensten is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Zo blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de consumenten zegt zich zorgen te maken over duurzaamheid. Zes op de tien Nederlanders denken ook dat hun eigen gedrag klimaatverandering kan beïnvloeden. Toch is niet elke consument er in gelijke mate bewust mee bezig. Consumenten bevinden zich in verschillende fases wat betreft verduurzaming.

Er zijn zes duidelijk gedefinieerde klantsegmenten die een effectiever beleid kunnen ontwikkelen dat aansluit bij echte behoeften. Deze segmenten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals de gematigden, pragmatici, realisten, enz. De gematigden vinden duurzaamheid belangrijk, maar nemen eenvoudige, bescheiden stappen. Ze recyclen en hergebruiken en geven geleidelijk meer uit aan duurzame producten. De pragmatici zijn matig of weinig geïnteresseerd in duurzaam gedrag. Ze handelen duurzaam wanneer de prijs en het gemak de doorslag geven. De realisten zien milieuschade als het onvermijdelijke gevolg van een groeiend consumentisme.

Invloed van duurzaamheid op het kopen van producten

De invloed van duurzaamheid op het kopen van producten is zichtbaar in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Zo is er een toename van 14 procent sinds 2022 van consumenten die geen rekening houden met de mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen van de supermarkt. Ook is er een toename van 27 procent sinds 2022 van consumenten die niet geïnteresseerd zijn in verpakkingsvrije producten. Deze ontwikkeling kan mogelijk te maken hebben met de blijvende zorgen die consumenten hebben over de kosten van levensmiddelen.

De voornaamste redenen om (weleens) duurzame keuzes te maken in de supermarkt zijn milieu- en gezondheidsoverwegingen. Ook de overtuigingen dat er sprake is van minder kunstmatige toevoegingen (37 procent) en/of een betere kwaliteit (36 procent) beïnvloeden de keuze voor een duurzaam product in de supermarkt. Meer dan de helft van de consumenten (53 procent) geeft aan dat kortingen of aanbiedingen hen het meest motiveren om duurzame voedingsmiddelen in de supermarkt aan te schaffen. Aan de andere kant is prijs ook voor driekwart (74 procent) een belangrijke reden om niet-duurzame voedingsmiddelen te kiezen in de supermarkt.

Duurzaamheid in de consumptiepatronen van de consument

De consumptiepatronen van de consument zijn ook aanzienlijk beïnvloed door duurzaamheid. Zo is er een toename van 12 procent sinds 2022 van consumenten die de nutriscore van een product belangrijk vinden, en een toename van 25 procent in het gebruik van de nutriscore in de gezondheidsbepaling van een product. 33 procent van de consumenten eet dit jaar minder vlees dan in voorgaande jaren, 34 procent is dit jaar meer vleesvervangers gaan eten (versus 40 procent vorig jaar). 26 procent wil komend jaar minder vlees gaan eten dan dit jaar.

De invloed van duurzaamheid op de consumptiepatronen van de consument is zichtbaar in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Zo is er een toename van 14 procent sinds 2022 van consumenten die geen rekening houden met de mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen van de supermarkt. Ook is er een toename van 27 procent sinds 2022 van consumenten die niet geïnteresseerd zijn in verpakkingsvrije producten. Deze ontwikkeling kan mogelijk te maken hebben met de blijvende zorgen die consumenten hebben over de kosten van levensmiddelen.

Conclusie

De afgelopen jaren is duurzaamheid in Nederland steeds belangrijker geworden. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken en cijfers die aangeven dat Nederlanders steeds vaker hun bewuste keuzes maken voor duurzame producten. De overheid, bedrijven en ook consumenten zelf zijn hierin op zoek naar manieren om de klimaatverandering te bestrijden en een duurzamere toekomst te garanderen. In dit artikel zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen inzake duurzaamheid bij Nederlandse consumenten besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen. De focus ligt op de huidige situatie en verwachtingen inzake duurzaamheid bij Nederlanders.

Bronnen

  1. Helft consumenten vindt duurzaam belangrijk, 29 procent koopt het regelmatig
  2. Wikipedia over Nederland
  3. Consument onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen
  4. De Nederlandse consument wordt steeds duurzamer: zes prominente klantsegmenten
  5. Consument hecht meer waarde aan duurzaamheid
  6. Onderzoek Deloitte: Nederlandse consumenten omarmen duurzaamheid
  7. Duurzame keuzes worden steeds gewoner voor Nederlandse consumenten
  8. Wat is typisch Nederlands?
  9. Consument onderschat duurzaamheid online winkelen
  10. Onderzoek Deloitte: Nederlandse consumenten omarmen duurzaamheid
  11. Consument onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

Related Posts