Engere en verlaten plekken in Nederland: een overzicht van mysterieuze locaties
juli 9, 2025
In Nederland zijn er zes verschillende uilensoorten die voorkomen, namelijk de kerkuil, ransuil, bosuil, velduil, steenuil en oehoe. Deze vogels zijn uniek en hebben unieke kenmerken die hen onderscheiden van andere vogels. De kerkuil, bijvoorbeeld, is bekend om zijn spookachtige witte verenkleed en scherpe gezichtsuitdrukking, terwijl de ransuil zich onderscheidt door zijn opvallende oorpluimen en oranje ogen. De bosuil, de velduil, de steenuil en de oehoe hebben ook hun eigen kenmerken en gedrag. In dit artikel zullen we deze uilensoorten nader bekijken, hun kenmerken, leefgebieden en bijzonderheden bespreken, evenals de rol die ze spelen in het ecosysteem.
De kerkuil is een van de bekendste uilen in Nederland. Deze vogel is vooral te vinden in open landschappen en is dol op de grote weilanden die we in Nederland hebben. Ze zijn vooral in het donker te vinden, want dan gaan ze op jacht naar veldmuizen en andere kleine hapjes. Overdag verstopt hij zich het liefst op een rustige plek, waar hij in alle rust kan slapen. Je herkent de kerkuil vooral aan zijn kop. Hij heeft namelijk een hartvormige, witte gezichtssluier. Zijn veren zijn verder donkerbruin, vaak in verschillende tinten. De kerkuil is een middelgrote uil die tussen de 33 en 39 centimeter groot wordt. De spanwijdte ligt tussen de 80 en 95 centimeter. De vrouwtjes zijn vaak iets groter en zwaarder dan de mannetjes.
De ransuil is een andere bekende uil in Nederland. De veren van de ransuil hebben een bijzonder patroon, waardoor hij nauwelijks opvalt wanneer hij in een boom aan het rusten is. Hij heeft geelbruine veren met een paar donkerbruine strepen. Zijn onderkant is een stuk lichter. De ransuil valt ook op dankzij de twee oorpluimen die op zijn kop zitten. Ook deze uilen leven het liefst in de buurt van open velden, waar ze vooral op muizen jagen. Ze maken niet gauw gebruik van broedkasten, want ze pikken veel liever het oude nest van een ekster of kraai in.
De bosuil is een van de meest voorkomende uilen in Nederland. Met zijn kenmerkende hartvormige gezichtssluier is de bosuil een van de meest voorkomende uilen in Nederland. Zijn roestbruine verenkleed en melodieuze roep maken hem herkenbaar en geliefd. De bosuil is een nachtvogel en jaagt vooral op kleine knaagdieren. Hij woont graag in bossen, stadsparken en grote tuinen. De bosuil is ook bekend om zijn herkenbare ‘hoe-hoe’ roep, vaak te horen in films.
De velduil is een andere bekende uil in Nederland. De velduil lijkt qua grootte en uiterlijk sterk op de ransuil. Grote verschillen zijn de lengte van de oorpluimen, die bij de ransuil veel groter zijn en de kleur van de ogen. De ogen van de velduil zijn namelijk geel. Door deze oogkleur weet je dat de velduil in tegenstelling tot veel andere uilensoorten overdag actief is. De velduil komt op een groot gedeelte van het noordelijk halfrond voor. De velduil komt voor tot aan de poolcirkel. Broeden doen ze voornamelijk in het meest noordelijke deel van hun leefgebied. Ook in Nederland is het van nature een broedvogel, maar door een hele steile achteruitgang is het inmiddels een zeldzame broedvogel in ons land.
De steenuil is de kleinste van alle uilen in Nederland en wordt slechts zo’n 22 cm met een spanwijdte van 56 cm. Hiermee zijn ze niet veel groter dan een merel. Deze kleine uil is heel herkenbaar. Ten eerste is de kop wat afplat, waardoor het lijkt alsof deze altijd fronst. Daarnaast heeft de steenuil felgele ogen. De steenuil komt voor in grote delen van Europa (Denemarken en Letland als noordelijkste punt), Noord-Afrika, het Midden-Oosten en centraal Azië. In Europa leven de meeste steenuilen in het zuiden, waar ze het weer prettiger vinden. De meeste broedparen zijn in Spanje te vinden.
De oehoe is de grootste uil in Nederland en ook meteen een van de grootste uilen ter wereld. Hij is ongeveer twee keer zo groot als een ransuil. De oehoe is nog steeds vrij zeldzaam in Nederland. Er leven nu ongeveer 20 broedparen. De oehoe is een opportunist en niet kieskeurig. Door zijn formaat kan hij ook grote prooien vangen. Denk aan konijnen, hazen, andere uilen en soms zelfs een vos. De oehoe komt vooral in het zuiden van het land voor.
Uilen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij het bestrijden van knaagdieren, waardoor ze een natuurlijke vorm van bestrijding vormen. Daarnaast zijn ze ook belangrijk voor de biodiversiteit en het evenwicht van het ecosysteem. Het is daarom belangrijk om de bescherming van uilen te bevorderen.
In Nederland zijn er zes verschillende uilensoorten die voorkomen, namelijk de kerkuil, ransuil, bosuil, velduil, steenuil en oehoe. Elke uil heeft zijn eigen kenmerken en gedrag. De kerkuil is bekend om zijn spookachtige witte verenkleed en scherpe gezichtsuitdrukking, terwijl de ransuil zich onderscheidt door zijn opvallende oorpluimen en oranje ogen. De bosuil, de velduil, de steenuil en de oehoe hebben ook hun eigen kenmerken en gedrag. Uilen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem en het is belangrijk om ze te beschermen.