De Gekste Plek van Nederland: Een Reisgids met Unieke Interieur- en Ruimtelijke Inspiratie
juli 8, 2025
Fietsen via knooppunten in Nederland is een van de meest gebruikte manieren om fietsroutes te plannen en te volgen. Het systeem van fietsknooppunten, dat ontstaan is in de jaren 90 in België, is inmiddels uitgebreid naar Nederland, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en delen van Frankrijk en Groot-Brittannië. In Nederland zijn er momenteel meer dan 10.500 fietsknooppunten, verdeeld over 37 regionale netwerken, en het totale aantal aan te sluiten fietsroutes is meer dan 36.000 kilometer. Dit maakt het systeem een uitstekende optie voor zowel lokaal als landelijk fietsen.
Fietsknooppunten zijn genummerde punten op het fietsroutenetwerk die met elkaar verbonden zijn. Elk knooppunt heeft een uniek nummer van 01 t/m 99. Tussen de twee knooppunten loopt een bewegwijzerde route. Hierdoor kun je zelf eenvoudig fietsroutes samenstellen door de knooppunten in de gewenste volgorde aan elkaar te koppelen. Op veel plekken langs de knooppuntenroutes vind je een informatiepaneel met een overzichtskaart van de omgeving en de omliggende punten. Zo kun je je route elk moment aanpassen naar wens. De knooppunten zijn eenvoudig te herkennen aan witte borden met twee, of in België vaak drie, groene cijfers die de nummers aangeven. Deze borden kom je tegen langs de regionale fietsroutes in Nederland, België en een deel van Duitsland en Oostenrijk.
Het fietsknooppuntennetwerk werkt op een eenvoudige manier. Je kunt je eigen fietsroute plannen door de knooppunten in de juiste volgorde aan te zetten. In de Fietsersbond Routeplanner kun je gebruik maken van deze knooppunten door het routetype "Netwerk fietsknooppunten" te gebruiken. De Routeplanner stuurt je dan waar mogelijk langs de knooppunten. Buiten het netwerk fiets je volgens het profiel "makkelijk doorfietsen".
Een fietsrouteplanner gebruiken is een van de meest gangbare manieren om fietsroutes te plannen. Bijvoorbeeld via de Fietsnetwerk App, de Fietsroutenetwerk App, de Route.nl App, of via online tools zoals de Fietsnetwerk website, de Fietsnet.be, of Fietsroutenetwerk.nl. Deze tools helpen je om jouw eigen route te maken, afstapmomenten toe te voegen, en de route te volgen.
Een fietsroute maken via knooppunten is heel eenvoudig. Je kiest een startpunt, bepaalt de volgorde van de knooppunten, en fietst de route af. Je kunt zelfs afstapmomenten toevoegen, zoals restaurants, hotels, musea en andere hotspots. De Fietsnetwerk App begeleidt je eenvoudig naar de afstapmomenten toe én vervolgens weer terug naar de knooppuntenroute.
De fietsroutes worden meestal handmatig en met zorg ontworpen door route editors. Aan elke fietsroute koppelen zij een thema dat de basis vormt van de knooppuntenroute. Het thema ontstaat vaak door een samenwerking met horeca ondernemers of andere partners zoals de Vogelbescherming, UNESCO Werelderfgoederen en Natuurmonumenten. In de (gekozen) omgeving van de partner zoeken zij naar leuke afstapmomenten en locaties om doorheen te fietsen.
Er zijn vele bekende fietsroutes in Nederland die gebruikmaken van het knooppuntennetwerk. Hieronder staan een paar voorbeelden:
Heuvelland-Fietsroute: Deze route loopt tussen Sint-Pietersberg en Vaalserberg en is 41 kilometer lang. Je fietst heuvel op, heuvel af met prachtige uitzichten, idyllische dorpjes en vakwerkhuizen. De route is geschikt voor zowel beginners als ervaren fietsers.
Balkbrug - Reestdal - Nieuwleusen: Deze route is 51,4 kilometer lang en loopt langs de Grebbelinie. De route is geschikt voor fietsers die het landschap en historische gebieden willen ontdekken.
Langs de Grebbelinie: Deze route is 40,3 kilometer lang en leidt door een van de meest iconische gebieden van Nederland, met een rijke geschiedenis en een prachtig landschap.
Rondje Dalfsen: Deze route is 59,4 kilometer lang en loopt door het landschap van Dalfsen. De route is geschikt voor fietsers die rustige en landschappelijke routes willen lopen.
De Fietsnetwerk App is een handige tool voor fietsers die gebruik willen maken van het knooppuntennetwerk. De app bevat een overzicht van alle knooppunten in de omgeving en helpt je bij het plannen van je eigen route. Je kunt ook afstapmomenten toevoegen, zoals restaurants, hotels, musea en andere hotspots. De app begeleidt je eenvoudig naar de afstapmomenten toe én vervolgens weer terug naar de knooppuntenroute.
De app bevat ook een overzicht van de knooppunten en helpt je bij het volgen van je route. Je kunt de route ook downloaden als een GPX-bestand voor GPS, zodat je de route kunt volgen op je telefoon of navigatiesysteem.
Route.nl biedt een uitgebreide selectie van wandel- en fietsroutes, waaronder routes langs knooppunten. Je kunt de perfecte route kiezen die aansluit bij jouw voorkeuren, zoals afstand, tijdsduur en praktische informatie zoals parkeermogelijkheden, hoogteverschillen, bezienswaardigheden, en plekken om even te pauzeren voor een hapje, drankje of overnachting. De app helpt je bij het plannen van je eigen route en bevat informatie over de beschikbare fietsroutes.
Bij het fietsen via knooppunten is het belangrijk om rekening te houden met de volgende tips en adviezen:
Kies een startpunt: Gebruik een fietskaart, een fietsrouteplanner of een fietsroute app om de dichtstbijzijnde knooppunten te vinden. Kijk naar het nummer van het eerste knooppunt waar je naartoe wilt fietsen.
Bepaal de volgorde: Noteer de knooppunten waar je langs wilt fietsen in de juiste volgorde. In de fiets app van Fietsnetwerk.nl hoef je dit niet meer te doen: onze routeredacteurs hebben de mooiste en meest complete knooppuntenroutes al voor je uitgestippeld.
Fiets de route: Volg de knooppunten van het ene naar het andere punt. Onderweg zie je altijd de volgende knooppunten staan, zodat je altijd weet waar je naartoe moet. Fiets je met onze fietsroute app, dan kun je de eenvoudige routebegeleiding volgen.
Optioneel: Voeg afstapmomenten toe: Als je onderweg wilt stoppen bij bezienswaardigheden, restaurants of andere attracties, kun je deze ook toevoegen aan de route. De Fietsnetwerk App begeleidt je eenvoudig naar de afstapmomenten toe én vervolgens weer terug naar de knooppuntenroute.